De ingang van Shanghai Disneyland - Foto: © Disney

Shanghai Disneyland is anders

Geen Main Street, geen Space Mountain, nieuwe themalanden en attracties. Zo anders is Shanghai Disneyland...

In 1955 opende Walt Disney zijn eerste eigen themapark, in Anaheim bij Los Angeles. De Disneyland-parken die daarna volgden waren in grote mate identiek aan het moederpark in Californië. Het Magic Kingdom (1971) bij Orlando was veel groter en ruimer opgezet, maar overduidelijk afgeleid van Walt’s origineel.

De Japanners kregen in 1983 hun Disneyland in Tokio. Zij ‘eisten’ een kopie van het Magic Kingdom in Florida. Voor Parijs bekeken de imagineers van Disney voor het eerst serieuze alternatieven, maar uiteindelijk werd besloten dat Disneyland Paris dezelfde bewezen succesvolle opzet zou krijgen als de eerste drie parken. In 2005 opende Hong Kong Disneyland, een verhoudingsgewijs klein magisch koninkrijk dat heel veel weg heeft van het oudste Disneyland bij Los Angeles.

Maar nu heeft Disney toch écht wat nieuws. Voor Shanghai Disneyland is daadwerkelijk afgeweken van de gebaande paden. Het themapark is nog wel op veel fronten vergelijkbaar met zijn voorgangers, maar voor het eerst zijn er ook compleet nieuwe concepten gelanceerd. Op deze tien punten wijkt het Chinese Disneyland af van al zijn broertjes.

Sweetheart Confectionary op Mickey Avenue in Shanghai Disneyland - Artist impression: (c) Disney

1. Geen Main Street maar Mickey Avenue

Alle Disneylanden hebben een Main Street U.S.A., een ingangsstraat vormgegeven als een kleurrijk historisch Amerikaans stadje vol winkeltjes en eettentjes. De grootste souvenirwinkel in elke Main Street is het Emporium. Shanghai Disneyland heeft geen Main Street U.S.A. en geen Emporium. In plaats daarvan heeft het Chinese themapark een rechthoekig plein dat bewoond wordt door de beroemde muis en zijn vriendjes: Mickey Avenue.

De grootste winkel in dit ingangsgebied is Avenue M Arcade. Je kunt er de bekende Mickey-oren kopen met je naam erop geborduurd in Westers of Chinees schrift. Eetgelegenheden op Mickey Avenue zijn Mickey & Pals Market Café, Rémy’s Patisserie en Sweethearts Confectionery.

Op het voorplein van het pretpark begroet de Steamboat Mickey-fontein alle gasten. Het kunstwerk is gebaseerd op de gelijknamige korte tekenfilm uit 1928. Het was de allereerste tekenfilm met geluid.

Dumbo en het kasteel van Shanghai Disneyland - Foto: © Disney

2. Gardens of Imagination vervangt Central Plaza

Elk bestaand Disneyland heeft een Central Plaza, ofwel The Hub. Dat wielvormige plein met ‘spaken’ voor het kasteel leidt naar de diverse themalanden van het park. Shanghai Disneyland heeft een omvangrijk groen park tussen Mickey Avenue en het kasteel. De Gardens of Imagination is ruim vier hectare groot.

Het is het eerste kasteelplein met een centrale vijver. Aan beide uiteinden van de vijver staan de Fantasia Carousel – de eerste draaimolen die gethematiseerd is rond de animatiefilm Fantasia – en Dumbo the Flying Elephant. Nergens anders staan deze carrousels vóór het kasteel; in alle andere Disney-parken staan ze erachter.

Vanuit de Gardens of Imagination kunnen bezoekers de show Ignite the Dream, a Nighttime Spectacular of Magic and Light bekijken, die voor het kasteel wordt opgevoerd. Dagelijks trekt de parade Mickey’s Storybook Express langs de tuinen.

Het park is onderverdeeld in zeven kleinere parken. Eén van die parken heet Garden of the Twelve Friends. Deze tuin is helemaal aangelegd volgens de Chinese tradities, met veel perzikbomen en twaalf mozaïeken van de Chinese dierenriem. Elk dierenteken wordt verbeeld door een figuur uit een Disney- of Pixar-film. Zo staat Rémy uit Ratatouille model voor het Jaar van de Rat.

Het kasteel van Shanghai Disneyland - Foto: © Disney

3. Het grootste kasteel

Shanghai Disneyland heeft het grootste kasteel van alle Disney-parken. Het Enchanted Storybook Castle is een echte blikvanger met meerdere verdiepingen waar de gasten onder meer op de foto kunnen met de Disney-prinsessen. Het kasteel is ruim 59 meter hoog en ook onderdeel van de boottocht Voyage to the Crystal Grotto.

Shanghai Disneyland is anders, maar is het ook het mooist?

Tron Lightcycle Power Run in Shanghai Disneyland - Foto: © Disney

4. Geen Space Mountain maar Tron-achtbaan

Shanghai Disneyland is het eerste magische koninkrijk dat het zonder Space Mountain moet stellen. In het Chinese park staat geen schelpvormig gebouw waarin een achtbaan door het donker racet. Daarvoor in plaats ontwikkelden de imagineers een heel nieuw concept wat later ook in andere Disney-parken een plaatsje kan krijgen: Tron Lightcycle Power Run. In deze achtbaan zitten de bezoekers op open motoren afkomstig uit de Disney-film Tron Legacy uit 2010.

De motoren – die opvallen door hun met neon verlichte wielen – rijden met hoge snelheid over een door Tomorrowland slingerende achtbaan. Een gedeelte van de baan is overdekt met een futuristisch ogend golvend wit dak. De rollercoaster is gebouwd door het Nederlandse bedrijf Vekoma en een doorontwikkeling van de Booster Bike uit Toverland.

Roaring Rapids in Shanghai Disneyland - Artist impression: (c) Disney

5. Eerste wildwaterrivier

In twee Amerikaanse parken bouwde Disney een rapid river, een wilde rivier met ronde boten zoals veel attractieparken die bezitten. In Animal Kingdom in Florida staat de Kali River Rapids en California Adventure heeft Grizzly River Run. Maar een wildwaterrivier in een Disneyland is een primeur, en die is voor Shanghai Disneyland. In China drijven de vlotten van Roaring Rapids rondom de imposante Roaring Mountain. Onderweg ontmoeten passagiers Q’araq, een combinatie van een draak en een gigantische krokodil. Roaring Rapids ligt in het themaland Adventure Isle.

Pirates of the Caribbean in Shanghai Disneyland - Artist impression: (c) Disney

6. Piraten hebben een eigen land: Treasure Cove

Pirates of the Caribbean is in alle Disneyland-parken – behalve in Hongkong, waar geen piraten wonen – één van de meest geliefde attracties. In China wonen de zeerovers in een heel eigen themaland: Treasure Cove. Kapitein Jack Sparrow speelt er de hoofdrol en in Pirates of the Caribbean: Battle for the Sunken Treasure varen de bezoekers door een geheel vernieuwde darkride. In Treasure Cove kunnen gasten ook een piratenschip verkennen, zelf peddelen met de Explorer Canoes en dineren op Barbossa’s Bounty.

Voyage to the Crystal Grotto in Shanghai Disneyland - Foto: © Disney

7. Boottocht door het kasteel

Fantasyland in Shanghai Disneyland is veel ruimer opgezet dan in de meeste ander Disney-parken. Door het themagebied slingert een beek waarop de boten van Voyage to the Crystal Grotto varen. De excursie voert onder meer door het Enchanted Storybook Castle. In het kasteel is de finale van de boottocht, een primeur voor een magisch koninkrijk.

Fantasyland is het grootste van de zes themalanden in Shanghai Disneyland. Naast Voyage to the Crystal Grotto vinden gasten er de Seven Dwarfs Mine Train, een schommelende familieachtbaan door tunnels vol glinsterende diamanten, en het Wonderland Maze van Alice, gebaseerd op de film die regisseur Tim Burton in 2010 maakte. In de Seven Dwarfs Mine Train zingen de dwergen het bekende liedje Heigh-Ho (Hé ho, je krijgt het niet cadeau) in het Mandarijn.

Bezoekers kunnen er ook over de daken van Londen vliegen met Peter Pan en het Hundred Acre Wood van Winnie the Pooh ontdekken.

Disney laat Chinezen een poepie ruiken

Adventure Isle in Shanghai Disneyland - Artist impression: (c) Disney

8. Eerste Soaring over the Horizon

In Epcot en California Adventure is Soarin’ een geliefde attractie. In de oorspronkelijke versie werd Californië door filmbeelden tot leven gebracht en bezoekers vlogen er in een speciale stoelconstructie over- en doorheen. In Shanghai Disneyland staat een vernieuwde versie van Soarin’ die passagiers over de hele wereld voert: Soaring over the Horizon. Bezoekers vliegen over Monument Valley in de Verenigde Staten en tussen de piramides van Egypte. Ze zweven over de piek van de Matterhorn in Zwitserland, langs de Eiffeltoren, door de haven van Sydney en over de Chinese Muur. Deze nieuwe filmeditie is ook in Florida en Californië geïntroduceerd. Soaring over the Horizon ligt in het themaland Adventure Isle.

Tomorrowland in Shanghai Disneyland - Artist impression: (c) Disney

9. Een heel nieuw Tomorrowland

Tomorrowland – in Disneyland Paris: Discoveryland – is altijd het themagebied geweest waarmee Disney het meest geworsteld heeft. Voor Shanghai Disneyland is gekozen voor een compleet nieuwe opzet die geen enkele relatie heeft met bestaande Tomorrowlanden. Blikvanger is een golvende witte dakconstructie waaronder achtbaan Tron Lightcycle Power Run loopt. Daarnaast hebben Buzz Lightyear Planet Rescue en de vernieuwde vliegtuigmolen Jet Packs er een plaatsje. In het Chinese Tomorrowland is ook ruimte voor de figuren van Star Wars en Marvel.

Tomorrowland is het vertrekpunt van de parade. Die loopt vervolgens om de Gardens of Imagination en door Fantasyland. Het is de langste paraderoute van alle parken.

Tomorrowland uit de koker van een architectenbureau

The Lion King in Disneytown in Shanghai Disneyland - Foto: © Disney

10. The Lion King in Mandarijn

Het uitgaansgebied van Shanghai Disneyland heet Disneytown. De ligging is heel slim uitgedacht: tegen het themapark aan. Bij het verlaten van het pretpark worden alle bezoekers automatisch door het 4,6 hectare grote Disneytown geleid. Naast restaurants en winkels als Shanghai Min, Crystal Jade en The Cheesecake Factory herbergt het entertainmentstadje ook het grote Walt Disney Grand Theatre. In dit theater wordt de eerste versie van de musical The Lion King in het Mandarijn opgevoerd.

Waar? Shanghai Disneyland ligt op 20 kilometer van Shanghai Pudong International Airport en circa 35 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Shanghai. Volg vanaf het vliegveld de Yingbin Expressway (snelweg S1) richting Shanghai. Op de kruising met snelweg S2 ligt Shanghai Disneyland. Het metrostation van Shanghai Disney Resort is het eindpunt van lijn 11.

Wanneer? Shanghai Disneyland is het hele jaar open, in de regel vanaf 9.00 uur, op drukke dagen zelfs nog eerder. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

Kosten • Een kaartje voor Shanghai Disneyland kost in het hoogseizoen ¥ 499 (circa € 67,50) en buiten het hoogseizoen ¥ 370 (circa € 50,00).

Naar het parkprofiel van Shanghai Disneyland

 Naar alle 12 Disney-parken ter wereld

2015/2016 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Disney

Meest bezochte parkprofielen