De Noorse staafkerk in Europa-Park

Een kerk in het park

Geloof en een pretpark, het kan samengaan. Bijvoorbeeld in het Duitse Europa-Park.

De Noorse staafkerk in Europa-Park

Geloof en pretparken, het is geen voor de hand liggende combinatie. Toch zijn er parken die een band hebben met de kerk: de Efteling vindt zijn wortels in het rooms-katholieke geloof en het Duitse Europa-Park heeft al tien jaar een functionerende kerk midden in het attractiepark.

De rooms-katholieke geestelijken Emile Rietra en Franciscus de Klijn zagen met lede ogen aan dat de jeugd van Kaatsheuvel doelloos op straat rondhing. In 1933 kwamen ze op het idee een sportpark aan te leggen waar vooral de jongens uit het dorp hun vrije tijd zinvol konden besteden. Op 19 mei 1935 opende het ‘R.K. Sport- en Wandelpark’, dat bestond uit een voetbalveld, twee oefenveldjes en een speelweide.

R.k. speeltuin

Het sportpark van pastoor De Klijn en kapelaan Rietra werd een jaar later uitgebreid met een speeltuin waar de jeugd zich kon vermaken met een draaimolen, een hoge glijbaan, een kabelbaan en een baan met echte pony’s. In de jaren daarna werd het terrein ten zuiden van Kaatsheuvel uitgebreid met een vijver en tennisbanen. Op 31 mei 1952 werd een Sprookjesbos met tien sprookjes toegevoegd; de Efteling was geboren.

De Noorse staafkerk in Europa-ParkNoorse staafkerk

Tegenwoordig herinnert niets in de Efteling nog aan de rooms-katholieke wortels van het pretpark. In Europa-Park is dat anders. Het Zuid-Duitse attractiepark heeft een kerk en een kapel. In Rust – gelegen in het Zwarte Woud, waar een groot deel van de bevolking nog gelovig is – staat sinds de herfst van 2005 een functionerende kerk tussen alle parkattracties. In het Scandinavische themagebied is een houten Noorse staafkerk gebouwd waar regelmatig erediensten worden gevierd. De kerk wordt geleid door de geestelijken Andreas Wilhelm en Martin Lampeitl, die niet alleen een luisterend oor hebben voor de bezoekers maar ook voor de 3600 medewerkers van Europa-Park.

St. Jakobus-kapel

Een andere eerbiedwaardige plek is de kapel St. Jakobus in themahotel Santa Isabel. De eerste steen voor deze kapel werd op 19 mei 2007 gelegd. Daarvoor waren Robert Zollitsch – bisschop van de nabijgelegen stad Freiburg – en zijn Spaanse collega Don Camilo Iglesias naar Europa-Park gekomen. Wie tijdens het dagje pretpark naast vertier ook rust en inspiratie zoekt, kan in Europa-Park in ieder geval op twee plekken terecht: in de traditionele staafkerk of in de St. Jakobus-kapel, die via de foyer van hotel Santa Isabel te bereiken is.

2015 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Europa-Park
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen