BONBON-LAND

Bezoekers van BonBon-Land wanen zich in een levend stripverhaal. De attracties zijn niet alleen kleurrijk en grappig, maar hebben ook de meest gekke namen. 

BonBon-Land is niet het grootste pretpark van Denemarken, maar wel het meest wonderlijke. Het zijn niet eens de attracties die opmerkelijk zijn; de achtbanen, wildwaterbanen, draai- en zweefmolens van BonBon-Land vind je ook in andere parken. Maar het is de manier waarop de attracties zijn aangekleed: uiterst kleurrijk, vrolijk en grappig. Alsof de karretjes, gondeltjes en bootjes zo uit een stripverhaal zijn weggereden of gevaren.

Zweefmolen Skildpadden in BonBon-Land

De attracties in dit curieuze pretpark zijn eigenlijk net bontverpakte snoepjes, geen wonder dat dit land BonBon is genoemd. De naam heeft alles te maken met de gelijknamige snoepjesfabriek waaruit BonBon-Land is voortgekomen. Het bedrijf startte in 1930 met het maken van chocola, maar schakelde vijftien jaar later over op allerlei ander snoepgoed, zoals zuurtjes, pepermunt en drop.

Achtbaan Hundeprutten in BonBon-Land - Foto: Visit Denmark

Snoepfabrikant BonBon raakte vooral bekend nadat men snoepjes ging maken met steeds vreemdere namen. De zoon van de eigenaar riep, toen hij een nieuw bruin zuurtje zag, dat het net hondenscheten waren. En dus kreeg het snoepje die naam. Later kwamen er Zeemeeuwdrollen, Eendenwier, Grote Borsten en Hullaballoos. De gekke-namen-traditie wordt ook in het park voortgezet. De achtbanen heten Hondendrol (Hundeprutten) en Wild Zwijn (Vild Svinet), de wildwaterbaan Kanaalrat (Vandrotte).

BonBon-Land

Het park opende in 1992 de poorten, nadat kinderen steeds vaker vroegen of ze een kijkje mochten komen nemen in de fabriek waar zulke grappige snoepjes werden gemaakt. In een speciaal gebouw werd getoond hoe het productieproces verliep. Er was een bioscoop en er waren wat bootjes op het meer. Het eerste jaar kwamen 172.000 bezoekers naar het nieuwe BonBon-Land.

Wildwaterrivier in BonBon-Land - Foto: Visit Denmark

Nu staan in het pretpark zo’n zeventig attracties, waaronder Beaver-Rafting, de grootste raftingbaan van Scandinavië. Opvallend is de Vild Svinet, een korte, maar heftige loopingbaan, met een loodrechte lift en vrije val. In de gigantische draaiende schommel Svend Svingarm vlieg je met 115 kilometer per uur naar 44 meter hoogte.

Glijbanen met en zonder water, draaimolens, vrijevaltorens, een cowboystad en diverse shows complementeren het aanbod van BonBon-Land. Voor zoetekauwen is het leuk om te weten dat je er je eigen lollies kunt maken en dat er snoep te koop is recht uit de fabriek.

Achtbaan Hankatten in BonBon-Land

Attracties

Snelle attracties: Vild Svinet (loopingachtbaan) – Svend Svingarm (cirkelvormige schommel) – Hankatten (draaiende achtbaan) – Vandrotte (wildwaterbaan) – Albatossen (heen-en-weer-achtbaan)

Familieattracties: Beaver-Rafting (raftingbaan) – Viktor Vandorm (familieachtbaan)– Søløven (boottocht) – Hundeprutten (familieachtbaan) – Den Skøre Skilpadde (zweefmolen) – Cobra Tarnet (vrijevaltoren) – Lossepladsen (25 meter hoge draaimolen) – Rejen (waterglijbaan) – Fort Bison (speelfort)

Shows: BonBon Theater (show met de BonBon-dieren en Peter Pestkop in de hoofdrol) – BonBon Circus (in de zomermaanden) – Cowboyshow

Svend Svingarm in BonBon-Land

Restaurants

Den-Bla-And Bæverdingen (hamburgers, pizza) – Co-Baren (fastfood) – overal plaats om te picknicken

Waar?

BonBon-Land, Gartnervej 2, 4684 Holme-Olstrup, Denemarken, tel. 0045 (0) 55 53 07 00 • BonBon-Land ligt op het eiland Seeland. Vanaf de Deense veerhaven Rødby snelweg E47 volgen, richting Kopenhagen. Afslag 37 nemen en de N54 volgen richting Næstved. BonBon-Land ligt negen kilometer verderop • Kaart

Schipschommel in BonBon-Land

Wanneer?

BonBon-Land is open van 27 april tot en met 20 oktober 2024, vanaf 10.00 uur. Dagelijks geopend van 29 juni tot en met 11 augustus. Daarvoor en daarna alle weekenden en schoolvakanties open, maar op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

Kosten

Variabele entreeprijs afhankelijk van de bezoekdag: tussen 249 DKK en 319 DKK per persoon (tussen circa € 33,50 en € 42,50). 65-plussers: tussen 249 DKK en 289 DKK per persoon (tussen circa € 33,50 en € 38,75) • Variabele entreeprijs voor tickets vooraf online gekocht: tussen 199 DKK en 319 DKK (tussen circa € 26,50 en € 42,50). 65-plussers: tussen 199 DKK en 289 DKK per persoon (tussen circa € 26,50 en € 38,75). Kinderen onder negentig centimeter lengte hebben gratis entree • Parkeren: 60 DKK (circa € 8,00).

Achtbaan Vild Svinet in BonBon-Land

Tips

De bijna zeshonderd meter lange en veertien meter hoge achtbaan Viktor Vandorm (Viktor Waterworm) raast met een snelheid van ruim vijftig kilometer onder een waterglijbaan door. Een deel van de tocht voert over de bodem van een meertje.

De indoorattractie Fantasy World heeft veel speeltoestellen voor kinderen en een grote expositieruimte. Er worden regelmatig shows opgevoerd.

Verder lezen

Meer pretparken in Scandinavië
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Bonbon-Land, Visit Denmark

Meest bezochte parkprofielen