Foto: J. M. Griffin

Disney laat Chinezen een poepie ruiken

Shanghai Disneyland heeft extra veel toiletten, om buiten de behoefte doen te voorkomen.

Bij het Louvre in Parijs hangt een bordje met een verbod om de grote boodschap op het plein te doen. De tekst is in Mandarijn; alleen Chinezen moeten gewaarschuwd worden dat in het openbaar je behoefte doen niet gewaardeerd wordt. Chinezen staan er om bekend dat ze geen gêne hebben als het aankomt op publiekelijk boeren, spugen of scheten laten. En zelfs niet op poepen op straat.

Natuurlijk aandrang

In Hong Kong Disneyland maakte men na de opening in september 2005 pijnlijk kennis met deze onhebbelijkheden van hun buren van het Chinese vasteland. Het – toen nog – kleine magische koninkrijk had slechts enkele toiletgroepen. Op drukke dagen ontstonden er rijen voor de toiletten. De Chinezen konden hun natuurlijk aandrang niet langer weerstaan en drukten en plasten gewoon buiten, in het zicht van de andere gasten van Hong Kong Disneyland. Het nieuws over de schaamteloos buiten in het pretpark poepende Chinezen haalde veel kranten.

Meer toiletgebouwen

The Disney Company stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen. In Hong Kong Disneyland is het aantal toiletgroepen inmiddels uitgebreid tot 12. En Shanghai Disneyland heeft bij de opening in juni zelfs al meer toiletgebouwen: 15. Of dat echter genoeg zal zijn om pijnlijke taferelen te voorkomen is nog niet duidelijk. De themaparken van Disney in Florida hebben ieder 20 tot 25 toiletgelegenheden. Zeker is dat – gezien de reputatie van de inwoners van het Chinese vasteland – de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Ook meer rookplekken

De Chinezen zijn niet alleen ongegeneerde boerders, slurpers en rochelaars, ze zijn ook wereldkampioen roken. Eén op de drie sigaretten wereldwijd wordt in China gerookt. Ook daar is in het nieuwe Shanghai Disneyland rekening mee gehouden. Op liefst tien locaties in het attractiepark zijn rookplekken ingericht. Ter vergelijking: in de Disney-parken bij Orlando zijn dat er vaak slechts vier of vijf. In Shanghai Disneyland hebben de themalanden Fantasyland, Tomorrowland, Adventure Isle en Treasure Cove ieder twee afgebakende plekken waar de gasten mogen roken.

1-4-2016 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: J. M. Griffin, Davide Guglielmo

Meest bezochte parkprofielen