Roland Mack, meester van de achtbanen

Roland Mack, meester van de achtbanen

Er verschijnt een biografie over Roland Mack, oprichter en mede-eigenaar van het Duitse Europa-Park.

Eén van de meest prominente ondernemers in de attractieparkenbranche krijgt zijn eigen biografie. Roland Mack, oprichter en mede-eigenaar van Europa-Park, geeft in een boek dat in april verschijnt een kijkje in zijn leven en denken. In Roland Mack, Herr der Achterbahnen wordt ingegaan op het succes van Europa-Park. Wie zit er achter? Auteur Benno Stieber schetst het werken en leven van de onvermoeibare ondernemer Roland Mack. Hij beschrijft de dromen die Mack nog wil realiseren op en rond zijn park in het Zuid-Duitse plaatsje Rust. De biografie bevat ook allerlei anekdotes over Roland Mack zelf en zijn familie.

Van ingenieur naar pretparkdirecteur

Roland Mack werd in 1949 in de stad Freiburg geboren. Hij studeerde Machinebouw aan de Technische Universiteit van Karlsruhe. Roland groeide op in het dorpje Waldkirch, waar ook de firma Mack Rides is gevestigd. Die in 1780 gestarte onderneming maakte attracties voor jaarmarkten. Sinds halverwege de jaren 50 heeft Mack Rides een naam opgebouwd in het ontwerpen en bouwen van attracties voor pretparken.

De biografie van Roland MackEuropa op 1 plek

Na een studie in de Verenigde Staten kwam Roland Mack op het idee voor een eigen attractiepark. Samen met zijn vader Franz en zijn jongere broer Jürgen realiseert hij Europa-Park, dat in 1975 de poorten opent. Het park bestaat uit diverse themagebieden die allemaal een Europees land als voorbeeld hebben. In 1982 opent Italië, 2 jaar later komt Nederland erbij. De jaren daarna volgen Engeland, Frankrijk, Scandinavië, Spanje, Duitsland, Rusland, Griekenland en Portugal. In 2009 opent IJsland, met de eerste door Mack Rides gebouwde loopingcoaster Blue Fire.

Passie en gedrevenheid

Europa-Park opent vanaf de jaren 90 ook eigen hotels. Na de Spaanse themahotels El Andaluz en Castillo Alcazar volgen het Italiaanse hotel Colosseo en het Portugees gethematiseerde Santa Isabel. In 2012 opent het vijfde hotel: Bell Rock. Jaar na jaar groeit het resort en ook het aantal bezoekers. In 2013 weet Europa-Park bijna 5 miljoen gasten te trekken. Voor een groot deel is dat te danken aan de passie en de gedrevenheid van Roland Mack. Vanaf april is zijn levensverhaal te lezen in de biografie Roland Mack, Herr der Achterbahnen.

18-1-2014 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Europa-Park, Herder Verlag

Meest bezochte parkprofielen