De Diveloop van achtbaan Gold Rush in Attractiepark Slagharen

Van Looping Star naar Gold Rush

Attractiepark Slagharen krijgt een nieuwe achtbaan: de triple launch coaster Gold Rush. Thunder Loop – de voormalige Looping Star – heeft het veld geruimd.

Wouter Dekkers, directeur van Attractiepark Slagharen, heeft altijd een rekenmachientje in zijn achterhoofd. En dat calculatortje zei: achtbaan Thunder Loop wordt te duur in onderhoud, vervangen door een nieuwe rollercoaster is goedkoper. En dat gaat in 2017 gebeuren.

Bedrijfseconomisch aantrekkelijker

“Op basis van de stijgende onderhoudskosten voor nu en de komende jaren hebben we besloten Thunder Loop af te breken en een nieuwe thrill ride te bouwen die spectaculairder is dan de huidige achtbaan”, vertelt Wouter Dekkers. “Het is voor ons bedrijfseconomisch aantrekkelijker om te investeren in een nieuwe achtbaan.” Die nieuwe aanwinst wordt Gold Rush, de eerste triple launch achtbaan van Nederland. De driedelige lancering vindt op één locatie en moment plaats: de bezoekers worden vanuit het station één keer vooruit, één keer achteruit en weer vooruit gelanceerd, waarna vervolgens het snelle ritje begint. In een extra brede trein met vier stoelen per rij kan de hele familie tijdens de rit naast elkaar zitten.

De Diveloop van achtbaan Gold Rush in Attractiepark Slagharen

Sneller, hoger, stiller

“Gold Rush is niet alleen een waardige opvolger van de Thunder Loop, maar gaat ook nog eens sneller, hoger en is tevens stiller. Bovendien gaat de achtbaan niet één, maar twee keer over de kop door een zogenoemde slingloop en diveloop”, aldus een enthousiaste Wouter Dekkers. Gold Rush wordt 31 meter hoog, haalt een topsnelheid van 90 kilometer per uur en wordt gebouwd door Gerstlauer. Van deze Duitse fabrikant komen ook Falcon en Dragon Fly in Duinrell, Anubis, The Ride in Plopsaland en de Typhoon in Bobbejaanland. Slagharen-directeur Dekkers werkte al eerder succesvol met Gerstlauer samen bij Van Helsing’s Factory in Movie Park Germany.

Wilde Westen

Achtbaan Gold Rush van Attractiepark Slagharen gaat open in het voorjaar van 2017. In lijn met andere recente investeringen zal ook deze attractie gethematiseerd worden naar de goudkoorts in het Wilde Westen in Amerika van rond 1850. Het verhaal rond de rollercoaster is gebaseerd op hoofdpersoon James W. Marshall die in 1848 als eerste goud vindt in Californië. Zijn fortuinlijke vondst brengt een ware Gold Rush op gang: uit alle windstreken komen goudzoekers rivieren en beekjes afspeuren naar het kostbare edelmetaal.

Gold Rush méér dan waardige opvolger van Looping Star

Thunder Loop in Attractiepark Slagharen - Foto: © Adri van Esch

Eerste loopingbaan van Nederland

Achtbaan Thunder Loop ging in 1979 als Looping Star open. De rollercoaster was 592 meter lang, had een hoogte van ruim 24 meter, bereikte een topsnelheid van 77 kilometer per uur en was de eerste van Nederland met een looping. Pas twee jaar later opende de Python in de Efteling. De attractie werd ontworpen door Anton Schwarzkopf, als mobiele achtbaan voor Duitse kermissen. Looping Star werd door mr. Pieter van Vollenhoven geopend. Ook in 1979 kreeg Bobbejaanland eenzelfde type achtbaan, eveneens met de naam Looping Star. Het Belgische pretpark brak de rollercoaster eind 2003 af en verving de attractie door loopingcoaster Typhoon.

Goed jaar

2017 belooft een goed jaar te worden voor liefhebbers van pretparken. Er staan in Nederland en net over de Nederlandse grens minstens drie grote nieuwe attracties op de rol. Naast de aangekondigde achtbaan in Slagharen opent de Efteling de veelbelovende darkride Symbolica en krijgt ook Movie Park Germany een grote nieuwe achtbaan.

2016 © Tekstbewerking: Parkplanet – Beeld: Attractiepark Slagharen, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen