Star Tours in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Star Wars, wat, waar, wanneer?

Waar kunnen we ons melden voor een reis door het Star Wars-universum?

Star Wars in Discoveryland in Disneyland Paris - Foto: © Disney

De nieuwe Star Wars: The Force Awakens breekt records. Over de langverwachte film, die hordes bezoekers naar de bioscopen trekt, en de al decennia lang succesvolle filmcyclus is al veel geschreven. Maar hoe zit het met de attracties, shows en themagebieden die op de films zijn gebaseerd? Waar moeten we heen voor een ‘live’ Star Wars-belevenis?

In de jaren tachtig ging Disney een samenwerkingsverband aan met George Lucas, de bedenker en producent van de historische Star Wars-trilogie. Doel was om Star Wars naar de Disney-parken te brengen. Dat resulteerde in Star Tours, een opzienbarende attractie die in 1987 als eerste opende in Disneyland in Californië. Het was ’s werelds allereerste attractie waarbij de technieken die gebruikt worden om vliegtuigpiloten te trainen toegankelijk werden voor een groot publiek. De Starspeeder 3000 van Star Tours is een echte vluchtsimulator die door de Disney-ontwerpers werd aangekleed met futuristische attributen en werd uitgerust met speciale effecten.

Star Tours in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Op reis in een Starspeeder 3000

In de cabine van de Starspeeder 3000 wordt een 77 millimeterfilm gedraaid waarvan de beelden synchroon lopen met de bewegingen van de simulator. De projector heeft een plekje in de cabine en de beelden worden geprojecteerd op de ‘voorruit’ van het ruimteschip, waardoor de illusie van echt op reis gaan bijzonder sterk is. In de pretparkwereld was dit een primeur, die zo succesvol was dat het concept daarna vele malen is gekopieerd en verder ontwikkeld.

Verbluffende speciale effecten

Filmproducent Lucasfilm was nauw betrokken bij het ontwerp en de totstandkoming van Star Tours. De – zeker voor die tijd – verbluffende speciale effecten werden gecreëerd door Industrial Light and Magic, het eigen filmeffectenbedrijf van George Lucas. Eén van de medewerkers van Industrial Light and Magic eigende zichzelf een rolletje toe in de film van Star Tours: hij is de piloot van de X-wing in de Death Star-scène.

Speeder Bike in de wachtrij

Het succes van Star Tours is mede te danken aan de illusie die geschapen wordt dat gasten zich echt in het Star Wars-universum bevinden. In Star Tours in Disneyland Paris zijn de castmembers de ‘astro stewards’ van de Star Tours Company. De ‘Astroport’ in Discoveryland staat vol attributen uit de films en overal zijn geluiden en muziekfragmenten uit de filmreeks te horen. In de wachtrij in Parijs herkennen de echte fans bijvoorbeeld een uit elkaar gehaalde Speeder Bike.

De Starspeeder en C-3PO in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney

De stem van C-3PO

Onderweg naar het lanceerplatform van de Starspeeder 3000 komen reizigers de robots R2-D2 en C-3PO tegen. De originele ‘droids’ uit de film hebben een plekje gevonden in de wachtrij van Star Tours in Disneyland in Californië. In Parijs staan kopieën. Voor de stem van C-3PO werd acteur Anthony Daniels ingeschakeld, die de robot ook in de film van een stem voorzag. Speciaal voor Disneyland Paris sprak Daniels een Franstalige tekst in.

Vier Star Tours

Het succes van Star Tours in het originele Disneyland in Californië was een opmaat naar meer. Twee jaar later – in 1989 – kreeg ook Tokyo Disneyland een Star Tours in Tomorrowland. Datzelfde jaar opende een derde versie in de Hollywood Studios in Walt Disney World in Florida. De vierde en laatste Star Tours ging op 12 april 1992 open in Discoveryland in Disneyland Paris. De vier zijn niet identiek – ze hebben verschillende shows in de wachtrijen en andere aantallen Starspeeders – maar ze lijken wel veel op elkaar.

Star Tours in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney

Star Tours: The Adventures Continue

Lucasfilm werd in het najaar van 2012 opgekocht door de Walt Disney Company. Voor Disney ontstond toen de mogelijkheid om zowel op het witte doek als in de pretparken voort te borduren op het aanhoudende succes van Star Wars. Aan de overkant van de oceaan is Star Tours inmiddels een driedimensionale belevenis geworden. Onder leiding van George Lucas kreeg de attractie zowel in Florida als in Californië een nieuw decor en nieuwe verhalen. De attractie heet nu Star Tours: The Adventures Continue en omdat het avontuur qua tijd geplaatst kan worden tussen de filmepisodes 3 (Revenge of the Sith) en 4 (A New Hope) in, heet de vluchtsimulator nu Star Speeder 1000.

Filmbeelden at random

Bijzonder aan Star Tours: The Adventures Continue – ook wel Star Tours 3D genoemd – is dat het verhaal telkens anders is. De filmbeelden worden willekeurig gekozen en kunnen samen 96 verschillende verhaallijnen vormen. Vooraf weten passagiers niet welk avontuur ze deze keer gaan beleven. Elke reis is een klopjacht op een spion, die aan het begin van de tocht uit het publiek in de simulator wordt ‘gekozen’ en vervolgens wordt getoond op een ‘Gezocht’-poster.

Star Wars T-shirts, te koop in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Adri van Esch

Hoth, Tatooine of Kashyyyk

Voor kenners van de Star Wars-films: de eerste helft van de rit speelt zich op Hoth, Tatooine of Kashyyyk en de tweede helft op Naboo of Coruscant of in de lucht boven Geonosis. Aan het begin en tussen de filmdelen in spelen Star Wars-hoofdrolspelers als Admiral Ackbar, Yoda en prinses Leila een rol. De vlucht die de reizigers nemen is genummerd 1401, het huisnummer van Disney Imagineering in het Amerikaanse Glendale. In 2013 kreeg ook Tokyo Disneyland de nieuwe versie van Star Tours. In Disneyland Paris wordt Star Tours in 2016 omgebouwd om in maart 2017 open te gaan als Star Tours: The Adventures Continue.

Star Wars Launch Bay in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney / David Roark

Op de foto met Chewbacca of Darth Vader

Disney zet begrijpelijkerwijs ook in de themaparken groot in op Star Wars. In Parijs kunnen kinderen leren hoe ze het Star Wars-universum kunnen beschermen tegen duistere krachten in de Jedi Training Academy. Deze interactieve voorstelling vindt plaats in Videopolis, naast Star Tours. Hollywood Studios bij Orlando heeft de meeste Star Wars-gerelateerde attracties. Naast Star Tours 3D heeft het filmpark in Florida sinds kort de Star Wars Launch Bay, een filmstudio vol kostuums, decorstukken en modellen uit de filmreeks. Gasten kunnen er op de foto met Chewbacca of Darth Vader. Een korte film geeft een kijkje achter de schermen bij de productie van de Star Wars-films.

Ontwerp voor Star Wars Land - Beeld: © Disney

Star Wars Land

Hollywood Studios in Walt Disney World heeft ook twee winkels die geheel gewijd zijn aan Star Wars – Tatooine Traders en Watto’s Grotto – en elke avond een opvoering van Symphony in the Stars: A Galactic Spectacular, een groots vuurwerk gebaseerd op de films. Hollywood Studios is – samen met Disneyland in Anaheim – ook de plek waar een compleet Star Wars Land gebouwd wordt. In het ruim vijf hectare grote gebied komen naast gethematiseerde winkels en eetgelegenheden twee grote attracties: één gebaseerd op het ruimteschip Millennium Falcon en één waarbij de gasten zich midden in de felle strijd tussen de ruimteorganisaties First Order en de Resistance begeven. •••

Star Wars Miniland in Legoland Florida - Foto: © Adri van Esch

Star Wars in Legoland

Ook in Legoland is het universum van Star Wars nagebouwd, maar dan in Lego-steentjes. De diverse Legoland-parken hebben een Star Wars Miniland waar bezoekers scènes uit de Star Wars-filmserie kunnen bewonderen. Alle gebouwen, luchtschepen en modellen zijn nagebouwd op schaal 1 op 20.

2015 © Tekst: Parkplanet – Foto’s/beeld: Disney, Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen