Nog een Oblivion

Europa heeft een tweede Oblivion: na in Engeland nu ook in Italië.

Gardaland Oblivion Luchtfoto 15pers

Europa heeft een tweede Oblivion: zeventien jaar na de eerste Oblivion in Engeland is er nu een divecoaster met dezelfde naam in Italië. 

De nieuwe divecoaster van Gardaland is de tweede Oblivion in Europa. Al in 1998 kreeg het Engelse Alton Towers een duikachtbaan met de naam Oblivion. Die was zo succesvol dat parkeigenaar Merlin Entertainments er nog twee bij kocht: één voor Heide-Park in Duitsland en één voor Gardaland aan het Italiaanse Gardameer.

The Black Hole

De divecoaster in Gardaland ging onlangs open voor het publiek. De naam en opzet van deze ruim een halve kilometer lange en twintig miljoen euro kostende achtbaan is gelijk aan die van het succesvolle oudere broertje in Engeland. Ook de rollercoaster in Alton Towers heet Oblivion, in Italië staat er nog de spannende toevoeging ‘The Black Hole’ achter.

Alton Towers oblivion 15pers

{googleads right}Adembenemend schouwspel

De divecoaster in Gardaland is beduidend langer dan die in Alton Towers: 566 meter tegen 372 meter. Maar het concept is hetzelfde: de trein duikt van grote hoogte haast loodrecht een zwart gat in de grond in, om een tiental meter verderop weer uit te razen. Een opzet die ook bij Baron 1898 in de Efteling gebruikt is. Het donkere gat levert ook voor het publiek een adembenemend schouwspel op; de toeschouwers kunnen zich rond het zwarte gat verzamelen en de dappere berijders van de achtbaan van dichtbij gadeslaan.

Buitenaardse krachten

De gapende opening in de grond bij Oblivion, The Black Hole in Gardaland is gebruikt om het thema van de achtbaan vorm te geven. Het zwarte gat is ontstaan door buitenaardse krachten, zo gaat het verhaal. Die onmetelijke geheimzinnige krachten hebben het dak van een café, een molen en een watertank mee naar binnen gezogen. Zelfs een reportagewagen van een televisiezender – afgekomen op de vreemde gebeurtenissen – dreigt het gat in te worden gezogen.

Eft Baron april 15PP

Vier divecoasters in Europa

Oblivion, The Black Hole is de tweede divecoaster die dit seizoen wordt geopend. Aan het begin van de zomer volgt nog Baron 1898, een product van dezelfde fabrikant: Bolliger & Mabillard. In totaal heeft Europa dan vier divecoasters: naast die in de Efteling (foto), Gardaland en Alton Towers is er ook nog Krake in Heide-Park onder Hamburg. Die achtbaan kreeg van eigenaar Merlin Entertainments niet de naam Oblivion mee omdat dat die niet past in het piratenthema van de zone waarin Krake in 2011 gebouwd is.

2015 © Parkplanet – Foto: Gardaland, Alton Towers, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen