Schieten met je handen

Een interactieve primeur: schieten op doelen met je handen in plaats van met een pistool.

Interactieve darkride in Legoland - Beeld: Triotech/Legoland

Drie Legoland-parken krijgen een wereldprimeur: een interactieve darkride waarbij je op doelen kunt schieten. Echter niet met een pistool maar met je handen!

Tijdens een darkride met een pistool schieten op allerlei doelen is niet nieuw, dat kan in diverse pretparken. Om het schietgeweer speels te houden hebben ze vaak bonte kleuren, bolle vormen, een cartooneske naam als Astro Blasters (in Buzz Lightyear Laser Blast in Disneyland Paris) of zelfs de vorm van een slagroomspuit (in Maus au Chocolat in Phantasialand). Nu is er echter een interactieve darkride zonder pistool en Legoland heeft de primeur.

Succesvolle Lego-lijn

Zowel in Legoland Billund in Denemarken als in de Legolanden in Californië en Maleisië opent in het voorjaar van 2016 Ninjago The Ride. De darkride is gebaseerd op de Ninjago-lijn die in 2012 is ontstaan en is uitgegroeid tot één van de meest succesvolle Lego-series. Inmiddels zijn er al meer dan 50 bouwsets op de markt. Het verhaal van Ninjago gaat over de vier ninjastrijders Kai, Jay, Cole en Zane die getraind worden door ninjameester Sensei Wu. Op Cartoon Network loopt de animatieserie Ninjago: Masters of Spinjitsu en in 2017 komt er een speelfilm in de bioscoop.

Interactieve darkride

De drie Lego-parken krijgen een Ninjaland, een trainingscentrum met diverse attracties waar gasten hun behendigheid en strijdvaardigheid kunnen testen, bijvoorbeeld op een klimmuur of in laserdoolhof Lloyds Laser Maze. Voor het Japanse dorp worden 727.000 Lego-blokjes gebruikt. Grootste attractie van Ninjaland is Ninjago The Ride. Tijdens deze 3,5 minuten durende darkride vuren bezoekers vuurstralen en sneeuwballen af op diverse doelen die voorbij komen op enorme filmdoeken, waarvan de grootste 4 bij 13 meter meet.

Interactieve darkride in Legoland - Beeld: Triotech

Werpbewegingen

Uniek aan deze interactieve attractie is dat het schieten op de doelen niet gebeurt met een pistoolvormig apparaat, maar simpelweg met je eigen handen. Door met één of beide handen werpbewegingen te maken, wordt gemikt op de targets op de filmschermen. Bij het schieten met je handen vliegen daadwerkelijk objecten naar het doek; dat kunnen kleurige bollen zijn, maar ook vuurstralen, ijsschotsen of sneeuwballen.

Als een dirigent

Het unieke digitale werpsysteem is afkomstig van Triotech. Omdat het door de handbewegingen lijkt of de passagiers een orkest aan het dirigeren zijn, heeft het Canadese bedrijf zijn vinding de naam Maestro meegegeven. De berijders van Ninjago The Ride vuren niet alleen effecten af, ze krijgen ze ook terug: ze voelen warmte, kou, wind en water op hun driedimensionale tochtje. Elk Ninjaland gaat ruim 11 miljoen euro kosten.

{youtube}IXRhhdOG_H0{/youtube}

Pretparken hebben hun wortels in Kopenhagen

2015 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Triotech/Legoland

Meest bezochte parkprofielen