Eft Bank Vogel Rok 15PP

De Grote Efteling Banken Test

Waar in de Efteling vind je de beste bankjes om even uit te rusten? En waar krijg je er ook nog eens een heerlijk uitzicht bij?

In de Efteling heeft een ware bankenrevolutie plaatsgevonden: de degelijke houten parkbank moest het veld ruimen voor nieuwe onderhoudsvriendelijke zitbanken. En dat was geen vooruitgang: de nieuwe parkbanken zien er mooi uit, maar het zitcomfort is door de bank genomen erbarmelijk. Parkplanet plofte neer op alle bankjes in het pretpark en schreef de ervaringen op in deze ‘Grote Efteling Banken Test’.

Na een wandeling door het Sprookjesbos, een zweeftochtje door Droomvlucht, een rondje met de traptreintjes en drie ritjes in de Python is het goed rusten. Heerlijk: even op een bankje neerzakken om alle indrukken rustig te verwerken. Genieten van vrolijke langslopende bezoekers of van een banaantje of een appel (pas op: niet die van Sneeuwwitje!).

Je hoeft niet te zoeken: overal in de Efteling staan bankjes. Om even uit te rusten van alle belevenissen, om te profiteren van het mooie weer, om mensen te kijken, om rustig wat te eten, om te wachten op mensen in je gezelschap die wél in Joris en de Draak durven. Op een bankje zittend van de Efteling genieten maakt je dagje uit leuker. En minder inspannend! Het is immers een dagje uit, dus waarom zou je je al te moe maken?

Maar het ene bankje is het andere niet. De ene bank zit heerlijk en staat op een perfecte plek. De andere is een onding en staat ook nog eens op een vreselijke locatie. Wij dachten: als er oliebollen getest worden, en wasmiddelen en nieuwe haringen, waarom dan ook niet de bankjes in Nederlands bekendste pretpark testen? Na maandenlang uitproberen kunnen we de zitbanken in het attractiepark in Kaatsheuvel verdelen in drie categorieën: ‘Blijf zitten waar je zit’, ‘Het oog wil ook wat’ en ‘Van dik hout zaagt men banken’.

 Na een ritje in één van de spannende attracties van de Efteling is het goed rusten

Eft Bank Pirana 14PP

Blijf zitten waar je zit…

Heb je een goede bank gevonden? Blijf dan zitten waar je zit en verroer je niet! In de Efteling staat heel wat banken die behoorlijk comfortabel zitten, maar vooral op drukke dagen zijn die zitgelegenheden snel bezet. De beste banken – die waar je het gerust een half uurtje op volhoudt – zijn de robuuste houten parkbanken die je op diverse plekken in de Efteling tegenkomt. De meeste zijn bruin, maar je treft her en der ook groene, rode (bij de Pagode) en witte exemplaren aan.

De brede zitbank heeft armleuningen en een rugleuning. Jarenlang stonden ze in groten getale op diverse pleinen, zoals op de Brink, het Dwarrelplein bij de ingang, bij de Python en Carnaval Festival. Maar helaas: de Efteling besloot dat deze comfortabele banken vervangen moesten worden door banken van kunststof. Die zien er weliswaar fraai uit, maar zitten aanmerkelijk slechter dan de ouderwetse houten parkbanken. Veel van die banken zijn inmiddels geruimd: op de voormalige Brink, het Dwarrelplein, bij de Halve Maen in Ruigrijk, Droomvlucht, Carnaval Festival en bij restaurant Het Witte Paard zijn ze verdwenen. Ze vonden hun einde op de kampvuren tijdens de Winter Efteling.

Eft Bank Laaf 14PP

De houten parkbank

Ze staan er nog wel, de houten banken, maar je moet er meer naar zoeken. Vind je een lege, zak er dan gerust op neer, ze zitten behoorlijk comfortabel. Voor de echte kenner: er zijn twee soorten tuinbanken. De beste – en die vind je helaas als de spreekwoordelijke speld in de hooiberg – heeft een zitting die de vorm van de billen volgt. Het wat holle, lange zitvlak van deze banken maakt dat ze het lekkerst zitten van allemaal. De nummer 1-banken zijn te herkennen door een ingekeepte Efteling-E op de middelste spijl van de rugleuning.

De beste kans op een zitplaatsje op zo’n degelijke houten parkbank vind je in het gebied tussen het Anton Pieckplein en het plein bij Droomvlucht en Villa Volta. Her en der in de Efteling staan nog kleine groepjes houten parkbanken, onder meer bij de Piraña, bij de Pagode, bij de grote zweefmolen op het Anton Pieckplein en bij de Aquanura-vijver.

Zitduur: 20 tot 30 minuten
Zitcomfort: 8,5
Zitlocatie: 7,5

Eft Bank Dubbele Laan 14PP

Het oog wil ook wat

De vertrouwde houten parkbank mag dan het meest comfortabel zijn, hij is ook obligaat. In elk openbaar park en ook in menig tuin staan ze. De Efteling ging op zoek naar sierlijkere modellen. De houten parkbanken zijn langzaam maar zeker vervangen door aan de grond vastgeschroefde banken. Die zijn allemaal voorzien van een sierlijk element, waaraan ze hun naam te danken hebben: De Krul (Poseidon), De Leeuwenkop en de meest recente types: De Vliegende Draak en de Knoestige Tak.

Eft Bank De Krul 15PP

De Krul

Bank De Krul heeft een grote, sierlijke krul aan het eind van elke armleuning. Het model heet officieel ‘Poseidon’, een bank die volgens de leverancier gebaseerd is op een Deens ontwerp uit het begin van de negentiende eeuw. Ze kregen een plaatsje op de Pardoes Promenade, op het Dwarrelplein en op het plein Hartenhof.

De zwierige krul aan het eind van elke armleuning ten spijt zitten de banken niet lekker. De drie brede planken – twee om op te zitten en één als rugleuning – zijn te recht. Helemaal niets aan Poseidon is ook maar enigszins anatomisch gevormd. Langs de Pardoes Promenade staan de bankjes ook nog eens een meter van de rand af. Daardoor lopen niet alleen voorlangs bezoekers – die niet zelden tegen je voeten aan lopen – maar ook nog eens achterlangs. Er is genoeg te zien, maar de locatie van de bankjes is onplezierig. Wel een voordeel: er is bijna altijd wel een plekje te vinden. Bankjes van dit model staan ook op de Hartenhof voor het paleis van Symbolica, op het plein bij de ingang en op het plein voor het Carrouselpaleis. Ook hier zijn altijd wel bankjes vrij.

Zitduur: een minuut of vijf
Zitcomfort: een 5
Zitlocatie: 6 (Pardoes Promenade)

Eft Bank Vliegende Draak 15PP

De Vliegende Draak

Van model de Vliegende Draak staat slechts een handvol exemplaren in het park: in de bocht van Spookslot naar Piraña en tussen Piraña en Fata Morgana. Het is zeker de mooiste parkbank: met een vliegende draak die de zitting en de rugleuning ophoudt. Het zitcomfort is hetzelfde als bij De Krul, met een vijfje als rapportcijfer.

 Geen weer om op een bankje te zitten? Lees de tips voor een dagje Regen Efteling

Eft Bank Leeuwenkop Droomvlucht 15PP

De Leeuwenkop

Ook de dubbele laan tussen Marerijk en Reizenrijk heeft sierlijke bankjes. De leeuwenkop aan het einde van elke armleuning en de Efteling-E aan de zijkant geven deze zitgelegenheid een decoratieve uitstraling. De mooie bankjes passen bij de charme en de groene omgeving van de brede laan, maar hebben een armzalig zitcomfort. Het zitvlak is oncomfortabel door de brede spleten tussen de kunststof planken. Het zitvlak is te kort en een vervelende bolling in de rugleuning maakt dat die niet goed aansluit bij de rug. Deze bankjes zitten beter dan die met de krul, maar meer dan een kleine voldoende als rapportcijfer zit er niet in.

De bankjes op de statige laan zijn wel goed geplaatst: ze staan op een fijne plek onder de decenniaoude bomen. Er is genoeg te zien door de grote drommen langslopende bezoekers. Die hier niet over je benen struikelen, want diverse bankjes staan op inhammen naast de pad. Slim gedaan!

Tijdens de vernieuwingsdrift van de afgelopen jaren zijn de Leeuwenkopbankjes ook geplaatst op het plein voor Droomvlucht (foto) en op het Anton Pieckplein. Een topbank voor het oog, niet voor het zitvlak.

Zitduur: toch best wel 10 minuten
Zitcomfort: 6+
Zitlocatie: 8 (Dubbele laan)

Eft Bank Knoestige Tak Halve Maen 15PP

De Knoestige Tak

De laatste aanwinst in de bankenrevolutie in de Efteling is De Knoestige Tak, een bruine bank waarvan de zitting en de leuning op hun plaats worden gehouden door takken vol knoesten. Deze banken hebben geen armleuningen maar het zitcomfort is iets beter dan van de andere nieuwkomers doordat de rugleuning een klein beetje meer naar achteren helt. De bruine bankjes zijn te vinden in het gebied rond schipschommel Halve Maen en de Python. Een variant op deze bank is een goudgele zitgelegenheid op de pad naar en van de traptreintjes.

Eft Bank Planken 14PP

Van dik hout zaagt men banken

Overal in de Efteling zijn bomen hergebruikt als bankjes. De stammen zijn in de lengte doorgezaagd en op pootjes gezet. En dan heb je een bank. Vaak is de vorm van de boom nog te herkennen, soms zijn de randen netjes recht gemaakt. De plank als bank tref je vooral aan langs de paden in het park. Meestal rustend op vierkante gemetselde pilaartjes, soms aan een muur bevestigd.

De groen of bruin geverfde plankenbanken zijn duidelijk niet bedoeld voor een lange pauze. Ze dienen eerder voor een kort rustmoment onderweg van de ene naar de andere attractie. Omdat de banken geen rugleuning hebben, bieden ze weinig zitcomfort. Ze zitten alleen vol als alle andere bankjes bezet zijn en het heel druk is in het park. Of met wachtende ouders, bijvoorbeeld in speeltuin Kindervreugd. Je komt deze goedkope zitoplossing in het hele park tegen. Tegenover de ingang van het Diorama en op de pad van Symbolica naar de Piraña vormen de banken een gezellige halve cirkel.

Maximale zitduur: hooguit een paar minuten
Zitcomfort: een 4, dan is het op
Zitlocatie: wisselend, van 4 tot 8

Eft Bank parkeerterrein 14PPBijzondere banken

Naast honderden parkbanken en ontelbare meters lage muurtjes als zitgelegenheid heeft de Efteling ook enkele bijzondere faciliteiten om even uit te rusten. Naast Joris en de Draak zijn enorme rechthoekige natuurstenen neergelegd die duidelijk bedoeld zijn om op te zitten. Op het plein voor de Piraña vormen stenen vierkante blokken één lange bank. Voor de ingang van de Efteling, net buiten het park, stonden jarenlang unieke bankjes: er waren er slechts twee van. Op de brede pad die over het parkeerterrein richting busstation loopt waren groene bankjes met vaalgele armleuningen geplaatst, gemaakt van draadstaal. Door de open roosterstructuur zaten de bankjes niet echt fijn. Tegenwoordig staan er enkele banken van het type De Krul. Met een rapportcijfer 5 voor zitcomfort ook niet heel comfortabel, maar ben je op weg naar de auto of bus en snak je naar een minuutje pauze, gebruik ze dan toch maar; in de verste verte is geen bankje meer te vinden.

Het bankje voor het kasteel van Doornroosje - Foto: (c) Adri van Esch

Heel, heel lang geleden stonden er langs het pad naar het kasteel van Doornroosje in het Sprookjesbos comfortabele, door het park zelf gefabriceerde zitbanken. Die zijn helaas verdwenen, maar een sprookjesachtig wit bankje met een sierlijke rugleuning heeft de tand des tijds doorstaan. Het koninklijk ogende bankje is geliefd als romantische fotolocatie.

Eft De Bank

Van begin 1999 tot eind 2008 had de Efteling de grootste bank ter wereld binnen de poorten. De enorme groene bank vlakbij de ingang van het park verwees naar zakelijk partner ABN Amro. Het bankstel – waarin een pinautomaat was ondergebracht – was populair als fotolocatie voor gezinnen en groepen en als klauterobject voor kinderen.

De Efteling van A tot Z

2015-2019 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen