De Alpenexpress VR Ride in Europa-Park

De opmars van virtual reality

Een achtbaanrit maken met een VR-bril op is een nieuwe trend in pretparken.

De Alpenexpress VR Ride in Europa-Park

Virtual reality rukt op in de pretparken. In diverse parken kunnen bezoekers een achtbaanritje maken met een VR-bril op. De bril tovert hen een virtuele wereld voor die synchroon loopt met de snelheid, de heuvels en de bochten van de achtbaan.

Het is één van de opvallendste nieuwe trends van 2016: een achtbaan gecombineerd met een virtueel schouwspel. De VR-bril die een achtbaan simuleert bestaat al veel langer, maar deze belevenis gaat een stap verder. Bezoekers stappen in een bestaande achtbaan met een VR-bril op. De achtbaanrit krijgt zo een nieuwe dimensie: de snelheid, pieken, dalen en bochten van de rollercoaster worden gecombineerd met de schijnwerkelijkheid die de VR-bril de passagiers voorschotelt.

De Alpenexpress VR Ride in Europa-Park

Digitale reis

In diverse Europese parken staat een Rollercoaster VR-Ride op het lijstje van nieuwe attracties voor 2016. Europa-Park experimenteerde er in het afgelopen najaar al mee: abonnementhouders konden een VR-ritje maken in achtbaan Alpenexpress. De proef pakte zo positief uit dat het Zuid-Duitse attractiepark de belevenis nu niet alleen openstelt voor alle bezoekers, maar meteen een tweede achtbaan met VR-brillen heeft uitgerust. Naast de Alpenexpress wordt ook Pegasus een VR-coaster. Op de Alpenexpress VR-Ride beleven de berijders met parkmascotte Ed Euromaus een spannende rit met een op hol geslagen mijnkarretje. In Pegasus nemen leden van Europa-Park’s Happy Family de gasten mee op een enerverende digitale reis.

Synchroniseren van beelden en snelheid

“De grootste uitdaging bij een virtual reality-rit zit in het synchroniseren van het beeld met de snelheid van de achtbaan”, vertelt Henk Groenen, woordvoerder van Europa-Park. “De snelheid kan namelijk per rit verschillen. Is dat niet goed afgesteld, dan is zo’n VR-rit geen pretje. Mack Rides, het ‘moederbedrijf’ van Europa-Park, heeft een gepatenteerd systeem ontwikkeld dat zorgt dat snelheid en beelden altijd synchroon lopen.”

Mount Mara in Bobbejaanland

In een andere wereld

Dichter bij huis stapt Bobbejaanland in deze nieuwe trend op het gebied van pretparken en technologie. In het park bij het Vlaamse Lichtaart is de overdekte achtbaan Revolution omgetoverd tot Mount Mara. Het attractiepark zocht daarvoor samenwerking met Samsung. “Je zet de Samsung Gear VR op en waant je meteen in een andere wereld”, vertelt parkdirecteur Roland Kleve. Het verhaal speelt zich, net als in de naastgelegen attractie The Forbidden Caves, af in Khyonesië. Bezoekers vertrekken op expeditie om het effect van vulkanische activiteit op het klimaat te bestuderen, maar net op dat moment breekt de vulkaan uit. Om de dodelijke vuurzee voor te blijven, banen de gasten zich een weg door de jungle op een razendsnelle quad.

Vernieuwende technologie

“Virtual reality wordt steeds populairder”, constateert Roland Kleve. “We zijn dan ook trots dat we samen met Samsung deze hoogtechnologische beleving aan onze bezoekers kunnen aanbieden.” Samsung is één van de pioniers op het vlak van mobiele virtuele realiteit. Het Zuid-Koreaanse bedrijf ontwikkelde de Samsung Gear VR, een speciale bril die je kunt vastklikken aan een smartphone waarna je verplaatst wordt naar een virtuele wereld. “De mogelijke toepassingen van deze nieuwe technologie zijn eindeloos”, zegt Serge Vandriessche van Samsung. “De attractie Mount Mara is daar een fantastisch voorbeeld van. Op deze manier zullen we duizenden mensen laten kennismaken met deze vernieuwende technologie.”

> Mount Mara is een duivelse berg

VR-ride Galactica in Alton Towers

Intenser dan ooit

In Groot-Brittannië pakt Alton Towers het meteen groot aan: achtbaan Air wordt een coaster met virtuele realiteit en omgedoopt tot Galactica. Air is een zogenaamde ‘flying rollercoaster’ waarin de passagiers in een liggende positie worden gebracht. Nu Air wordt getransformeerd tot Galactica en alle berijders een VR-bril op krijgen, wordt de rit nog spannender. De bril simuleert een vliegtocht door de ruimte. Het gevoel door het heelal te vliegen wordt door de liggende houding, de scherpe bochten, de topsnelheid van 75 kilometer per uur, de twee loopings, de zwaartekracht van 3,5G én de virtuele beelden intenser dan ooit.

26-2-2016 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Europa-Park, Alton Towers, Bobbejaanland
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen