Schets van het nieuwe Plopsa-hotel

Spaarders financieren Plopsa-hotel

Het Vlaamse entertainmentbedrijf Studio 100 heeft obligaties verkocht aan individuele spaarders. Met de opbrengst wordt onder meer het nieuwe Plopsaland Hotel gebouwd.

Het nieuwe hotel bij Plopsaland in het Vlaamse De Panne gaat 10 miljoen euro kosten. Dat bedrag wordt helemaal gefinancierd door individuele Belgische spaarders. Studio 100 – het moederbedrijf van Plopsaland – gaf obligaties uit en die waren binnen een dag uitverkocht. Opbrengst: 90 miljoen euro, waarvan 10 miljoen bestemd is voor het Plopsaland Hotel.

Driemaal overschreden

De obligaties die Studio 100 uitbracht hebben een looptijd van zeven jaar. Het nettorendement is 2,2 procent, veel meer dan momenteel een spaarrekening bij een bank opbrengt. Mede daardoor was de obligatie-uitgifte bijzonder populair. De uitgifte zou lopen tussen 5 en 17 juni, maar al op de eerste dag waren de inschrijvingen voor het maximale bedrag van 90 miljoen euro dat Studio 100 wilde ophalen bijna driemaal overschreden.

Kleine spaarders

De uitgifte van Studio 100-obligaties werd op 5 juni daarom vervroegd afgesloten. In 2011 gaf het Vlaamse entertainmentbedrijf ook al obligaties uit, maar toen werden de 40 miljoen euro opgehoest door institutionele beleggers. Voor het eerst werd afgelopen vrijdag bij kleine spaarders aangeklopt. Met succes: met de opgehaalde 90 miljoen euro worden onder meer de eerste obligaties afgelost en wordt het nieuwe hotel bij Plopsaland De Panne gebouwd, dat klaar moet zijn in 2016.

2015 © Tekst: Parkplanet – Schets: Plopsa

Meest bezochte parkprofielen