Fulltime Mount Mara

De virtuele achtbaanrit Mount Mara in Bobbejaanland is zo populair dat de nieuwe belevenis van parttime fulltime werd. 

Bijna een miljoen euro stak Bobbejaanland in het omvormen van de iconische achtbaan Revolution in het virtual reality-spektakel Mount Mara. Aan de achtbaanrit door de grote donkere hal in het pretpark in het Vlaamse Lichtaart veranderde niets. Maar de ritbeleving is compleet anders, dankzij levensechte beelden die de berijders via een VR-bril krijgen voorgeschoteld. Opeens gaat het achtbaanritje niet meer door een grote open hal en donkere gangen, maar door het vurige hart van een vulkaan.

Mount Mara in Bobbejaanland

Angstaanjagende vuurzee

Bobbejaanland heeft er voor gekozen het verhaal van Mount Mara te laten aansluiten bij buurattractie The Forbidden Caves. Ook het avontuur in de VR-coaster vindt plaats in het fictieve land Khyonesië, in zuid-oost-Azië. In de naastgelegen verboden grotten bewaken boze geesten paarse kristallen. Dezelfde geesten zijn ook verantwoordelijk voor een enorme vulkaanuitbarsting in de mysterieuze berg Mount Mara. In hun VR-bril zien bezoekers dat zij op een snelle quad zitten die vol gas geeft om de angstaanjagende vuurzee voor te blijven.

Mount Mara in Bobbejaanland

Roodgeel lava en blauwe lucht

De virtuele rit voert eerst door het binnenste van de vulkaan. De achtbaantrein cirkelt rond en door je VR-bril kun je alle kanten van de vuurspuwende berg bekijken. Rechts zijn massieve rotsmuren waar regelmatig grote brokken graniet af vallen en waar water uit stroomt. Links kijk je een peilloze diepte in. Gloeiend roodgeel lava glijdt in dikke stromen naar het hart van de vulkaan onder je. Gelukkig kun je met je quad de weg omhoog vinden. Kijk je naar boven dan zie je je doel: in de verte lonkt de blauwe lucht. Krachtige zonnestralen priemen de monding van de vulkaan binnen. Er zwermen vogels boven de rommelende berg. Daar is leven, daar moet je heen!

Mount Mara in Bobbejaanland

Dreigend gevaar

Vallende rotsblokken en huiveringwekkende vogels bemoeilijken je tocht door de spelonken en gangen van de vulkaan. Maar het lukt je om hoger en hoger te komen. Eenmaal boven wacht je beloning: een helblauwe lucht, een stralende zon, een groen oerwoud zo ver het oog reikt en naast de berg de schitterende oceaan. Papegaaien cirkelen boven je hoofd, apen lopen met je gemotoriseerde driewieler mee en palmbomen wuiven in de wind. Je geeft nog eens gas, want je weet dat je pas veilig bent als je terug bent in het basiskamp van de seismologen. Eenmaal daar zie je dat het verzengende vuur ook het kamp al heeft bereikt: één van de hutten staat in lichterlaaie. Er rest je niets dan met je quad het expeditieschip op te rijden en weg te varen van het dreigende gevaar.

Mount Mara in Bobbejaanland

Eigen beelden

“We hadden de allernieuwste technieken nodig om dit avontuur tot leven te wekken en de spanning tot een hoogtepunt te laten stijgen”, vertelt Roland Kleve, directeur van Bobbejaanland. “De kwaliteit van de hardware was hierbij essentieel: alleen de beste VR-brillen volstaan, ander equipment komt niet over.” Het pretpark in Lichtaart werkte samen met Samsung en het aan de Duitse attractiebouwer Mack Rides gelieerde VR Coaster. Bij het systeem van VR Coaster lopen de beelden en de achtbaanrit constant synchroon. “Dat lijkt misschien logisch, maar dat is het niet”, legt Roland Kleve uit. “Elke bril heeft zijn eigen beelden. De trein van Revolution is liefst 56 meter lang; de voorste berijders zijn veel eerder over de liftheuvel dan de achterste. Dus zijn de beelden voor in de trein net even anders dan achterin.”

Mount Mara in Bobbejaanland

Langer wachten

De naam doet de nieuwe attractie alle eer aan: ‘Mara’ betekent in het Sanskriet ‘duivels’. De duivelse berg is in korte tijd heel populair geworden bij de bezoekers. Aanvankelijk konden de gasten in de ochtend genieten van het nieuwe avontuur en werden in de middag de VR-brillen opgeborgen en heette de achtbaan weer gewoon Revolution. Maar de vraag naar het virtuele avontuur was zo groot dat besloten werd Mount Mara fulltime voor het publiek te openen. De capaciteit van Mount Mara is echter lager dan van Revolution. “Klopt, de bezoekers moeten wat langer wachten”, geeft Roland Kleve toe. “Maar het is te overzien: onlangs hadden we een gigantisch drukke dag met veel grote groepen en toen liep de wachttijd op tot een uur en een kwartier. Maar de extra dimensie van Mount Mara is het wachten zeker waard!”

Mount Mara in Bobbejaanland

Story building

Het voordeel van een virtual reality-belevenis op een bestaande achtbaan is dat de verhaallijn in de toekomst redelijk eenvoudig kan worden aangepast en dat nieuwe technologieën snel kunnen worden geïmplementeerd. “We hebben vandaag de rode draad gespannen en die zullen we in de toekomst verder uitrollen”, zegt Roland Kleve, daarmee aangevend dat de VR-coaster een blijvertje is. “We doen de laatste jaren in Bobbejaanland steeds meer aan ‘story building’, dus ik sluit over enkele jaren een Mount Mara 2 of The Return of Mount Mara niet uit.”

Mount Mara was te beleven van 2016 tot en met 2022

2016 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Bobbejaanland

Meest bezochte parkprofielen