Darkride van Lagotronics in Wanda City in Nanchang, China

Nederlanders pikken graantje mee in China

In China openen in sneltreinvaart nieuwe grote attractieparken. Nederlandse bedrijven pikken er een graantje mee.

Topman Wang Jianlin van de Chinese Wanda Group laat er geen gras over groeien: zijn belofte dat hij Disney zal overtreffen krijgt steeds meer gestalte. De miljardair opende heel bewust zijn Wanda City in de stad Nanchang op 28 mei, enkele weken eerder dan Shanghai Disneyland dat op 16 juni open gaat. Wanda City bestaat uit een indoor en outdoor pretpark, een winkelcentrum, een bioscoop met veertien zalen en vijftig restaurants. Het resort heeft negen hotels, waaronder zessterrenhotel Wanda Vista. Het attractiepark herbergt de hoogste en snelste achtbaan van China: Coaster Through The Clouds is 74 meter hoog en de treinen halen een snelheid van 136 kilometer per uur.

Darkride van Lagotronics in Wanda City in Nanchang, China

Investeringsdrift

De Wanda Group investeerde ruim 2,4 miljard euro in Wanda City. Het bedrijf plant vijftien van zulke toeristische trekpleisters in China. Vier zijn er inmiddels operationeel, de vijfde – in de stad Hefei – gaat komende zomer open. Ook Nederlandse bedrijven plukken de vruchten van de investeringsdrift van Wang Jianlin. Voor het pretpark in Hefei is veel ontwerpwerk gedaan door JoraVision uit Rijnsburg. In dat park opent ook een interactieve darkride van Lagotronics uit Venlo. De Limburgers zorgden tevens voor ‘shooters’ in Wanda City in Nanchang en in Wanda Movie Park in de centraal-Chinese stad Wuhan. De voertuigen waarin de schutters plaatsnemen komen ook van Nederlandse bodem: van ETF Rides in Nederweert.

Mythische figuur

Het thema van de door Lagotronics aan Wanda City geleverde driedimensionale darkride is bijzonder: de ride is gebaseerd op de Chinese legende van Chung Kuei. Deze mythische figuur nam het op tegen kwade geesten, maar hij huwelijkte ook zijn zus uit. Tijdens de rit worden de bezoekers uitgedaagd de monsters en demonen die zich in huis, in de vallei en onder water bevinden te verslaan. De gedrochten verschijnen op grote projectieschermen. Aan het eind van de rit kunnen de gasten op een elektronisch bord hun persoonlijke scores zien. Voor Wanda Movie Park produceerde Lagotronics een vergelijkbare rit, maar dan gebaseerd op het verhaal van de legendarische Monkey King.

Seven Dwarfs Mine Train in Disney's Magic Kingdom - Foto: © Adri van Esch

Limburgse diamanttrein

Ook bij het nieuwe Shanghai Disneyland zijn Nederlanders betrokken. Het bedrijf Vekoma uit het Limburgse Vlodrop leverde twee achtbanen aan het zesde magische koninkrijk van Disney. In Fantasyland staat de Seven Dwarfs Mine Train, een dertien meter hoge achtbaan met schommelende treintjes die door de diamantmijn van de zeven dwergen gaat. De eerste versie van deze familieachtbaan werd door de Limburgers in 2014 geleverd aan het Magic Kingdom in Walt Disney World. Uniek is Tron Lightcycle Power Run. Gezeten op motoren geïnspireerd op voertuigen uit de Disney-film Tron schieten de berijders met bijna honderd kilometer per uur over de rails. De eerste keer dat Vekoma een dergelijk concept toepaste was in 2004 bij de Booster Bike in Toverland.

Chinese miljardair daagt Disney uit
Limburgse lichttovenaars

3-6-2016 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Lagotronics, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen