Golf van waterparken

Een waterpark als ‘second gate’, als tweede park naast het hoofdpark, het is een trend die zich doorzet in Europa. Steeds meer pretparken openen een subtropisch zwemparadijs.

Een waterpark als ‘second gate’, als tweede park naast het hoofdpark, het is een trend die zich doorzet in Europa. Duinrell in Wassenaar en Walibi Belgium bij Brussel waren er als eerste bij: Duinrell opende in 1984 het Tikibad en drie later kreeg het Belgische Walibi Aqualibi. Het Tikibad – genoemd naar The Enchanted Tiki Room in de Amerikaanse Disney-parken – ligt midden in het pretpark en dient daarom alleen ’s avonds en buiten het seizoen als extra attractie. Het waterparadijs van Duinrell is met meer dan een kilometer aan overdekte glijbanen het grootste overdekte waterglijbanencomplex van de Benelux. Aqualibi ligt naast de ingang van Walibi en is daardoor los van het pretpark te bezoeken.

Aquaventura in Avonturenpark Hellendoorn

Groot glijbanenparadijs in Hellendoorn

In 2013 kreeg een tweede Nederlands attractiepark een eigen waterpark: Aquaventura is een vijfduizend vierkante meter groot glijbanenparadijs met elf slides. Elke glijbaan in het outdoor slidepark van Avonturenpark Hellendoorn heeft een andere vrolijke kleur en verschilt in hoogte, lengte, snelheid en beleving. Naast glijbanen heeft Aquaventura een waterspeeltuin voor kleine kinderen, terrasjes, ligbedden, strandjes en een zonneweide.

Aquaventura in Avonturenpark Hellendoorn

Drie waterparken van Franse Looping Group

Aquaventura heeft geen zwembad, alleen waterglijbanen. Het Overijsselse pretpark deed het idee voor het outdoor slidepark op in het Franse Cobac Parc, dat net als Avonturenpark tot het bedrijf Looping Group behoort. Door het succes in Cobac Parc en Avonturenpark Hellendoorn besloot Looping Group ook in Isla Mágica in het Spaanse Sevilla een waterpark te bouwen. Agua Mágica is viermaal zo groot als Aquaventura. Het heeft naast waterglijbanen en een waterspeeltuin ook één van de grootste golfslagbaden van Europa en een 450 meter lange Lazy River. Net als in Avonturenpark Hellendoorn en Cobac Parc moet eerst een ticket voor het attractiepark worden aangeschaft en kan men als supplement een kaartje voor het waterpark kopen.

Plopsaqua in Plopsaland De Panne

Wickie de Viking in Plopsaqua

Aan de Vlaamse kust opende op 22 maart 2015 Plopsaqua, het vierduizend vierkante meter grote zwemparadijs van Plopsaland en de gemeente De Panne. Het zestien miljoen euro kostende overdekte waterpark heeft een 25-meterbad, zes glijbanen, bubbelbaden, waterkanonnen, een wildwaterbaan en een speelhuis met verschillende watereffecten. In een grot kunnen bezoekers op een groot scherm de avonturen van Wickie de Viking volgen. Plopsaqua – dat het decor heeft van een dooiend sneeuwlandschap bij zonsondergang – moet jaarlijks ongeveer driehonderdduizend gasten trekken.

Waterpret met Scooby Doo en Fred Flintstone

Niet alleen de Franse Looping Group investeert in nieuwe waterparken, ook de Spaanse pretparkketen Parques Reunidos ziet toekomst in tropische zwemparadijzen. Parque Warner bij Madrid opende in 2014 Warner Beach, een drie hectare groot waterpark in de openlucht, met twee golfslagbaden, acht glijbanen en een waterspeelplaats. Op Playa Malibu kunnen gasten luieren in de zon en bij Big Kahuna BBQ en Embarcadero kan men een hapje eten. Het kleurrijke Warner Beach – waar striphelden als Scooby Doo, Yogi Bear en de Flintstones de gastheren zijn – is onderdeel van het pretpark en heeft geen aparte toegangsprijs.

Rocky Mountain Springs wordt Aqua Mexicana

Attractiepark Slagharen – ook onderdeel van Parques Reunidos – heeft op de plek van het verlopen overdekte zwembad Rocky Mountain Springs een nieuw indoor waterpark gebouwd, Aqua Mexicana. De nieuwe aanwinst wordt met 4500 vierkante meter veel groter dan het bestaande bad. Het bad krijgt liefst tien waterglijbanen, een zwembassin, peuterbaden, een restaurant, een winkel voor bad- en zwemspullen en een waterspeeltuin in de vorm van een Maya-tempel. Het bubbelbad van Aqua Mexicana is het grootste van Nederland: er passen zeventig mensen in!

Costa Caribe Aquatic Park in Port Aventura

Drie initiatieven in Duitsland

Waterparken zijn al jaren heel succesvol bij grote Europese pretparken: het Spaanse Port Aventura heeft Costa Caribe Aquatic Parc – met de hoogste waterglijbaan van Europa: King Khajuna meet 31 meter – en naast Alton Towers in Groot-Brittannië ligt Splash Landings. Het internationale succes heeft in Duitsland maar liefst drie van de grotere attractieparken geïnspireerd ook een waterpark in de planning op te nemen. In Europa-Park zijn de plannen al heel concreet: in 2017 opent de eerste fase van bijna twee hectare met zowel een binnen- als buitengedeelte. Waterparadijs Rulantica krijgt naast een golfbad en waterglijbanen ook een Lazy River, een waterspeelplaats en een surfsimulator. Bij het waterpark wordt een hotel gebouwd.

Waterparadijs met hotels

Bij Phantasialand leven al jaren plannen voor een Aquapark. Voor het waterparadijs en nieuwe hotels heeft het park bij Keulen vijftien hectare grond aangekocht. Bij Legoland Deutschland zijn de plannen voor een grotendeels overdekt waterpark nog in het conceptstadium. Bezoekers zijn er positief over, zo bleek uit enquêtes. Het Duitse Legoland kan inspiratie opdoen bij de Amerikaanse zusterparken Legoland California en Legoland Florida, die beide een eigen waterpark in de openlucht hebben.

Tikibad in Duinrell

Overdekt en in de openlucht

Ook bij Disneyland Paris wordt gebouwd aan een waterpark. In het nieuwe bungalowpark Villages Nature – dat zes kilometer ten zuiden van de pretparken ligt en samen wordt ontwikkeld met Center Parcs – komt één van de grootste overdekte subtropische zwemparadijzen van Europa. De Aqualagoon wordt negenduizend  vierkante meter groot. Vanuit de Aqualagoon kunnen gasten naar een open meer zwemmen. Het water van het natuurlijke waterbekken heeft dankzij aardwarmte een constante temperatuur van ruim dertig graden. Zwemmen en badderen kan daarom het hele jaar door.

2015 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Duinrell, Port Aventura, Plopsa

Meest bezochte parkprofielen