GRÖNA LUND

Pretpark Gröna Lund opende in 1883 de poorten. Nog steeds gaan de inwoners van Stockholm en vele nationale en internationale gasten naar dit park aan de waterkant voor een dagje plezier of voor het bezoeken van een concert.

Het Groene Bosje. Letterlijk vertaald is dat de naam van het Zweedse attractiepark Gröna Lund. Het kleine groene stukje grond op het eiland Djurgården in Stockholm werd al in 1883 in gebruik genomen als locatie voor een dagje of avondje pret. De van oorsprong Duitse Jacob Schultheiss huurde het grondstuk voor een ‘hästdragen karusell, skjutbanor och andra småförnöjelser’, voor een ‘paardencarrousel, schietbanen en andere kleine genoegens’. Een grote gebeurtenis was de ingebruikname van een tweetal stoomturbines die elektriciteit aan Gröna Lund leverden. Schultheiss bleef tot aan zijn dood in 1914 eigenaar van het attractiepark.

Achtbaan Kvasten en zweefmolen Eclipse in Gröna Lund – Foto: © Adri van Esch

De ligging van het slechts zes hectare grote pretpark is uniek: aan de waterkant, op een eiland ten zuidoosten van het stadscentrum van Stockholm waarop ook het ABBA Museet en de musea Vasa, Skansen en Nordiska gevestigd zijn. Het kleine oppervlak zorgt ervoor dat het attractiepark er spectaculair uitziet: van de dertig attracties zijn er diverse met elkaar vervlochten. De achtbanen schieten over en langs elkaar heen en de stoeltjes van de zweefmolen vliegen over het water. Bovendien telt het park enkele gigantisch hoge blikvangers, zoals de bijna 122 meter hoge zweefmolen Eclipse en de vrijevaltorens Ikaros en Fritt Fall Tilt, respectievelijk 95 en 80 meter hoog.

Achtbaan Jetline in Gröna Lund - Foto: Lubbe Garell

Op het kleine stukje grond in de groene oase Djurgården staan liefst zeven achtbanen. Voor de kleintjes zijn er Nyckelpigan en Tuff-Tuff Tåget. De hele familie geniet van Jetline – een achtbaan ontworpen door de legendarische bouwer Anton Schwarzkopf – en wilde muis Vilda Musen. Durfals stappen in de hangende achtbaan Kvasten, in de bijzondere Insane of in de bochtige houten rollercoaster Twister.

Zweefmolen Eclipse in Gröna Lund - Foto: Frans Hällquist

Verschillende attracties bieden een onvergetelijk uitzicht over de Zweedse hoofdstad, zij het soms heel kort. In de vrijevaltorens Fritt Fall, Fritt Fall Tilt, Ikarus en Katapulten duurt de weidse blik slechts enkele seconden. In Eclipse kun je langer van het zicht op de stad genieten: in één van de hoogste zweefmolens ter wereld draaien bezoekers rondjes in stoeltjes die aan acht meter lange kabels hangen. Ze bereiken daarbij een topsnelheid van bijna zeventig kilometer per uur. Behoorlijk spannend. Net zoals House of Nightmares, het spookhuis waarin acteurs de gasten de stuipen op het lijf jagen.

Achtbaan Twister in Gröna Lund – Foto: © Adri van Esch

Gröna Lund – ook wel Gröna Lunds Tivoli genoemd – is naast pretpark ook een locatie voor concerten en voorstellingen. De kalender staat vol met optredens van nationaal en zelfs internationaal bekende artiesten. Bob Marley brak in 1980 het een bezoekersrecord: zijn concert werd door 32.000 fans bezocht. Dat record zal niet meer verbroken worden, want de maximale capaciteit is om veiligheidsredenen aangescherpt. Maar nog steeds trekken sommige grote namen tot twintigduizend bezoekers naar Gröna Lund.

Fritt Fall in Gröna Lund

Attracties

Snelle attracties: Insane (verticale draaiende achtbaan) – Jetline (30 meter hoge achtbaan) – Kvasten en Monster (hangende rollercoasters) – Twister (houten achtbaan) – Vilda Musen (wilde muis-achtbaan) – Eclipse (ruim 121 meter hoge zweefmolen) – Ikaros, Fritt Fall, Fritt Fall Tilt en Katapulten (vrijevaltorens)

Familieattracties: Blå Tåget (historische darkride uit 1935, gerenoveerd in 2011) – Flygande Mattan (zwevend tapijt) – Kättingflygaren (zweefmolen) – Lustiga Huset (cakewalk) – Tuff-Tuff Tåget (kinderachtbaan) – Veteranbilarna (oldtimers) – Draaimolens

Shows: House of Nightmares (spookhuis met acteurs) – Gedurende de hele zomers optredens van artiesten en bands

Spelletje spelen in Gröna Lund – Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Fiesta Taqueria & Bar (Mexicaanse drankjes en lekkernijen als taco’s en quesadilla’s) – Hekto BBQ (vleesgerechten van de barbecue, restaurant met uitzicht over het water) – Biergarten (Oostenrijkse specialiteiten en Duits bier) – Kaskad (familierestaurant met pizza, pasta’s en salades, gevestigd aan de waterkant) – Kryddhyllan (Scandinavische gerechten maar ook hamburgers en Heineken bier) – Classic Café (gebak, sandwiches, pannenkoeken)

Druk?

Aantal bezoekers in 2019: 1.690.000

Achtbaan Vilda Musen in Gröna Lund

Waar?

Gröna Lund, Lilla Allmänna Gränd 9, 11521 Stockholm, Zweden, tel. 00 46 (0)10 708 91 00 • Het park ligt aan de rand van het centrum van Stockholm. Met het openbaar vervoer brengen bus 67 en tramlijn 7 je het dichtst bij het pretpark. Tram 7 vertrekt vanaf het plein Kungsträdgården, niet ver van het Centraal Station van Stockholm • Een andere optie is de ferry die vertrekt vanaf halte Slussen op de oostelijke kade van Gamla Stan, het oude stadshart. De ferry legt aan op terminal Allmänna Gränd, naast Gröna Lund. Wandelen naar het park kan ook: over de Djurgården-brug langs Nordiska Museet of door Galärparken, langs de waterkant en museum Vasa. Vanaf de Djurgården-brug is het nog ongeveer tien minuten lopen naar het park • Met de auto is Gröna Lund niet eenvoudig te bereiken. De brug naar Djurgården is in de weekenden zelfs gesloten. De beste optie is parkeren in de garage aan de Regeringsgatan, vlakbij warenhuis NK • Kaart

Wanneer?

Gröna Lund is open van 2 juni tot eind september 2021. Dagelijks open in de zomermaanden juni, juli en augustus. Daarna in de weekenden en op sommige werkdagen: check de parksite.

Zweefmolen in Gröna Lund met zicht op Stockholm – Foto: © Adri van Esch

Kosten

Entreeprijs (zonder attracties): SEK 130 per persoon (circa € 12,50). Kinderen tot 7 jaar en 65-plussers: gratis entree • Åkband (armband voor alle attracties): SEK 345 (circa € 32,50). Åkband Plus (voor alle attracties plus House of Nightmares): SEK 395 (circa € 37,50). Los attractieticket: SEK 25 (circa € 2,35 – een attractie kost tussen een en drie attractietickets). Spookhuis House of Nightmares: SEK 50 (circa € 4,70).

Achtbanen in Gröna Lund - Foto: Karin Lundin

Tip

Gröna Lund hanteert een toegangssysteem dat vaker voorkomt in Scandinavië. Je kunt kiezen uit een lage entreeprijs en met losse kaartjes de attracties die je wilt doen betalen. Maar je kunt ook een gekleurde armband kopen (Åkband) waarmee je de hele dag toegang hebt tot alle attracties. Een Åkband is de moeite van het aanschaffen waard, zeker als je de hele dag in het park bent en in de zomer ook ’s avonds blijft om te genieten van de sfeer in het park.

Verder lezen

Meer pretparken in Scandinavië
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Gröna Lund (Frans Hällquist, Lubbe Garell, Karin Lundin)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen