Achtbaanongeluk kost tot 70 miljoen euro

Het ongeluk met de Engelse achtbaan The Smiler kan de eigenaar van Alton Towers tot 70 miljoen euro gaan kosten.

Alton Towers Smiler 15pers

Het ongeluk met achtbaan The Smiler kan Merlin Entertainments Group, eigenaar van het Engelse pretpark Alton Towers, tot zeventig miljoen euro gaan kosten.

Op 2 juni klapten twee voertuigen van de nieuwe achtbaan The Smiler in Alton Towers op elkaar. Daarbij raakten vier inzittenden gewond, waarvan twee ernstig. De twee bezoekers raakten ieder een deel van hun been kwijt. Sinds het zware ongeluk ligt de achtbaan met de veertien loopings stil. Het attractiepark zelf was na het tragische ongeval ook enkele dagen gesloten.

Dagen dicht

Het ongeluk had een groot effect op de bezoekersaantallen van Alton Towers, laat parkeigenaar Merlin Entertainments vandaag weten. Het grootste pretpark van Groot-Brittannië ging niet alleen een aantal dagen dicht, ook werd alle promotie voor de parken van Merlin stopgezet en werden enkele attracties in twee andere ondernemingen van de pretparkgroep gesloten voor nadere veiligheidcontroles.

{googleads right}Fataal ongeluk

Merlin Entertainments Group verklaarde vandaag dat de attractieparkendivisie dit jaar een winst verwacht van tussen 56 en 70 miljoen euro. In 2014 haalde de parkenafdeling van Merlin nog een winst van ruim 121 miljoen euro. Voor 2015 was een winst voorspeld van 126 miljoen euro. Het fatale ongeluk in Alton Towers zou het Britse bedrijf in het slechtste geval een winstterugval van 70 miljoen euro kunnen opleveren.

27,7 miljoen bezoekers

Het is niet alleen maar kommer en kwel voor Merlin: de Legoland-parken doen het goed, evenals de vestigingen van Madame Tussauds en Sea Life. Deze attracties noteren naar verwachting in 2015 een bezoekerstoename van 200.000, wat het totale aantal bezoekers voor de Merlin-groep wereldwijd op 27,7 miljoen brengt.

27-7-2015 © Tekst: Parkplanet – Foto: Alton Towers

Meest bezochte parkprofielen