BAKKEN

Je kent ze wellicht wel: die grote kermissen in Duitse steden met brede lanen die geflankeerd worden door talloze spannende attracties, aanlokkelijke eettentjes, uitnodigende terrasjes en fantasierijke spelletjeskramen. Zo ziet Bakken er ook uit, echter dan niet in het stadscentrum, maar midden in de bossen.

Bakken is een permanente kermis die drommen mensen trekt. Dat is al eeuwen zo: het park dateert uit 1583. In dat jaar wordt op een heuvel in het bosgebied Dyrehavs een natuurlijke waterbron ontdekt. Het werkvolk uit Kopenhagen stroomt naar Klampenborg om het frisse water – in die tijd niet beschikbaar in de stad – in te slaan. Handige ondernemers en entertainers springen snel in op de bezoekersstroom en bieden vermaak en eten aan. Zo ontstaat het eerste amusementspark ter wereld. Het krijgt de naam Dyrehavsbakken, door het publiek al snel liefdevol afgekort tot Bakken.

Minetrain Ulven in het Deense pretpark Bakken

Bakken was in het verleden vooral populair onder het gewone werkvolk van Kopenhagen. De gegoede klasse krijgt in 1843 een ‘eigen’ vermaakspark: Tivoli, in het hart van de stad. Naar Bakken kwamen vooral de ambachtslieden, de werksters, de dienstmeisjes en de loonarbeiders. Ze genoten een dag lang van goochelaars en waarzegsters, draaimolens en schommelschuitjes, bier en braadworstjes. Of ze kwamen luisteren naar zangeres Amalie Hullström, beter bekend als Malle Knallerup. Ze had haar bijnaam te danken aan haar nogal gewaagde outfit: ze betrad het podium steevast met lange laarzen met knoopjes en een kort rokje. Het onderscheid tussen de bezoekers van Bakken en Tivoli is in de loop der eeuwen verdwenen, maar nog steeds heeft het pretpark in de bossen van Klampenborg een volkse, gezellige uitstraling.

Meer over de geschiedenis van Bakken

Bornepariserhjulet in Bakken - Foto: © Adri van Esch

Het attractieaanbod van Bakken kan zomaar veranderen. De attracties worden – net zoals de eetgelegenheden – uitgebaat door zelfstandige ondernemers, die vaak ook werkzaam zijn in de kermiswereld. Zij kunnen besluiten om in de winterstop op hun plekje een andere attractie neer te zetten. Dan worden de ronddraaiende Vikingscheepjes ineens vervangen door hoppende kangoeroes, of verdwijnt een geliefde achtbaan uit het park. Het kan, en dat maakt Bakken juist zo divers en verrassend.

De exploitanten zorgen door de onderlinge concurrentie ook voor een goede kwaliteit van hun nering en voor een originele uitstraling. Je kunt er bijvoorbeeld een drankje nuttigen pal voor een Londense dubbeldekker, vanaf een wc-pot schieten op een badkuip of ballen gooien op de slaapbank van een medewerker. Raak je de bank, dan stort die in en de medewerker valt omlaag.

Rutschebanen in Bakken - Foto: © Adri van Esch

Eén van de oudste attracties in Bakken is de uit 1932 stammende houten achtbaan Rutschebanen; hij draait nog steeds zijn rondjes. Achtbaanliefhebbers moeten niet rekenen op echte thrill rides met loopings en kurkentrekkers, maar kunnen zich wel verheugen op banen als de bochtige Vilde Mus en de draaiende, deels donkere achtbaan Tornadoen. Het park heeft ook een wildwaterbaan, een schipschommel en ontelbare rustige en wildere draaimolens.

Achtbaan De Vilde Mus in Bakken

Attracties

Snelle attracties: Rutschebanen, De Vilde Mus, Tornadoen en Mine Train Ulven (achtbanen) – Vandrutschebanen (wildwaterbaan) – Græshoppen (razendsnelle carrousel met zes gondels die over de kop vliegen) – SkyRoller (tollende vliegtuigjes) – Supernova (21 meter hoge draaiende schommel) – Vikingskibet Dragen (schommelschip) – TårnGyset (vrijevaltoren)

Familieattracties: Svanebanen (monorail met zwanen) – Radiobilerne (botsautootjes) – Børnepariserhjulet (kinderreuzenrad) – AfroKopperne (draaiende koffiekopjes) – Tidsmaskinen (draaimolen met armen die rakelings langs elkaar heen scheren) – Jeepen (autootjes) – Polyppen, Kænguru, Dizzy Ducks (draaimolens) – Mariehønen (kinderachtbaan) – Dillen (door het water racen op de rug van een krokodil) – Hurlumhej (kleurrijke cakewalk) – Spøgelsestoget (spookhuis) – SRV (simulatorrit)

Shows: Friluftsscenen (grote openluchtbühne) – Cirkusrevyen (de grootste revue van Denemarken) – Mester Jakel Teater (poppentheater met een hoofdrol voor de mascotte van Bakken: Pjerrot) – 5D Cinema (vertoont diverse films, waaronder Pandadroom en De Kleine Prins)

Terrasje voor een Londense dubbeldekker in Bakken - Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Bakken heeft zo’n vijftig verkoopstands met eten en meer dan twintig restaurants, bijna allemaal met een eigen terras. Een greep uit het grote aanbod: Røde Port (à la carte-restaurant genoemd naar de koninklijke rode ingangspoorten van het park) – Bakken Perle (Deense gerechten) – Balkon 51 (buffetrestaurant met mooi uitzicht) – A Casa (Spaanse tapas) – Postgaarden (in het oude postkantoor worden broodjes, snacks en diners geserveerd) – Elverdybet (Amerikaanse hamburgers en Deens rundvlees) – Prego (Italiaanse specialiteiten)

Radiobilerne, botsautootjes in Bakken

Druk?

Geschat aantal bezoekers per jaar: 2.700.000.

Waar?

Bakken, Dyrehavevej 62, 2930 Klampenborg, Denemarken, telefoon +45 (0) 39 63 35 44 • Bakken ligt in Klampenborg, met de auto tien minuten ten noorden van Kopenhagen. Neem Motorring 3 (snelweg E47) richting Helsingør, afrit 16 (Lungby C) • Openbaar vervoer: neem vanaf het centraal station van Kopenhagen de trein of S-baan (lijn C) naar Klampenborg. Het station ligt op tien minuten lopen van Bakken • Kaart

SkyRoller in Bakken

Wanneer?

Bakken is open van 22 maart tot en met 20 oktober 2024. Dagelijks open van 29 april tot en met 1 september. Ook elke dag open van 22 maart tot en met 1 april en van 12 tot en met 20 oktober 2024. In de overige periodes in de weekenden open • Attracties en eetgelegenheden open vanaf 11.00, 12.00 of 14.00 uur. Sluiting om 22.00, 23.00 of 24.00 uur; check de parksite.

Kosten

De toegang tot Bakken is gratis. Een armband (Turbånd) voor toegang tot de attracties (maximaal tien per dag) kost 329 DKK (circa € 44,00). Mini Turbånd voor de kinderattracties: 229 DKK (circa € 30,50). Korting als tickets vooraf online worden gekocht • Parkeren: 100 DKK (€ 13,50) • Honden mogen gratis het pretpark in, mits aangelijnd.

Tornadoen in Bakken - Foto: © Adri van Esch

Verder lezen

Pretparken hebben hun wortels in Kopenhagen
Nog meer pretparken in Scandinavië
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Bakken, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen