Project V in Europa-Park

Het Rijksmuseum inspireert Voletarium

Het gebouw van Voletarium in Europa-Park is onder meer geïnspireerd op het Rijksmuseum in Amsterdam.

Een gigantisch gebouw van 16 meter hoog en 62 meter lang gaat Voletarium herbergen, de nieuwe attractie van Europa-Park. Voletarium is een Flying Theater, een attractie waarbij de bezoekers zittend in een gondel in de vorm van een brede stoeltjeslift, hangend voor een gigantisch scherm een film beleven. Doordat de gondel kan bewegen krijgen de bezoekers de indruk dat ze meevliegen met de filmbeelden. Europa-Park bouwt hiervoor op 4800 vierkante meter een compleet nieuw theater. Het hoofdgebouw neemt hiervan ongeveer de helft in beslag. Hierin komen twee zalen met elk zeventig zitplaatsen, verdeeld over drie etages.

Binnenplaats van Project V in Europa-Park, ontwerp van Pascal Schouten

Laboratorium

Het complex waarin de 4,5 minuut durende vlucht over de mooiste plekjes van Europa plaatsvindt, bestaat uit een groot theatergebouw en een binnenplaats met lagere gebouwen waarin onder meer de wachtrij wordt gevestigd. De wachtrij bestaat uit verschillende ruimtes van het laboratorium van luchtvaartpioniers Egbert en Kasper Eulenstein. Zij maakten talloze schetsen, studies en experimenten om een luchtwaardige machine te ontwikkelen. De bezoekers betreden de binnenhof via een poortgebouw.

Binnenplaats met monorail van Project V in Europa-Park, ontwerp van Pascal Schouten

Amsterdam en Groningen

Voor de architectuur van het grote theatergebouw liet het designteam van Europa-Park zich inspireren door enkele bekende historische panden, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, het Centraal Station van Groningen en de stadhuizen van Bremen en Manchester. De aanpalende gebouwen op de binnenplaats komen van de hand van de Nederlandse imagineer Pascal Schouten. Hij mixte diverse stijlen wat uitmondt in een fantasierijk geheel. Tussen de karakteristieke huisjes op het binnenplein door loopt de EP Express, de monorail van het Zuid-Duitse pretpark.

Vier vliegende theaters op komst

29-9-2016 © tekst: Parkplanet – Beeld: Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen