Efteling offerde ‘hub’ op aan Symbolica

De Efteling heeft geen ‘hub’ meer. Het pretpark heeft het grote verdeelplein Brink opgeofferd aan Symbolica.

Wegwijzer op de Brink in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

De vier rijken van de Efteling – Marerijk, Reizenrijk, Ruigrijk en Anderrijk – zijn niet meer allemaal bereikbaar vanaf één centraal plein. Het pretpark heeft het grote verdeelplein Brink opgeofferd aan Symbolica.

Sinds in januari de bouw van de nieuwe darkride Symbolica gestart is, is de Brink in het hart van de Efteling niet meer het centrale verdeelplein dat het zestien jaar was. En dat zal de Brink ook nooit meer worden: bezoekers kunnen op het plein niet meer kiezen welke van de vier rijken ze rechtstreeks willen bezoeken.

Effectieve opzet

In 2000 kreeg de Efteling een groot plein midden in het park – de Brink – en een brede aanvoerroute vanaf de ingang – de Pardoes Promenade. Vanaf de Brink konden bezoekers direct de vier rijken van het pretpark betreden. In elke hoek van het centrale verdeelplein lag een ingang naar respectievelijk het Marerijk, Reizenrijk, Ruigrijk en Anderrijk. Het systeem was afgekeken van Disneyland. Walt Disney bedacht begin jaren vijftig van de vorige eeuw een unieke en zeer effectieve opzet van zijn park.

Central Plaza in Disneyland in Anaheim, de allereerste 'hub' - Foto: © Adri van Esch

Central Plaza

Disney bouwde een centrale straat – Main Street, U.S.A. – naar een plein in het hart van het park. Bezoekers werden naar het centrale plein – Central Plaza – gelokt door een tientallen meters hoog kasteel aan het einde van Main Street. Op het plein konden de gasten een keus maken uit de themagebieden van Disneyland en die vervolgens betreden. Voordeel was een goede verdeling van alle bezoekers onmiddellijk vanaf het begin van de dag en een overzichtelijke navigeerbaarheid van het themapark.

Wiel met spaken: de ‘hub’

De lay-out van een Central Plaza met rondom toegangen tot de themagebieden werd alom geprezen. Het wielvormige plein met ‘spaken’ wordt in de volksmond ‘hub’ genoemd; volgens het Engelse woordenboek ‘the central part of something where there is most activity’, het centrale deel waar de meeste activiteit is. Toch kreeg de ‘hub’ niet heel veel navolging. Diverse grote parken kopieerden wel de Main Street, maar een echte ‘hub’ werd alleen aangelegd in de Disneylanden in Anaheim, Orlando, Parijs, Tokio en Hongkong. En in 2000 in de Efteling.

Zo zag de Brink in de Efteling er tot 2016 uit - Foto: © Adri van Esch

Twee richtingen

In alle andere parken met een Main Street leidt die hoofdstraat naar een T-splitsing of een centraal plein waarvandaan slechts enkele van de themagebieden kunnen worden bereikt. Zoals in Phantasialand, waar de Kaiserplatz direct toegang geeft tot drie van de zes themazones: Berlin, Mexico en Fantasy. In de Efteling is dezelfde situatie ontstaan, en die zal blijven, ook als in 2017 Symbolica geopend is. De Brink is geen ‘hub’ meer. Vanaf het plein voor Symbolica zullen gasten niet meer kunnen kiezen uit vier maar slechts uit twee richtingen: naar links (naar het Marerijk, en van daaruit naar het Reizenrijk) of naar rechts, richting Anderrijk. Wie rechtsaf gaat, komt al snel op een Y-vormige splitsing waar men kan afslaan naar Reizenrijk of Ruigrijk.

28-8-2016 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen