Disney Dollars - Foto: Timy Lee, Flickr c.c.

De geschiedenis van de Disney Dollars

De Disney-parken verdienden tussen 1987 en 2016 veel geld met hun eigen Disney Dollars.

Op 5 mei 1987 werden voor het eerst Disney Dollars uitgegeven. Er werden toen 870.000 biljetten gedrukt. Bezoekers konden tegen een wisselkoers van 1 op 1 bankbiljetten van 1 en 5 dollar kopen. De briefjes waren te gebruiken in de parken; er kon mee betaald worden in winkels en bij eetgelegenheden. Terugwisselen voor Amerikaanse dollars was ook mogelijk. Op de biljetten stonden de beeltenissen van Mickey Mouse, Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy of Pluto, of een tekening van een bekende attractie in Disneyland of Walt Disney World.

Eigen munteenheid

In 1990 werd een biljet van 10 dollar aan de reeks toegevoegd. Met het geld kon inmiddels ook betaald worden in de Disney Stores en op de schepen van de Disney Cruise Line. “In het begin werden de dollars zelfs geaccepteerd in hotels en restaurants om het park heen”, herinnert toenmalig marketingmanager Jack Lindquist zich. “Het was dus meer dan een pr-stunt. We dachten: veel landen met een eigen munt zijn kleiner dan Disneyland en Disney World, dus waarom zouden wij geen munteenheid kunnen hebben?”

Elk biljet een uniek serienummer

Vanaf het begin werden Disney Dollars door verzamelaars gespaard. Dat was pure winst voor Disney: de biljetten werden niet ingewisseld tegen geld of goederen. Op eBay worden hele series biljetten aangeboden. Hoe lager het serienummer, hoe hoger de waarde. Elk biljet heeft een uniek serienummer, dat altijd begint met een A, een D of een T. De A-biljetten zijn uitgegeven in Disneyland in Anaheim, de D-serie stamt uit Walt Disney World in Florida en de T-briefjes komen oorspronkelijk van een Disney Store.

Vervalsing voorkomen

Tijdens het vijftigjarig bestaan van Disneyland in 2005 verschenen er speciale briefjes van 50 dollar. Elk jaar werden nieuwe biljetten in omloop gebracht, alleen in 1992, 2004 en 2010 was er geen inspiratie voor nieuwe ontwerpen. Om vervalsing te voorkomen zijn de bankbiljetten uitgerust met microprint, reflecterende inkt en minuscule glittertjes. Het Disney-geld was in de Amerikaanse parken te koop, onder meer bij Guest Relations en bij de receptie van alle hotels.

De nieuwe Disney Dollars met de Disney Mountains - Foto: (c) Disney

Schurken en bergen

In 2013 verschenen er Disney Dollars met afbeeldingen van Disney-schurken. Op de briefjes stonden de tronies van Cruella De Ville, Maleficent (in het Nederlands: Malafide), Ursula en Kapitein Haak. Op de biljetten van 2014 stonden de Disney Mountains: Splash Mountain ($ 1,00), Big Thunder Mountain Railroad ($ 5,00) en Space Mountain ($ 10,00). Aan de andere zijde zit Mickey telkens in een voertuig van de betreffende bergattractie.

Op eBay en Marktplaats

Op 14 mei 2016 stopte Disney met de uitgifte van Disney Dollars. De waarde van de meest zeldzame nog in omloop zijnde biljetten schoot onmiddellijk omhoog: op internet werd een biljet van 1 dollar met een karakter uit de 101 Dalmatiërs en met de handtekening van Dagobert Duck verkocht voor bijna 55 dollar. Nieuwe Disney Dollars worden niet meer gedrukt en uitgegeven, maar oude kunnen nog wel ingewisseld worden in de pretparken. Eerst aanbieden op eBay of Marktplaats is wellicht een beter idee.

Alle Disney-parken ter wereld

2016 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Timy Lee

Meest bezochte parkprofielen