Windpark als pretpark

Energieleverancier Qurrent wil van een windmolenpark een spectaculair pretpark maken.

Blade Runner

Het Nederlandse energiebedrijf Qurrent komt met het idee om van een windmolenpark een spectaculair pretpark te maken.

Het klimaat is momenteel een hot issue. Wereldleiders buigen zich over de vraag hoe de opwarming van de aarde kan worden tegengegaan. Investeren in zonne- en windenergie lijkt een goede stap vooruit. Alleen jammer dat de gigantische windmolens zulke lelijke en verder doelloze bouwwerken zijn. De groene Nederlandse energieleverancier Qurrent bedacht doorvoor een even praktische als creatieve oplossing: maak van een windmolenpark een spectaculair pretpark.

Duurzaam attractiepark

Nederlanders hebben wel iets met windmolens. In het verleden gebruikten we molens om droge voeten te houden in ons grotendeels onder de zeespiegel gelegen land en om graan te malen. Tegenwoordig wekken we er elektriciteit mee op. Niet gek dat juist een Nederlands bedrijf nu komt met een innovatief idee om van een windmolenpark ook meteen een duurzaam attractiepark te maken. Het Nederlandse Qurrent heeft niet maximale winst als eerste doel. De energiecoöperatie wil mensen zoveel mogelijk helpen met het zelf opwekken en besparen van energie.

Beaufort Buster

Beaufort Buster en Blade Runner

Qurrent bedacht een compact pretpark met attracties die aangedreven worden door wind en die gebouwd zijn op en rond moderne windmolens. Samen met designbedrijf Jora Entertainment uit Almere bedacht Qurrent sensaties als de Beaufort Buster, ‘s werelds hoogste spiraalvormige waterglijbaan, en Blade Runner, een Booster Max waarbij de stoeltjes bevestigd zijn aan de turbinebladen. Andere thrill rides zijn Newton’s Nightmare, een vrijevaltoren van 96 meter, en achtbaan Happy Hurricane, die gebouwd is rond de stalen pilaar van een windmolen.

Happy Hurricane

Leerzaam en leuk

“Ons idee is om mensen het nuttige van schone energie op een leuke en leerzame manier te laten ervaren”, vertelt Richard Klatten, directeur van Qurrent, dat momenteel een eigen windpark aan het bouwen is aan de A29 bij het knooppunt Hellegatsplein. “Binnen nu en tien jaar is windenergie overal. Hoe leuk zou het zijn als je je familie en vrienden kunt vertellen dat je een ritje hebt gemaakt óp een windturbine?”

Diverse hobbels

De doelstellingen van het pretpark zijn onder meer het laten zien hoe duurzame energie wordt gewonnen en het bewijs leveren dat windturbines ook voor andere zaken dan alleen energieopwekking nuttig kunnen zijn. Het attractiepark zal kunnen voorzien in zijn eigen energie en ook een educatief tintje krijgen met de Clean Energy Experience en het Intermission Theatre. Waar het pretpark komt is nog niet bekend. Voorlopig gaat het nog om spectaculaire hersenspinsels, want – zo zegt directeur Klatten van Qurrent – “er zijn nog diverse hobbels op de weg”.

2015 © Tekstbewerking: Parkplanet – Artist impressions: Qurrent
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen