Parken vertellen verhalen

Attracties hebben vaak fantasierijke verhalen en doordachte thema's.

Vorig jaar moesten achtbaanenthousiastelingen voor een nieuwe belevenis de grens over, naar Duitsland of zelfs helemaal naar Zweden. Dit jaar kunnen ze gewoon in Nederland blijven: de meest spannende nieuwe achtbaan staat midden in het Brabantse land. Toegegeven: Baron 1898, de spectaculaire rollercoaster waaraan op dit moment hard wordt gewerkt in de Efteling, moet de eer delen met een broertje van hetzelfde kaliber aan de andere kant van de Alpen, maar de Kaatsheuvelse achtbaan verslaat de Italiaanse variant met gemak door de fantasierijke verhaallijn en de indrukwekkende thematisering.

Naast twee gigantische achtbanen – en een derde in Duitsland – brengt het nieuwe seizoen ook nog verboden grotten in Lichtaart, overdekte zwemparadijzen en Slagharen en De Panne en een in Nederland getekend Boerderijland in Denemarken.

Staal en verhaal

“Baron 1898 is een uitstekende combinatie van staal en een verhaal”, zegt de Efteling. Dat klopt. Staal zit er volop in de nieuwe achtbaan van het pretpark in Kaatsheuvel: het gevaarte wordt dertig meter hoog en heeft een vrije val van ruim 37 meter. De achttien miljoen euro kostende kolos is afkomstig van Bolliger & Mabillard. Producten van dit Zwitserse bedrijf worden gezien als de Rolls Royces onder de achtbanen. Baron 1898 – de eerste baan van deze fabrikant in de Benelux – is een zogenaamde ‘dive coaster’, een achtbaan die een nagenoeg verticale vrije val maakt. Voordat de passagiers de diepte in suizen, hangen ze enkele huiveringwekkende seconden stil net over de top van de heuvel. Ze kijken recht omlaag, naar een gapend en rokend gat waar ze niet veel later zelf met een snelheid van negentig kilometer per uur in zullen duiken.

Baron 1898 in de Efteling

Witte wieven saboteren de gouddelving

Baron 1898 heeft – in tegenstelling tot de vergelijkbare nieuwe achtbaan in Italië – een uitgebreid verhaal. De attractie neemt bezoekers mee terug naar het tijdperk van de Nederlandse mijnbouw, toen de industrialisatie hoogtij vierde. De hebzuchtige industrieel Gustave Hooghmoed vraagt bezoekers te gaan werken in zijn mijn en hij belooft ze gouden bergen. Maar de vruchtbare grond waarop de inhalige mijnbaron zijn oog heeft laten vallen, wordt beschermd door ‘witte wieven’. Tijdens de rit wordt duidelijk dat deze legendarische geesten uit alle macht proberen de gouddelving te saboteren.

De tijd van louter staal is voorbij

De nieuwe achtbaan – die op een grote kavel tussen De Vliegende Hollander en de Gondoletta komt – moet bij aanvang van het drukke zomerseizoen open gaan. De rit herbergt twee bijzondere loopings. In de Efteling wordt niet alleen met man en macht gebouwd aan de publiekstrekker, medewerkers van het attractiepark zochten in Limburg en het Duitse Ruhrgebied ook naar origineel mijnwerkersgereedschap en gebruikte mijnattributen. Baron 1898 wordt geen ‘kale’ achtbaan , maar een uitbundig gethematiseerde belevenis. In 1981 nam de Efteling met de Python nog genoegen met louter staal, maar die tijd is lang en definitief voorbij.

Nog een dive coaster

Ook het Italiaanse Gardaland krijgt een dive coaster van Bolliger & Mabillard. Het pretpark aan het Gardameer is echter wel tevreden met uitsluitend staal. De achtbaan heeft net zo’n steile val als het broertje in de Efteling, gaat tweemaal over de kop, maar heeft geen bijpassend verhaal en gedetailleerde thematisering. Ter compensatie hebben de Italianen hun rollercoaster een imposante naam bezorgd: Oblivion – The Black Hole. Net als in Kaatsheuvel schieten ook in Gardaland de passagiers een tunnel in, om vervolgens het 556 meter lange traject in sneltreinvaart af te leggen.

Hansa Park Der Schwur des Kaernan 15pers

Middeleeuwse toren

Een derde in het oog springende nieuwe achtbaan komt in het noordelijkste puntje van Duitsland, pal aan de Oostzee. In Hansa-Park opent Der Schwur des Kärnan, een rollercoaster met indrukwekkende cijfers: 73 meter hoog, met een afdaling van 67 meter, een baanlengte van 1235 meter en een topsnelheid van 127 kilometer. De tocht naar boven vindt volledig in het donker plaats, op een verticale lift in een bijna tachtig meter hoge middeleeuwse toren. Van de enige looping in de achtbaan zullen de passagiers weinig zien, ook die hindernis wordt in het donker genomen.

Grotexpeditie onder leiding van een gids

Bobbejaanland in het Belgische Lichtaart opent dit seizoen de attractie The Forbidden Caves. Bezoekers van het pretpark maken de zoektocht van Jasper DuBois naar mysterieuze paarse kristallen mee. Ze gaan steeds verder de dichte jungle in om vervolgens met een gids onherbergzame grotten te verkennen. Meeslepende filmbeelden op een tientallen meters lang tunnelscherm en speciale effecten laten de expeditiegangers midden in de actie belanden. Deze ‘immersive tunnel’ beleefde vorig jaar de Europese première in Movie Park Germany. The Lost Temple in het Duitse filmpark beviel de parkbezoekers en eigenaar Parques Reunidos zo goed dat de Spaanse pretparkketen besloot in het Belgische zusterpark vijf miljoen euro te investeren in een gelijksoortige belevenis.

Slagharen Indoor Aqua Mexicana overzicht

Zwemmen in Mexico…

Nederland en België kunnen zich verheugen op twee nieuwe overdekte subtropische zwemparadijzen. Attractiepark Slagharen krijgt Aqua Mexicana, waar badgasten worden ondergedompeld in de Mexicaanse oudheid. Er wordt een groot Caribisch piratenschip gebouwd, er komen palmbomen, een Maya-tempel met waterval en tientallen meters aan oude huisjes in Mexicaanse stijl. Aqua Mexicana moet het tropische karakter van badplaatsen als Cancun en Playa del Carmen oproepen. De waterattractie in het Overijsselse Slagharen krijgt een overdekt deel van 3173 vierkante meter en een buitengedeelte van ruim tweeduizend vierkante meter.

…of in de wereld van de Vikingen

Waterparadijs Plopsaqua in Plopsaland De Panne heeft naast een 25-meterbad en een buitenbad een speelgedeelte met zes glijbanen en bubbelbaden. In Het Stormbad barst op gezette tijden een hevige regenbui los. Op Wickie Beach, in Wickie’s Speeldorp en op Halvar’s Drakkar wanen de gasten zich in de wereld van het tekenfilmfiguurtje Wickie de Viking.

Vilde Honsejagt in Bondegårdsland in Djurs Sommerland, Denemarken

Pret op de boerderij

Bij de uitbreiding van het Deense Djurs Sommerland heeft een Nederlands bedrijf een flinke vinger in de pap. Jora Vision in het Zuid-Hollandse Rijnsburg ontwierp voor het pretpark in het noordoosten van Jutland een nieuw themagebied: Bondegårdsland, in goed Nederlands ‘Boerderijland’. In het nieuwe kinderland komen tien attracties, waaronder draaimolens, glijbanen en een mini-vrijevaltoren. In de familieachtbaan Vilde Hønsejagt gaan de jonge bezoekers achter de kippen aan.

2015 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Adri van Esch, Efteling, Bobbejaanland, Plopsa, Djurs Sommerland

Meest bezochte parkprofielen