Dollywood Lightning rod

Hout met launch

In de VS komt een houten achtbaan waarop de treinen met een snelheid van 72 kilometer worden afgeschoten naar zestig meter hoogte.

Dollywood Lightning rod

Het Amerikaanse pretpark Dollywood opent in 2016 een houten achtbaan waarop de treinen worden gelanceerd tot een hoogte van zestig meter met een snelheid van 72 kilometer per uur.

Europa ligt op achtbaangebied steeds een aantal jaren achter op de Verenigde Staten. Wie de ontwikkelingen aan de andere kant van de oceaan volgt, weet wat er de komende tijd op ons continent gaat gebeuren. In het land van Uncle Sam zijn er diverse nieuwigheden op het gebied van houten achtbanen: er werden recentelijk houten rollercoasters geopend met bochten waarin de treinen negentig graden of meer overhellen en banen waarin de passagiers zelfs over de kop gaan.

Loopings en scherpe bochten

Tot voor enkele jaren waren deze manoeuvres alleen weggelegd voor stalen achtbanen. De innovatieve Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction legt een stalen track op een houten baanconstructie, waardoor ook loopings en haarscherpe bochten mogelijk worden voor een houten achtbaan. De eerste Europese ‘woodie’ met loopings komt in het Zweedse park Kolmarden Zoo.

Treinen worden gelanceerd

Rocky Mountain Construction presenteert volgend jaar weer iets nieuws: een houten achtbaan met een lancering, een zogenaamde ‘launch’. De primeur is voor Dollywood, het pretpark van countryzangeres Dolly Parton in de Amerikaanse staat Tennessee. De treinen van de twintig miljoen euro kostende achtbaan Lightning Rod worden met een snelheid van meer dan zeventig kilometer per uur afgeschoten naar de top van de baan op ruim zestig meter hoogte. Daarna volgt een wilde rit van 1150 meter met topsnelheden van bijna 120 kilometer per uur. Dat maakt Lightning Rod ook meteen de snelste houten achtbaan ter wereld.

Dollywood lightning rod heuvel

Klassieke racewagen

Het verhaal rond Lightning Rod gaat over Johnny Rev. Hij heeft maanden lopen denken over een nieuwe ‘hot rod’, een oldtimer uit de jaren vijftig omgebouwd tot racewagen. Nu zijn creatie klaar is, nodigt hij de bezoekers van Dollywood uit voor een ritje. Het tochtje voert door de bossen van Dollywood, over de heuvels en door valleien van het bekende pretpark. De houten achtbaan gaat niet over de kop, maar heeft wel enkele bochten waarbij de trein meer dan negentig graden overhelt en diverse punten waarop de berijders van de baan airtime beleven, het loskomen van het stoeltje.

2015 © Tekst: Parkplanet – Artist impressions: Dollywood
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen