EP PA jubileum 15pers

Glückwunsch & Felicitaciones

‘Herzlichen Glückwunsch’ en ‘Feliz Cumpleaños’ voor Europa-Park en Port Aventura. Ze bestaan 40 en 20 jaar.

EP PA jubileum 15pers

We zeggen ‘Herzlichen Glückwunsch’ en ‘Feliz Cumpleaños’ tegen Europa-Park en Port Aventura. Het grootste attractiepark van Duitsland bestaat 40 jaar en de Spaanse collega 20 jaar.

Twee grote Europese pretparken vieren dit seizoen feest. Europa-Park in het Duitse Zwarte Woud opende in 1975 voor het eerst de poorten en bestaat 40 jaar. Port Aventura onder Barcelona ging in 1995 open en viert de twintigste verjaardag. {googleads left}

Showroom

Ondernemer Franz Mack en zijn zoon Roland besloten in 1975 een eigen attractiepark te openen. De familie Mack is eigenaar van een bedrijf dat attracties voor pretparken en kermissen bouwt. Het leek Franz en Roland een goed idee een eigen showroom te hebben. Daar zouden niet alleen kermisexploitanten en pretparkeigenaren naar de producten van Mack Rides kunnen komen kijken, maar ook dagtoeristen.

12 juli 1975

Op 12 juli 1975 gingen de poorten van Europa-Park voor het eerst open, op het terrein van het uit 1442 stammende slot Balthasar in het Zuid-Duitse plaatsje Rust. Het eerste jaar brachten 250.000 mensen een bezoek aan het park. Europa-Park groeide als kool: elk jaar kwamen er nieuwe attracties en in 2015 werd het recordaantal van vijf miljoen bezoekers per jaar gehaald.

ep blue fire twee treinen 13pers

Paradepaardjes

Zo’n negentig procent van alle attracties in Europa-Park komt nog steeds uit de eigen fabriek. Het laatste paradepaardje van Mack Rides is Blue Fire, een loopingachtbaan waarin gasten van nul naar honderd kilometer schieten in 2,5 seconden. Er staan liefst elf achtbanen in het pretpark. Twee andere opvallende rollercoasters – toevallig niet uit de eigen stal – zijn de 73 meter hoge Silver Star en de houten achtbaan Wodan Timburcoaster. 

Verjaardagstraktaties

Europa-Park viert zijn verjaardag het hele seizoen met allerlei feestelijkheden, maar op 11 juli is een speciale dag. Dan blijft het pretpark de hele avond open om precies om middernacht de veertigste verjaardag in te luiden. Andere verjaardagstraktaties: de dagelijkse parade krijgt nieuwe wagens en in de bioscoop komt een nieuwe 4D-film met parkmascotte Euromaus. De uitzichttoren Eurotower en de waterattractie Whale Adventures krijgen een make-over en parkbezoekers zullen voortaan met een loopband van de parkeerplaats naar de hoofdingang worden gebracht.

pa sesamo aventura 13pers

1 mei 1995

Voor Port Aventura begon het allemaal op 1 mei 1995. In het nieuwe Spaanse themapark was omgerekend driehonderd miljoen euro geïnvesteerd. Twintig jaar later heeft het resort vijf hotels met 2100 kamers, waterpark Costa Caribe, drie golfbanen en voorstellingen van Cirque du Soleil. In de twee voorbije decennia hebben meer dan zestig miljoen mensen Port Aventura bezocht. 

Feestelijke shows

Port Aventura viert zijn verjaardag met de shows Happy Birthday Port Aventura en Celebration. Alle zes themagebieden – Mediterrània, Polynesië, China, Mexico, Far West en Sesamstraat Aventura – zijn feestelijk aangekleed.

PA Mediterrinea 20 15pers

Een jaar vol ontwikkelingen

{googleads left}Het jubileumjaar is ook het startpunt voor een aantal nieuwe mijlpalen in de geschiedenis van het resort. Het tot vijfsterrenhotel verbouwde Lucy’s Mansion heeft 2 april de deuren geopend. Daarnaast wordt hotel Gold River uitgebreid met het Callaghan-complex met 78 nieuwe luxe kamers. Op 7 mei wordt de eerste steen gelegd voor de bouw van Ferrari Land. Dit nieuwe themapark staat in het teken van het legendarische Italiaanse automerk. In het project wordt honderd miljoen euro geïnvesteerd.

Naar de parkplanner van Europa-Park
Naar de parkplanner van Port Aventura

2015 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Europa-Park, Port Aventura

 

Meest bezochte parkprofielen