Royal Summerhus in Epcot - Artist impression: (c) Disney / Michel den Dulk

Nederlander tekent Frozen Ever After in Epcot

De Nederlandse imagineer Michel den Dulk ontwerpt de nieuwe Frozen-darkride in Epcot

De kassa rinkelt bij Disney: Frozen is de op vijf na best bezochte film aller tijden. Geen enkele animatiefilm trok eerder zoveel bezoekers en twee jaar na de release van de film levert de merchandise rond Anna en Elsa Disney nog steeds vele miljoenen dollars op. Geen wonder dat de entertainmentgigant Frozen een ereplaatsje heeft gegeven in alle themaparken van het concern, met zelfs een grootschalige eigen attractie in het Amerikaanse Epcot.

Frozen Ever After in Epcot - Tekening: Disney / Michel den DulkLet it go

De eerste tekeningen voor de darkride Frozen in Epcot in Walt Disney World in Florida zijn inmiddels openbaar gemaakt. De kunstwerkjes komen van de hand van de Nederlander Michel den Dulk. De attractie in Epcot gaat Frozen Ever After heten. De boten in de darkride brengen de bezoekers naar het Noorse dorpje Arendelle, waar een winterfestival plaatsvindt. De tocht naar boven gaat door Troll Valley waar opa trol vertelt hoe Anna en Kristoff elkaar hebben ontmoet. Midden in de attractie verschijnt Elsa op het balkon waar ze het populaire Let It Go zingt. De finale van Frozen Ever After is een gigantisch vuurwerk. In de attractie komen geavanceerde animatronics en filmtechnieken.

Frozen Ever After is ‘absoluut schitterend’

Royal Sommerhus

Naast het al bestaande paviljoen van Noorwegen wordt een nieuw dorpje gebouwd met typisch Noorse huisjes. In een originele ‘log cabin’ komt het Royal Sommerhus, een meet & greet-locatie waar kinderen en hun ouders op de foto kunnen met Anna en Elsa. Voor Frozen Ever After vertrok het ontwerpteam van Walt Disney Imagineering voor een studiereis naar Noorwegen. Toen Michel den Dulk het IJslandse themagebied voor Europa-Park ontwierp moest hij zijn inspiratie uit boeken halen; een reisje naar het eiland zat er niet in. Voor de darkride in Epcot kon hij het land, de cultuur en het vakmanschap van Noorwegen in het Scandinavische land zelf bekijken.

Fantasy Faire in Disneyland - Ontwerpschets: Michel den Dulk / Disney

Droomcarrière

Michel den Dulk verliet begin 2010 het Duitse Europa-Park voor een droomcarrière bij Walt Disney Imagineering in de Verenigde Staten. Voor Disney ontwierp de oorspronkelijk uit Brabant afkomstige Den Dulk ook al het sprookjesdorpje Fantasy Faire, pal naast het iconische kasteeltje van Disneyland in Anaheim. Nu werkt hij aan het ombouwen van het Noorse paviljoenin Epcot tot de eerste permanente Frozen-attractie in een Disney-park.

Dicht bij huis

Michel den Dulk begon zijn ontwerpersloopbaan dicht bij huis: in de Efteling. Voor het Kaatsheuvelse pretpark ontwierp hij onder meer het sprookje Het Meisje met de Zwavelstokjes en het vernieuwde Anton Pieckplein. In 2005 maakte Den Dulk de overstap naar Europa-Park, waarvoor hij het Engelse themaplein – met de attracties Crazy Taxi en London Bus –, de darkride Abenteuer Atlantis en het IJslandse themagebied rond achtbaan Blue Fire tekende.

De wereld van Frozen in Tokyo Disney Sea - Tekening: Disney / Michel den Dulk

Wereldwijd ontwerpen

Tegenwoordig vliegt Michel den Dulk voor Walt Disney Imagineering de hele wereld over. Zijn thuisbasis is het Californische Glendale en hij ontwerpt voor de parken in Anaheim, Orlando, Parijs en Tokyo. Japan wil ook groots inhaken op het megasucces van Frozen: in Tokyo DisneySea komt een compleet nieuw Scandinavisch themagebied. Belangrijk onderdeel van de nieuwe ‘haven’ is de wereld van Frozen, met onder meer het kasteel van Arendelle en het ijspaleis van sneeuwkoningin Elsa. Ook voor het nieuwe Frozen Land in Tokyo is  Michel den Dulk creatief verantwoordelijk. Port Scandinavia met het koninkrijk Arendelle in Tokyo DisneySea gaat op z’n vroegst in 2021 open.

2015 © Tekst: Adri van Esch – Tekeningen: Michel den Dulk / Disney

Meest bezochte parkprofielen