Movero World Azie 15pers

Land van Ooit wordt geen Movero World

Buggy’s en quads zouden ridders en jonkvrouwen vervangen. Een jaar lang werd er onderhandeld over overname van de grond van het voormalige Land van Ooit in Drunen door het nieuwe themapark Movero World. Het kansrijke project liep toch spaak. Voorlopig wordt het Ooit-park een wandelpark.

In mei gaat het Land van Ooit in Drunen weer open. Niet als themapark waar ‘kinderen de baas zijn’, maar als gratis toegankelijk wandelpark. De gemeente Heusden – waartoe Drunen behoort – wil het bosrijke terrein eerst nog een schoonmaakbeurt geven. Daarna kunnen bezoekers veilig over de eeuwenoude lanen wandelen en langs het schandelijk roze geverfde historische kasteeltje, oorspronkelijk stammend uit de dertiende eeuw.

Oom Ben en het Oog van de Graaf

Het zal druk worden, de eerste weken nadat de poorten van het voormalige Land van Ooit weer voor het publiek zijn opengegaan. Niet omdat er heel veel te beleven is – nagenoeg alle attracties uit de tijd dat ridders en jonkvrouwen er de scepter zwaaiden zijn verdwenen – maar vooral omdat veel mensen nieuwsgierig zijn hoe het Land er tegenwoordig bij ligt. Acht jaar lang bleef het park hermetisch gesloten, op enkele geleide rondwandelingen na. Over een paar weken mag iedereen naar binnen, voor een wandelingetje langs Oom Ben – de oudste boom in het park – en het Glazen Oog van de Graaf, een idyllisch vennetje.

LvO Waterloo Soldaat 15PP

Strategisch gelegen

Het openstellen van het terrein van het voormalige themapark langs snelweg A59 is een daad van lichte radeloosheid van het gemeentebestuur van Heusden. Toen het Land van Ooit in 2007 failliet ging, kocht de gemeente de grond voor een bedrag van ruim 15 miljoen euro. Heusden wilde de regie houden over het terrein, dat zo centraal in de fusiegemeente lag. Bovendien zou de investering zich dubbel en dwars terugbetalen, wisten de bewindslieden destijds: ondernemers zouden in de rij staan om op het zo strategisch gelegen terrein een ‘toeristisch-recreatieve voorziening van formaat’ te huisvesten.

Blok aan het been

Maar het liep anders: de gemeente Heusden kon het Ooit-terrein aan de straatstenen niet kwijt. Aanvankelijk toonden zowel de Efteling als recreatieondernemer Libéma belangstelling, maar zij wilden de volle vraagprijs – die inmiddels was opgelopen tot 18 miljoen euro – niet ophoesten. Daarna begon het leuren met het 44 hectare grote terrein, dat steeds meer een blok aan het been van de gemeente werd. Het bestemmingsplan werd gewijzigd: er zouden kleine bedrijven en woningen aan de rand van het oude bos gebouwd mogen worden, een kleinschalige toeristische attractie mocht zich er vestigen of zelfs een voorziening op het gebied van zorg.

Movero World Ballon 15pers

Movero World

Toch blijkt nog niet alle hoop op de verkoop van het inmiddels tot Poort van Heusden omgedoopte terrein verloren. Deze week kwam naar buiten dat de gemeente Heusden ruim een jaar lang in alle stilte heeft onderhandeld met ondernemer Bert Wolters. Hij heeft plannen om ergens in Nederland een themapark rond het thema ‘vervoer rond de wereld’ te openen. Geen complete luchtfietserij, zoals bij andere concepten voor nieuwe attractieparken vaak wel het geval is. Movero World is goed doordacht: de plannen zijn opgesteld door het Rotterdamse bureau M2 Leisure, dat ook de succesvolle vernieuwing van Madurodam begeleidde.

Movero World Amerika 15pers

Op avontuur gaan

Het verhaal van Movero World paste perfect in het oude Land van Ooit: Lady Amalia woont luxueus op een deftig kasteel, maar ze mist iets: avontuur. Ze droomt over het ontdekken van verre, vreemde plekken, met nieuwe geuren, kleuren, mensen en verhalen. Op haar landgoed wil ze haar dromen uit laten komen: bezoekers kunnen met allerlei voertuigen – zoals quads, tuktuks, amfi-voertuigen en buggy’s – op avontuur gaan. De entree tot Movero World zou gratis zijn, voor de attracties zou per rit betaald moeten worden.

Nieuwe potentiële koper

Vanaf begin 2014 onderhandelde de gemeente Heusden met Bert Wolters over dit kansrijke project. Helaas kreeg Wolters de financiering niet rond en in de Brabantse plaats meldde zich een nieuwe ondernemer met serieuze plannen voor het voormalige Land van Ooit. De gemeente brak de onderhandelingen met Movero World af en praat nu met de nieuwe potentiële koper.

LvO Waterloo Kasteel 15PP

Totaalconcept?

Het plan om het gebied voor iedereen open te stellen blijft van kracht. Alleen het voornemen om een horeca-uitbater tijdelijk de mogelijkheid te geven een eetgelegenheid te runnen in het kasteel is in de ijskast gezet. Volgens de gemeente heeft de nieuwe gegadigde ‘belang bij horeca in het kasteel’. Het lijkt er op dat de potentiële koper een totaalconcept voor het terrein voor ogen heeft. Tot de tijd dat graaf Wildebras van Ooit een opvolger krijgt, kunnen wandelaars ongestoord genieten van de monumentale bomen, de idyllische lanen en het kenmerkende roze kasteeltje.

LvO Kijkdag Jongens 08PP

Alles in de ooitverkoop

Nadat het Land van Ooit failliet was, ging de hele boedel in de verkoop. Borstharnassen, ridderhelmen, steken, pruiken, kostuums van ‘Vrouwe vrij van vrees’ en ‘Dame Grandeur Bourgeoisie’ – lees hier hoe duizenden handelaren en nieuwsgierigen zich er aan vergaapten.

Verder lezen

Wat ging er mis met het Land van Ooit?
Kijken en kopen: alles in de Ooit-verkoop
Efteling overwoog mediapark in Land van Ooit
Wandelen door Ooit

2015 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Adri van Esch, Movero World

Meest bezochte parkprofielen