Shanghai Disneyland bij nacht - Foto: © Disney

Is Disneyland in Shanghai het mooist?

Is Shanghai Disneyland mooier dan zijn vijf voorgangers? Of blijft Disneyland Paris het allermooiste ter wereld?

Het Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida is het meest spectaculair, Disneyland in Californië het meest charmant en het magische koninkrijk bij Parijs is het allermooiste Disneyland ter wereld. Dat vindt Tony Baxter, de gerenommeerde imagineer die bij nagenoeg alle Disney-parken betrokken was. Gaat de nieuwste aanwinst van Disney deze klassering overhoop halen? Troeft Shanghai Disneyland alle eerder geopende Disneylanden af? Het themapark op het Chinese vasteland is in ieder geval anders, maar is het ook mooier? Dat is de vraag die kenners van themaparken bezig houdt.

Te open om charmant te zijn

Het eerste antwoord komt van een kenner zelf: Stefan Zwanzger reist al bijna tien jaar de hele wereld over om pretparken te bezoeken. Hij noemt zich The Theme Park Guy en verhaalt van zijn vele reizen op een website met dezelfde naam. Zwanzger bekeek Shanghai Disneyland minstens vijf keer tijdens de bouw en hij bezocht het park tijdens de soft opening-dagen. Hij heeft ‘mixed feelings’ over het Disneyland ten zuidoosten van Shanghai: het is te groot en open om charmant en intiem te zijn, maar de attracties kennen hun gelijke niet.

Treasure Cove in Shanghai Disneyland - Foto: © Disney

Minst magisch

Stefan Zwanzger geeft een duidelijk antwoord op de vraag of Shanghai Disneyland het mooiste van alle Disney-kasteelparken is. “Nee”, zegt hij zonder aarzelen. Sterker nog: hij vindt het nieuwe Chinese themapark één van de minst magische koninkrijken. Stefan mist Main Street, U.S.A. – die in Shanghai vervangen is door Mickey Avenue en de vier hectare grote Gardens of Imagination – en de Disneyland Railroad die rond het park rijdt. Alles in Shanghai is weids en uitgestrekt, constateert Zwanzger. Logisch, er worden vele miljoenen bezoekers verwacht en dan is ruimte essentieel. Maar dat gaat wel ten koste van de charme, de romantiek en de intimiteit, zaken die zo kenmerkend zijn en gewaardeerd worden in de andere sprookjesparken van Disney.

Tron Lightcycle Power Run in Shanghai Disneyland - Foto: © Disney

‘Top-notch’ en ‘mind-blowing’

Stefan Zwanzger is wel vol lof over de attracties in Shanghai. Roaring Rapids, Soaring over the Horizon en achtbaan Tron Lightcycle Power Run zijn ‘top-notch’ (magnifiek) en het nieuwe concept van Pirates of the Caribbean – The Battle for the Sunken Treasure – typeert Zwanzger als ‘mind-blowing’. Alleen al de piraten-darkride is volgens de parkenexpert een reis naar Shanghai waard. Het kasteel in het midden van het park is in de ogen van Zwanzger te vierkant en steekt te kolossaal af bij de platte en zielloze Gardens of Imagination. Echte prinsessen zouden volgens de kenner kiezen voor Le Château de la Belle au Bois Dormant in Disneyland Paris.

Mijd moessondagen

Zwanzger heeft nog een punt van kritiek voor de imagineers die Shanghai Disneyland ontwierpen. Waar bij Disneyland Paris goed rekening is gehouden met het natte Franse klimaat, is dat in China niet gebeurd. Shanghai kent van april tot en met september een regenperiode; er valt dan liefst 150 tot 200 millimeter regen per maand. Maar in het Disneyland bij Shanghai zijn slechts weinig overdekte wandelwegen en schuilmogelijkheden, stelde Stefan vast. Zijn tip: mijd Shanghai Disneyland op een regenachtige dag.

Dumbo vliegt voor het kasteel van Shanghai Disneyland - Foto: © Disney

Kleine, kronkelige straatjes

De kritiek van Stefan Zwanzger over de opzet van Shanghai Disneyland maakt duidelijk dat Disney Imagineering het standpunt over hoe een drukbezocht themapark er uit hoort te zien niet gewijzigd heeft. Disney onderhandelde drie jaar lang met schrijfster J.K. Rowling over de rechten van Harry Potter. The Disney Company wilde de wereld van de tovenaarsleerling maar wat graag tot leven laten komen in zijn attractieparken. Rowling eiste een grote mate van creatieve inbreng bij het realiseren van de Wizzarding Worlds of Harry Potter. Eén van haar voorwaarden was dat het themagebied zou bestaan uit kleine, kronkelige straatjes en gemoedelijke, besloten pleintjes. De gasten moesten het gebied betreden door de relatief kleine poort van The Three Broomsticks, besliste Rowling. Disney wees die eis af: nauwe straatjes en knusse pleintjes zouden de verwachte gigantische aanloop van belangstellenden niet aankunnen en veiligheid gaat voor alles, zo hield Disney voet bij stuk. J.K. Rowling kwam uiteindelijk terecht bij Universal. Het succes van de werelden van Harry Potter in Islands of Adventure en Universal Studios is enorm. Gelukkig staat Disney op het punt om zelf ook een doorslaand succes te boeken: de belangstelling voor het nieuwe Shanghai Disneyland is ongekend groot.

 Naar het parkprofiel van Shanghai Disneyland

Shanghai Disneyland is anders
Darkrides, driedimensionaal en multimediaal

11 juni 2016 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen