Walibi Belgium viert jubileum met boek

Aan de reeks jubileumboeken is een nieuwe uitgave toegevoegd, van het jarige Walibi Belgium.

Dominique Fallon met de mascotte van Walibi Belgium

Aan de reeks jubileumboeken van pretparken is een nieuwe uitgave toegevoegd: ‘Walibi, wanneer een kangoeroe een pretpark op z’n kop zet’ van het jarige Walibi Belgium.

Bij een jubileum hoort een boek. Duinrell vierde het 75-jarig bestaan in 2010 met de uitgave ‘Duinrell, Kroniek van een familiebedrijf’, het boek ‘Ontdek Slagharen’ markeerde in 2013 het gouden jubileum van het attractiepark en Disneyland Paris zette in 2012 het vierde lustrum luister bij met het forse lees- en kijkboek ’20 Ans de Rêves’. De Efteling gaf in zijn langjarige historie meerdere jubileumboeken uit. De eerste uitgave verscheen al in 1962, bij het tienjarig bestaan van het sprookjespark. Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag zag ‘De Efteling, kroniek van een sprookje’ het licht en bij het zestigjarig jubileum in 2012 verscheen het lijvige ‘Zijn we d’r al?

Naaste medewerker

Volgende in de rij is Walibi Belgium. Het bekende pretpark ten zuidoosten van Brussel bestaat veertig jaar en vanwege dat heuglijke feit vertrouwde Dominique Fallon (op de foto samen met kangoeroe Walibi) zijn herinneringen toe aan het papier. Fallon was vier decennia lang betrokken bij het attractiepark en naaste medewerker van Eddy Meeùs, de geestelijke vader van het park.

Jubileumboek Walibi BelgiumJaren van creativiteit

Dominique Fallon kijkt in het boek ‘Walibi, wanneer een kangoeroe een pretpark op z’n kop zet’ met trots en ontroering terug op al die ‘jaren van creativiteit, waanzinnige projecten, intense vreugde en momenten van twijfel’. “Kan je eigenlijk van een professionele loopbaan spreken, van hard werk en ondernemingsgeest als je je volledig hebt toegelegd op vermaak – van het publiek weliswaar – en je hele carrière in het teken heeft gestaan van het plezier van groot en klein?”, vraagt Fallon zich af. “Niemand had kunnen voorspellen dat ik in de toeristische sector zou terechtkomen. Nooit zal ik die eerste openingsdag vergeten, op 26 juli 1975, toen we vol spanning onze eerste zeshonderd bezoekers opwachtten om hen te verwelkomen aan de ingang van het park.”

Glimlachende gezichten

Vier decennia later, aan de vooravond van zijn officiële afscheid, is Dominique Fallon nog eens om tien uur ’s morgens bij de ingang van Walibi Belgium gaan staan, op het moment dat de poorten open gingen. “Deze keer zag ik tienduizend bezoekers binnenstappen, stuk voor stuk opgetogen over de dag die hen te wachten stond. Na al die jaren geven die glimlachende gezichten me nog steeds evenveel voldoening. Ik voel nog altijd diezelfde rilling.”

Een wilde gok

In het jubileumboek wordt verteld hoe Walibi op de eerste plaats een wilde gok was waarin niemand geloofde. Het was het project van oprichter Eddy Meeùs en zijn familie, maar al snel ook van iedereen die op de één of andere manier bijdroeg aan het succes. Het park onderging talloze gedaantewisselingen, overnames en structurele hervormingen. Het veranderde van naam, van look en van logo zonder echter ooit zijn DNA te verloochenen, stelt Dominique Fallon. Hij vat dat in het jubileumboek samen in één lijfspreuk: “Walibi, door dik en dun!”.

‘Walibi, wanneer een kangoeroe een pretpark op z’n kop zet’ is verschenen bij uitgeverij Clepsydre en te koop in de winkels van Walibi Belgium

2015 © Tekstbewerking: Parkplanet – Foto’s: Walibi Belgium
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen