BJL Forbidden Caves Voertuig

Bobbejaanland stapt in storytelling

The Forbidden Caves is de eerste attractie van Bobbejaanland met een complete verhaallijn.

BJL Forbidden Caves Voertuig

The Forbidden Caves is de eerste attractie van Bobbejaanland met een complete verhaallijn. Gidsen voeren bezoekers van het pretpark mee door een geheimzinnig gangenstelsel diep onder de grond. Op zoek naar magische kristallen trotseren de expeditiegangers een krakende lift, gangen vol ‘stone warriors’ en een wilde rit door nooit eerder betreden grotten.

Mooi gethematiseerde attracties waren er al: Indiana River loopt door een dicht oerwoud en bij El Paso schieten bezoekers zich een weg door het wilde westen. Maar een attractie met een complete verhaallijn erachter is nieuw voor Bobbejaanland. Met The Forbidden Caves begeeft het Vlaamse pretpark zich op het terrein van ‘storytelling’. Dat begint voor de bezoekers al thuis, waar op een speciale website en Facebook het verhaal van Jasper DuBois tot leven komt. In het park volgt de climax: een spannende tocht door donkere grotten op zoek naar dat ene speciale kristal.

BJL Forbidden Caves kristal

{googleads right}Verdwenen stam

Het verhaal rond The Forbidden Caves speelt zich af in Zuid-Oost Azië. In de regenwouden van het imaginaire land Khyonesië verdween op een dag een hele stam op mysterieuze wijze van de aardbodem. Leden van de stam vonden ooit magische kristallen diep in de grotten onder hun woonplek. Ze vereerden die waardevolle stenen als goden. Maar plots was de hele stam verdwenen, spoorloos, en de kristallen ook.

Zoektocht naar kristallen

Haast zijn hele leven lang zocht archeoloog Jean-Pierre DuBois naar de magische kristallen uit Khyonesië. Hij vond er slechts enkele en één daarvan gaf Jean-Pierre aan zijn kleinzoon Jasper. Die zette de missie van zijn opa voort: de zoektocht naar de paarse kristallen in de onheilspellende grotten. De bezoekers van Bobbejaanland mogen mee op die spannende missie. Een team van gidsen staat klaar om de gasten persoonlijk te begeleiden in het ondergrondse grottenstelsel.

BJL Forbidden Caves Ingang

Opengesperde mond

De bezoekers betreden The Forbidden Caves door de opengesperde mond van een gigantische ‘stone warrior’. Vervolgens gaat de expeditie door een dicht bos met geheimzinnige geluiden en muziek. Eenmaal binnen krijgt de gids van Jasper te horen dat hij de grot met de kristallen écht gevonden heeft. De gids roept naar de expeditiegangers dat ze dicht bij elkaar moeten blijven en hem moeten volgen. Nu wordt het echt spannend!

BJL Forbidden Caves Lift

Grote snelheid

Een wankele lift brengt de groep 38 meter onder de grond. Door donkere gangen die bewaakt worden door ‘stone warriors’ bereiken ze de grot waar zo lang naar gezocht werd. Daar stapt de expeditiegroep in een junglebus. Wat volgt is een wilde tocht op grote snelheid door de grotten en ontmoetingen met exotische wezens die de kristallen verdedigen en de rustverstorende indringers willen verjagen.

BJL Forbidden Caves Roland

Midden in de actie

De belevenis in de grot vindt plaats in een ‘immersive tunnel’, een tunnel gemaakt van filmdoek waarop driedimensionale projecties de scheidslijn tussen feit en fictie heel dun maken. De lange bus beweegt, er is wind en geluid en de actieve brillen die de bezoekers opkrijgen – in het verhaal biedt de bril bescherming tegen het stof in de grotten – maken dat de deelnemers midden in de actie zitten. “Zoveel interactie en thematisering gecombineerd met spanning en onverwachte gebeurtenissen hebben we in Bobbejaanland nog nooit gehad”, glundert parkdirecteur Roland Kleve (foto). “Voor onze bezoekers wordt The Forbidden Caves een onvergetelijke ervaring.”

BJL Forbidden Caves Coffee Cave

{googleads right}Cheesecake en smoutebollen

Die ‘onvergetelijk ervaring’ begint al buiten, op een heringericht plein dat het middelpunt vormt van het nieuwe themagebied Adventure Valley. Oude gebouwen op dat plein kregen een avontuurlijk uiterlijk en borden boven de ingang naar de bestaande attracties Banana Battle en Revolution werden vervangen door meer passende. Op het plein van Adventure Valley kunnen bezoekers genieten van koffie, cheesecake, brownies en appeltaart bij de Coffee Cave en vers gemaakte wafels en smoutebollen kopen bij de Sugar Shack.

Uniek voor Bobbejaanland

Het nieuwe themagebied krijgt een eigen souvenirwinkel – Jasper’s Supply Depot – en drie markante toegangspoorten. “The Forbidden Caves is een nieuw soort attractie in het portfolio van Bobbejaanland”, vertelt directeur Roland Kleve. “We hebben vooraf onderzoek gedaan bij de bezoekers en hen gevraagd wat ze nog misten in ons park. Een driedimensionale filmbelevenis als The Forbidden Caves is uniek voor Bobbejaanland. We hebben natuurlijk goed gekeken naar The Lost Temple in Movie Park Germany, een vergelijkbare attractie. In Duitsland spelen dino’s de hoofdrol, dat paste totaal niet bij ons. En we hebben gekeken naar de uitvoering daar en wat we daarvan konden leren.”

BJL Forbidden Caves Trein

Toegevoegde waarde

“Het bijzondere aan The Forbidden Caves is niet alleen het unieke verhaal maar ook de techniek”, legt Kleve uit. “Bij ons is er geen ‘locking’; de trein hoeft niet eerst op zijn plaats vastgezet te worden. De actie begint meteen al bij het rijden en kent geen hinderlijke onderbreking, maar loopt vloeiend over in de filmbeelden. We hebben echt een attractie kunnen creëren met toegevoegde waarde voor ons park, ook al omdat ons eigen team van A tot Z bij de realisatie betrokken was.”

Dieper het verhaal ingezogen

Het was voor Bobbejaanland de eerst stap in de wereld van ‘storytelling’ en dat smaakt naar meer, vertelt Roland Kleve. “Ik ben er zo trots op dat we het verhaal tot in de kleinste details hebben kunnen verwezenlijken. Er ligt bijvoorbeeld ergens een briefje van opa Jean-Pierre aan zijn kleinzoon Jasper. Tachtig procent van de bezoekers zal eroverheen kijken, maar degenen die het wel zien, worden nóg dieper het verhaal ingezogen. Die diepte creëren, op die details letten, dat gaan we vaker doen in Bobbejaanland.” 

> Van blanco filmdoek naar Forbidden Caves
> Naar de parkplanner van Bobbejaanland

2015 © Tekst en foto’s: Adri van Esch – Artist impressions: Bobbejaanland

Meest bezochte parkprofielen