Universal Studios in Orlando, Florida - Foto: (c) Universal Resort Orlando

Universal bouwt filmpark in China

Universal Studios in Orlando, Florida - Foto: (c) Universal Resort Orlando

Er komt een vijfde Universal Studios: in het Chinese Beijing. Het nieuwe filmpark moet begin 2018 de poorten openen en gaat ruim 240 miljoen euro kosten.

 

Niet alleen The Disney Company heeft grote plannen in China, ook Universal heeft zijn oog op het land laten vallen. Disney bouwt momenteel een themapark bij Shanghai. Het eerste gebouw is onlangs verrezen. Shanghai Disneyland moet eind 2015 voor het publiek open gaan. Het wordt het tweede park voor het Disney-concern in China: er bestaat al een Disneyland bij Hongkong.

Bouw start eind 2014

Universal gaat ook voet aan grond zetten in China. De filmstudio wil een themapark bouwen in het 1200 kilometer noordoostelijk van Shanghai gelegen Beijing (Peking). Het terrein waarop de nieuwe Universal Studios moet komen wordt de komende maanden bouwrijp gemaakt. Verwachting is dat in het vierde kwartaal van 2014 met de bouw kan worden gestart. Planning is dat Universal Studios Beijing in januari 2018 open gaat voor het publiek. Met de aanleg van het themapark is naar schatting 240 miljoen euro gemoeid.

Universal Studios Japan - Foto: (c) Adri van Esch

{googleads right}Zesde park van Universal

Universal Studios Beijing wordt het zesde themapark van het Universal-concern. Er zijn al vier Universal Studios-filmparken. Twee in de Verenigde Staten – in Hollywood en in Orlando, Florida –, één in Osaka in Japan en één in Singapore. Daarnaast heeft Universal bij Orlando nog een tweede attractiepark: Islands of Adventure. Universal Studios Singapore is de laatst gerealiseerde aanwinst van de filmmaatschappij: de bouw startte in 2007 en het pretpark opende op 18 maart 2010.

Disney en Universal

Concurrent Disney heeft inmiddels 11 themaparken wereldwijd. Daarvan behoren er 9 tot de Walt Disney Company. De twee parken in Japan – Tokyo Disneyland en Tokyo Disney Sea – zijn eigendom van een extern concern, Oriental Land Company. De parken van The Disney Company trekken samen de meeste bezoekers: in 2012 werden de Disney-parken door ruim 126 miljoen mensen bezocht. De parken van Universal trokken dat jaar meer dan 34 miljoen gasten.

> Naar Universal Studios
> Naar alle Disney-parken

3-12-2014 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Universal Resort Orlando, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen