De MagicBands van Disney's MyMagic+ - Foto: ThemePark Tourist, Flickr

MyMagic+ zonder MagicBands

Ook al is het in Florida een succes, toch gaan de MagicBands niet naar andere Disney-parken. Het systeem MyMagic+ gaat gebruik maken van de smartphones van bezoekers.

De MagicBands van Disney's MyMagic+ - Foto: ThemePark Tourist, Flickr

Het systeem MyMagic+ van Walt Disney World in Florida zal ook naar de andere Disney-parken in Californië, Parijs, Hongkong, Tokyo en Shanghai komen. Maar dan niet met een armband – de MagicBand – maar simpelweg via de smartphone.

In Walt Disney World kunnen bezoekers met MyMagic+ plaatsen in attracties reserveren, souvenirs en een ijsje betalen, de deur van de hotelkamer openen en de vier pretparken betreden. De armband die bij MyMagic+ hoort dient als entreekaartje, creditcard en kamersleutel. Tot op heden hebben meer dan achttien miljoen mensen de bijbehorende MagicBand – een armband met chip – gebruikt.

Succes of niet?

“MagicBands waren onmiddellijk een succes onder onze gasten en zullen een belangrijk onderdeel blijven van de Walt Disney World-ervaring”, zegt het concern over het innovatieve, miljarden dollars kostende systeem. De trouwe Disney World-bezoekers denken daar anders over: vooral na de introductie in 2013 klaagden vaste gasten over de MagicBand. “Waarom moeten we voortaan alles van tevoren vastleggen?”, vroegen zij zich af. Het spontane zou van een parkbezoek verdwenen zijn, omdat gasten via internet vooraf attracties moeten reserveren. Tot die tijd kon dat altijd ter plekke door middel van de FastPass, een gratis reserveringssysteem dat ook in Disneyland Paris beschikbaar is.

Aanpassingen

Met MyMagic+ werd de FastPass geüpgrade tot FastPass+. Reserveringen daarvoor moeten vooraf worden gemaakt via de website My Disney Experience. Inmiddels heeft Disney die procedure aangepast met de wensen van de gasten in het achterhoofd: bezoekers kunnen voortaan op voorhand naar keuze een, twee of drie FastPass-reserveringen maken in plaats van de verplichte drie. In de parken zelf kunnen gasten als de vastgelegde FastPasses zijn gebruikt met hun smartphone nieuwe reserveringen maken. Tot voor kort moest men daarvoor naar een FastPass+-kiosk.

De slotscène van It's a Small World - Foto: Joe Shlabotnik, Flickr

Nieuwe functionaliteiten

Walt Disney World breidt het aantal functionaliteiten van MyMagic+ nog steeds uit. Op de MagicBand kunnen ook de foto’s worden gezet die de Disney-fotografen in de parken van de bezoekers maken. Sinds kort worden bezoekers persoonlijk uitgewuifd als ze It’s a Small World in het Magic Kingdom verlaten. De laatste scène in de attractie heeft grote afscheidsborden in verschillende talen, waaronder het Nederlandse ‘Vaarwel’. Tussen de borden staan nu televisieschermen waarop de namen van de bezoekers die een MagicBand dragen verschijnen.

Hoofdrol voor smartphone

Hoewel met MyMagic+ in Walt Disney World steeds meer mogelijk is, wordt het systeem toch niet geëxporteerd naar andere Disney-parken. Het nieuwe Shanghai Disneyland opent op 16 juni zonder MagicBands. Toch kunnen de overige parken van Disney wel een soortgelijk systeem tegemoet zien, maar dan zonder MagicBands. In plaats daarvan wordt een hoofdrol weggelegd voor de smartphone.

Functies overnemen

“De technologie schrijdt voort en wij kijken steeds naar manieren om het programma MyMagic+ uit te breiden, zowel in Orlando als in onze parken elders in de wereld”, vertelde Disney-directeur Bob Iger recentelijk aan de aandeelhouders. “Dat hoeft niet noodzakelijkerwijs met MagicBands te zijn; de moderne smartphones kunnen een groot aantal functies die we nu bieden met onze MagicBands overnemen.” Volgens Iger hebben zelfs kinderen tegenwoordig een eigen smartphone, waardoor MyMagic+ breed inzetbaar is, ook zonder MagicBands.

10-4-2016 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: ThemePark Tourist, Joe Shlabotnik (Flickr)
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen