Discobélix in Parc Astérix

Obelix als fatale discuswerper

In de attractie Discobélix van Parc Astérix ruïneert een discusworp van Obelix een klassieke Griekse tempel.

“Bij de beslissing over een nieuwe attractie spelen diverse facetten een rol”, vertelt Thierry Bourgeois, bij Parc Astérix verantwoordelijk voor de laatste nieuwe aanwinst. “We ondervragen constant onze bezoekers om te weten wat zij willen: hun wensen en verwachtingen staan centraal. Daarbij is het onze taak hen onder te dompelen in de beroemde strips van Goscinny en Uderzo. Als we eenmaal een nieuwe attractie gebaseerd op de wensen van onze gasten hebben gekozen, gaan we kijken hoe die past in de wereld van Astérix en Obelix.”

Van ontwerp tot technische uitvoering

Op dat punt in het ontwikkelingsproces komt ontwerper Julien Bertévas om de hoek kijken. Thierry Bourgeois: “Hij bedacht en ontwierp OzIris, onze hangende loopingachtbaan. Het is één van de belangrijkste en meest succesvolle attracties van het park en daarom is Bertévas weer gevraagd voor deze nieuwe klus. “De directie van Parc Astérix gaf me de mogelijkheid om de ontwikkeling van Discobélix van A tot Z te begeleiden”, vertelt Bertévas. “Van het basisontwerp tot de complete artistieke en technische uitvoering, ik was overal bij betrokken en dat maakte deze opdracht zo mooi.”

Discobélix in Oarc Astérix - Foto: © Adri van Esch

Overal knipoogjes

Door der discusvorm van het attractievoertuig kwamen Julien Bertévas en het team van het Franse pretpark al heel snel op het idee van Obelix en de Oude Spelen. “We wilden ook een hommage brengen aan het klassieke Griekenland. Daarom brachten we de wachtrij onder in een imposante Griekse tempel. De kolommen van de tempel zijn gehavend door de gigantische verdwaalde discus van Obelix. Zulke knipoogjes vind je overal terug. De schijf met een doorsnee van tien meter waarop veertig bezoekers zitten scheert op een bepaald punt rakelings over een meertje en lijkt door het water te worden teruggekaatst.”

Discobélix in Parc AstérixObelix als discuswerper

Bij de attractie staat een zes meter hoog standbeeld van Obelix als discuswerper. Het ontwerp voor dat beeld werd hoogstpersoonlijk door de inmiddels 88 jaar oude Astérix-tekenaar Albert Uderzo bijgeschaafd en verbeterd. Bij Parc Astérix wordt altijd zorgvuldig omgegaan met de rijke historie van de stripboeken van Uderzo en Goscinny. De humor die de strips van het onoverwinnelijke Gallische duo kenmerkt komt ook steeds in de attracties terug. “Overal zijn kwinkslagen te vinden”, zegt Thierry Bourgeois. “Vooral in de wachtrij, want daar hebben bezoekers tijd ze te ontdekken.”

Fatale discusworp

Bourgeois verklapt al één van de knipoogjes: “Let in de sportzaal van de tempel op het kleedhokje van Obelix. Dat biedt plaats aan zijn platencollectie, zijn discoverzameling. En die bestaat helemaal uit harde schijven en diskettes. Fresco’s aan de muur illustreren het verhaal van Obelix en zijn platenverzameling. De muurschilderingen laten ook zien hoe de tempel door toedoen van Obelix zwaar beschadigd raakt. Dankzij de toverdrank die de Galliërs onoverwinnelijk maakt, maakt Obelix als discuswerper veel indruk op de Oude Griekse Spelen. Maar zijn discusworp was wel desastreus voor het klassieke bouwwerk.”

Discobélix in Parc Astérix

Krappe ruimte

De locatie voor de tachtig meter lange Discobélix vormde ook een uitdaging. “De ruimte voor de attractie was krap en lag precies tussen twee bestaande attracties in”, vertelt Frédéric Dubosc, manager projectontwikkeling. “Om het te laten passen, ligt een deel van de baan boven het water. We moesten zelfs een dam bouwen om een stuk van het meer droog te kunnen leggen. Discobélix past perfect in de strategie van Parc Astérix om steeds weer met een uniek gethematiseerde belevenis te komen. In 2012 was dat OzIris, in 2014 La Forêt d’Idéfix, in 2015 Discobélix en Pégase Express in 2017.” •

OzIris, een hypnotiserende achtbaan

2016 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Adri van Esch, Parc Astérix

Meest bezochte parkprofielen