Zweven op lucht weer mislukt

Disney heeft het al twee keer geprobeerd: bezoekers laten zweven in vliegende schotels.

Luigi's Flying Tires in Disney's California Adventure - Foto: HarshLight (Wikimedia c.c.)

Ruim vijftig jaar geleden probeerde Disney het voor het eerst: bezoekers op luchtstralen laten rondzweven in vliegende schotels. Na vijf jaar gooide men de handdoek in de ring. In 2012 waagde men een nieuwe poging, maar ook die is mislukt.

In augustus 1961 opende in Disneyland bij Los Angeles een unieke attractie: de Flying Saucers. Gasten konden plaatsnemen in ronde ‘vliegende’ schotels met een doorsnee van anderhalve meter. Krachtige luchtstralen uit de vloer tilden elk voertuig enkele centimeters de lucht in. Door het lichaam te bewegen konden de bezoekers hun schotel naar voor of achter of van links naar rechts laten glijden.

Hovercraft

De zwevende botsautootjes waren een groot succes: regelmatig stonden er lange rijen bezoekers die met een eigen hovercraft over één van de twee velden wilden suizen. Bezorgde de attractie de parkgasten veel plezier, de Disney-ingenieurs kregen er vooral hoofdpijn van. Regelmatig liet de techniek de Flying Saucers in de steek. Waren bezoekers te zwaar, dan kwam het ronde voertuig niet van zijn plek. Waren ze te licht, dan danste de schotel oncontroleerbaar alle kanten op. Vooral als een kind tijdens de rit besloot om maar uit het zwevende botsautootje te stappen, ontstond er een gevaarlijke situatie: de lucht-jets konden de kleine bezoeker zonder moeite omver blazen.
Flying Saucers in Disneyland - Foto: (c) Disney

Gesloten

Na vijf jaar besloot Disney dat het genoeg was geweest; het experiment met de unieke zweefschotels was mislukt, de attractie werd gesloten. Op de plaats van de Flying Saucers werd een theater gebouwd.

Flying Tires

Het idee om kleine voertuigjes op een vloer vol luchtstralen te laten zweven bleef echter leven. In de oorspronkelijke plannen voor Disneyland in Parijs stond een nieuwe versie van de Flying Saucers ingetekend, maar men durfde het in 1992 nog niet aan. In 2012 probeerde Disney het opnieuw, met verbeterde technieken en materialen. In California Adventure – het park naast Disneyland Anaheim – werd op 15 juni 2012 Carsland geopend en één van de drie attracties in dat themagebied was Luigi’s Flying Tires, een tochtje in een oversized autoband uit Luigi’s Casa della Tires uit de animatiefilm Cars. 6714 luchtventielen tilden de ronde voertuigen zo’n zes centimeter van de grond en ook hier konden de passagiers door naar voren, achter, links of rechts te leunen hun vliegende schotel sturen.  
 
Luigi's Rollickin' Roadsters in Disney's California Adventure - Artist impression: (c) Disney

Handdoek in de ring

Helaas, ook die tweede dappere poging mislukte. De capaciteit van de zwevende autobanden was te laag, er waren nog steeds veel storingen en de bezoekers gaven Luigi’s Flying Tires een laag rapportcijfer. Nog geen drie jaar later – op 11 januari 2015 – gooide Disney de handdoek opnieuw in de ring: de attractie ging op slot. Op de vrijgekomen locatie opent het Fiatje 500 uit de film Cars een nieuwe attractie: Luigi’s Rollickin’ Roadsters.

Beproefd systeem

Luigi heeft al zijn neefjes uit Carsoli, Italië uitgenodigd om in zijn Casa Della Tires de feestelijke Race Day te komen vieren, zo gaat het verhaal achter de nieuwe Luigi’s Rollickin’ Roadsters. Samen voeren de Fiatjes een traditionele dans uit hun thuisland uit. Gasten beleven elke keer als ze in een nieuw autootje stappen weer een andere rit. De techniek achter de attractie is gebaseerd op een beproefd systeem, dat van het ‘trackless ride system’. Deze techniek, waarbij het spoor dat de auto’s volgen onzichtbaar is voor de gasten, wordt ook al succesvol gebruikt in Ratatouille, The Adventure in Walt Disney Studios in Parijs en in Mystic Manor in Hong Kong Disneyland

Van lelijk eendje tot mooie zwaan

2011/2016 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Disney, HarshLight

Meest bezochte parkprofielen