Rapid river in Paramount London - Artist impression: © Paramount London

Over 5 jaar gaat Paramount London open

Gaat in Engeland wel lukken wat in Spanje, Dubai, Korea en China mislukte? De initiatiefnemers weten het zeker: in 2021 heeft Londen een filmpark van Paramount.

De ingang van Paramount London - Artist impression: © Paramount London

Een oliesjeik uit Koeweit investeert ruim twee miljard euro in Paramount London. Door die kolossale geldinjectie lijkt het filmpark bij de Engelse hoofdstad echt van de grond te komen. De initiatiefnemers weten het zeker: in 2021 komen tot 40.000 bezoekers per dag naar het themapark, de hotels, het indoor waterpark en de theaters.

Ze zouden er allemaal één krijgen: Dubai, Spanje, Zuid-Korea en China. Ze werden gepresenteerd met indrukwekkende maquettes en prachtige artist impressions, maar op geen van deze locaties kwam daadwerkelijk een filmpark van Paramount van de grond. Ook in Engeland – vlakbij Londen, aan de oevers van de Theems – is al jaren sprake van de bouw van een pretpark van Paramount. Al meerdere malen werden de plannen uitgesteld. Maar nu lijkt de aanleg toch echt van de grond te komen, mede dankzij oliegelden uit Koeweit.

Artist impression: © Paramount London

Miljarden euro’s

Wat Paramount London precies gaat kosten blijft gissen. Er circuleren bedragen van tot wel 2,5 miljard euro, maar Paramount zelf heeft het over ruim vier miljard. In 2012 kwamen de plannen voor een filmpark voor het eerst op tafel, maar er ontstonden problemen met de bouwvergunningen. Vervolgens meldden de projectontwikkelaars eind 2015 dat dit jaar de bouwaanvraag zou worden ingediend. De plannen lijken nu in een stroomversnelling te komen omdat de Koeweitse oliesjeik Al-Humaidi bereid is fors in het park te investeren. Hij zou naar verluidt miljarden euro’s willen ophoesten voor Paramount London.

Rapid river in Paramount London - Artist impression: © Paramount London

Attracties gebaseerd op films

Het Paramount-park krijgt een omvang van ruim 350 hectare en wordt gebouwd op een schiereiland in de Theems. Er wordt gerekend op maximaal 40.000 bezoekers per dag, die komen genieten van attracties die gebaseerd zijn op producties van Paramount Pictures, Aardman Animations en de BBC. Paramount is de Hollywood-studio achter Transformers, Star Trek, Titanic, Mission Impossible, The Godfather en Teenage Mutant Ninja Turtles. De Britse studio Aardman is vooral bekend geworden door Wallace en Gromit. De BBC kan thema’s als Sherlock Holmes, Absolutely Fabulous en Billy Elliot aanleveren.

Het entertainment centrum van Paramount London - Artist impression: © Paramount London

West End-shows

De bouw van Paramount London zou in 2018 moeten starten. De bouwtijd bedraagt drie jaar. Na de opening werken 27.000 mensen direct of indirect voor het pretpark. Naast een groot themapark omvatten de plannen vijfduizend hotelkamers, het naar eigen zeggen grootste indoor waterpark van Europa, theaters met shows die ‘niet zouden misstaan op West End’, restaurants, bioscoopzalen en nachtclubs.

Artist impression: © Paramount London

Moeras en zeldzame vogels

De vraag is of het na Spanje, Dubai, Zuid-Korea en China in Engeland wel lukt. Er is in ieder geval al weerstand van de lokale bevolking. Die vreest geluids- en verkeersoverlast en het verdwijnen van natuur. Het terrein waarop het Paramount-park gebouwd moet worden was ooit een industriegebed, maar de laatste fabrieken sloten twintig jaar geleden hun deuren. De natuur nam langzaam maar zeker het schiereiland Swanscombe over; langs de rivier ontstonden stukken moeras waarin zeldzame vogelsoorten leven. Zeshonderd buurtbewoners tekenden al een petitie waarin gepleit wordt voor het behoud van de moerasgebieden. Tussen nu en 2021 zijn er voor Paramount London nog heel wat hobbels te nemen.

Nog volop hoop voor London Resort

26-4-2016 © Tekst: Parkplanet – Artist impressions: Paramount London

Meest bezochte parkprofielen