Traumlandpark - Foto: Kungfuman, Wikimedia cc

Movie Park was ooit Traumland

Movie Park Germany opende in 1996 de poorten. Maar al sinds 1967 is er een pretpark op de plek van het huidige filmpark in Bottrop-Kirchhellen.

Movie Park Germany bestaat 25 jaar. Het Duitse filmpark opende op 30 juni 1996 als Warner Bros. Movie World de poorten en kreeg bij aanvang van seizoen 2005 de naam Movie Park Germany. Maar de parkgeschiedenis op de locatie in de woonwijk Kirchhellen van de stad Bottrop gaat veel verder terug dan 1996. Al in 1967 opende op de plek waar nu jaarlijks 1,3 miljoen gasten Movie Park bezoeken een attractiepark.

Traumlandpark - Foto: Kungfuman, Wikimedia cc

Van Märchenwald naar Traumlandpark

Op de locatie in Kirchhellen waren achtereenvolgens een sprookjesbos, Traumlandpark, Bavaria Film Park, Warner Bros. Movie World en Movie Park Germany gevestigd. Het startte een halve eeuw geleden met een Märchenwald zoals je er destijds meer in Duitsland vond, met houten huisjes waarin scènes uit bekende sprookjes waren uitgebeeld. In 1977 werd het Kirchhellener Märchenwald verkocht en de nieuwe eigenaren doopte het pretpark om in Traumlandpark. Het park kreeg diverse nieuwe attracties, waaronder een groot dinosaurusmuseum, een achtbaan en een koepelcinema. Opvallendste publiekstrekker was een twaalf meter hoog hart waar bezoekers doorheen konden wandelen.

Bavaria Film Park

Traumlandpark kreeg in de loop der jaren nieuwe eigenaren en ook kleine naamaanpassingen als Traumland en Das Neue Traumland. In 1991 eindigde de levensloop van het droomland: Traumland sloot de poorten en het terrein werd opgekocht door Bavaria Film. De filmproducent maakte van het park een educatieve toeristische trekpleister die bezoekers een kijkje achter de schermen van het witte doek gaf. Er waren onder meer sets te zien van Die unendliche Geschichte (The Neverending Story) en de Duitse krimi Tatort.

Marienhof in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Langlopende soap

Bavaria Film Park werd geen succes: al in 1994 ging het slot op de poort. Een koper voor het terrein liet niet lang op zich wachten. De Amerikaanse filmgigant Warner Bros. was op zoek naar een terrein in het dichtbevolkte Noordrijn-Westfalen voor het tweede pretpark van de producent. Het eerste was in 1991 in Australië geopend. De Amerikanen namen behalve het grondgebied ook het filmmuseum over en het themagebied Marienhof, gebaseerd op een langlopende soap op de Duitse televisie.

Warner Bros. Movie World - Foto: © Adri van Esch

Van Six Flags naar StarParks

Op 30 juni 1996 opende Warner Bros. Movie World in Bottrop-Kirchhellen. Het filmpark bestaat nog steeds en is succesvol, maar net als in de decennia daarvoor wisselde het attractiepark ook in de afgelopen jaren regelmatig van eigenaar. In 1999 verkocht Warner Bros. het Duitse filmpark aan het Amerikaanse Six Flags. Vijf jaar laten trok de pretparkketen zich terug uit Europa vanwege tegenvallende resultaten. Movie World kwam in handen van het Engelse Palamon Capital Partners, die daarvoor een speciale bedrijfstak had opgericht: StarParks.

De opening van Movie Park Germany in 2005 - Foto: © Adri van Esch

Nieuwe filmhuizen

StarParks moet het hele park een nieuw uiterlijk en een nieuwe naam geven omdat de licentie met Warner Bros. begin 2005 eindigt. Onder meer de Looney Tunes verdwijnen uit het pretpark en worden vervangen door nieuwe producties van filmhuizen als 20th Century Fox, Paramount, MGM, DreamWorks, Universal en Nickelodeon. De naam van het park wordt Movie Park Germany. In 2010 volgt de tot nu toe laatste eigenaarwisseling: de Spaanse parkketen Parques Reunidos – ook eigenaar van Attractiepark Slagharen en Bobbejaanland – heeft het vanaf dat moment voor het zeggen in Kirchhellen.

Bewogen geschiedenis

In een relatief korte tijd heeft Movie Park Germany al een bewogen geschiedenis achter de rug. Voor 30 juni 1996, maar ook na de openingsdatum. Sluiting van attracties, opening van nieuwe, naamswisselingen en filmstudio’s die komen en gaan, net als in het echte Hollywood zijn er in Bottrop-Kirchhellen jaar na jaar altijd weer nieuwe ontwikkelingen.

 Over Movie Park & Movie World
Hollywood-achtbaan eerst klassiekers van Movie Park
Niet te missen in Movie Park Germany

2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s Kungfuman (Wikimedia), Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen