Poffertjes bakken - Foto: Maarten De Wispelaere (FreeImages)

Hollandse poffertjes in Duits pretpark

In Europa-Park kunnen bezoekers genieten van een typisch Hollandse lekkernij: poffertjes.

In themagebied Spanje in Europa-Park worden tapas en paella geserveerd, in Zwitserland staat raclette op het menu, in themagebied Scandinavië kunnen bezoekers typische visgerechten proeven, in Griekenland gyros en moussaka, in Oostenrijk eten gasten Kaiserschmarrn met Zwetschgenkompott en in Engeland bestelt men fish and chips. Vanaf nu kunnen bezoekers ook genieten van een typisch deeggerecht van Nederlandse bodem: poffertjes. In het Hollandse themagebied is daarvoor de afgelopen maanden poffertjesrestaurant Het Molencafé gebouwd.

Verbeterde Holland-beleving

De eerste ideeën voor Het Molencafé werden geleverd door studenten van de studierichting Attractions and Theme Park Management van de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV) in Breda. Zes studenten werkten twintig weken aan de minor-opdracht om een belevingsvol horecapunt met live cooking te ontwikkelen. “Tot voor kort werden er in dit parkdeel crêpes verkocht”, vertelt Klaus Hoven, docent aan de NHTV. “Studenten kwamen met het voorstel om poffertjes te gaan verkopen. Dat zou de Holland-beleving sterk verbeteren. Ze maakten een plan en mochten dat eind 2014 aan de directie van Europa-Park presenteren. Hun uitvoerige plan oogstte veel lof. Het is helemaal geweldig dat hun ideeën nu zijn gebruikt.”

Het Molencafé in Europa-Park

Molencafé vervangt Dorpskroeg

Het nieuwe Molencafé heeft een plaatsje gekregen in de voormalige Dorpskroeg en aanpalende speelhal. Een Nederlandse ontwerper van het pretpark paste de plannen van de studenten aan en werkte de ideeën uit. Het exterieur kent de typische groene houten gevels terwijl het restaurant met een potkachel en bijpassende tegeltjes een echt Hollands sfeertje oproept. Op het voorterrein staat een dorpspomp en een loket maakt buitenverkoop mogelijk. Binnen kan men zien hoe de poffertjes op de bakplaat bereid worden. Om goede poffertjes te kunnen bakken hebben de medewerkers van Europa-Park de afgelopen weken een cursus van een Nederlandse poffertjesbakker gehad.

Holländische Pommes met frikandel

Europa-Park opende dit jaar in het Nederlandse themadeel nog een tweede nieuw horecapunt: Het Friethuys. De Belgen brachten friet in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. Nu, honderd jaar later, is het aardappelgerecht ook niet meer weg te denken uit onze eetcultuur. Per jaar eet een Nederlands huishouden gemiddeld negen kilo patat of – zoals ze in het zuiden en oosten van het land zeggen – friet. Ook de Duitsers zijn gek op Holländische Pommes: jaarlijks wordt in Europa-Park 421.000 kilo friet verkocht. Gasten kunnen bij Het Friethuys naast een patatje ook een frikandel bestellen.

 Europa-Park geïnteresseerd in België

29-3-2016 © Tekstbewerking: Parkplanet – Foto’s: Europa-Park, Maarten De Wispelaere

Meest bezochte parkprofielen