Speeltuinbende in Toverland

Speeltuinbende overvalt pretparken

De Speeltuinbende onderzoekt attractieparken op toegankelijkheid en speelwaarde.

Speeltuinbende in Julianatoren

De Speeltuinbende onderzoekt of pretparken toegankelijk zijn voor iedereen, voor kinderen met en zonder beperking. Toverland en Julianatoren werden al door de bende ‘overvallen’.

De Speeltuinbende – een initiatief van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) – onderzoekt gewapend met testbordjes, een aantal rolstoelen en testformulieren pretparken op hun toegankelijkheid en speelwaarde. Alle kinderen – mét of zonder beperking – hebben recht om plezier te maken, vindt de NSGK. Maar of dit altijd mogelijk is, is nog maar de vraag. De Speeltuinbende onderzoekt dat.

Onverwachte overval

Vorig jaar in mei werd Attractiepark Toverland in Sevenum ‘overvallen’, dit jaar was Julianatoren in Apeldoorn aan de beurt. Alles werd getest: toegang tot attracties, veiligheid, klantvriendelijkheid van het personeel en toiletvoorzieningen. “Bij een vooraankondiging van een bezoek door de Speeltuinbende willen bedrijven nog wel eens snel een aantal aanpassingen doorvoeren”, vertelt bendeleider Ilse van der Put. “We kiezen om die reden voor een onverwachte overval, zodat we eerlijk kunnen testen of álle kinderen zich op de locatie kunnen vermaken.”

Speeltuinbende in Toverland

{googleads right}Prima samen spelen

Met een rood of groen stembordje konden de kinderen aangeven of een attractie in het park toegankelijk is voor ‘samen spelen’. De verbeterpunten worden met begeleidend beeldmateriaal samengevat in een officiële rapportage, zodat het attractiepark aan de slag kan om het park nóg wat toegankelijker te maken. In Toverland bleken bijvoorbeeld de geteste toiletten wel goed toegankelijk voor invaliden, maar ontbrak de aanduiding op de deur. Ook was een enkele rolstoeldoorgang op slot.Verder was het oordeel heel positief: in Toverland is het prima samen spelen.

Tevreden

Ook over Julianatoren was de Speeltuinbende over het algemeen enthousiast. Met name werd er goed gescoord op klantvriendelijkheid en het diverse aanbod van attracties. Verbeterpunten – waarvoor rode bordjes de lucht in gingen – werden ook geconstateerd. Zo is de mogelijkheid om grotere kinderen liggend te verschonen nog niet toereikend en is een aantal attracties alleen via een trap bereikbaar. Julianatoren nodigde de bende uit om volgend jaar terug te komen om te kunnen constateren dat het pretpark in Apeldoorn aan de tips heeft gewerkt en de toegankelijkheid van het park heeft verbeterd.

2015 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: NSGK

Meest bezochte parkprofielen