Soarin' around the World in Epcot - Foto: © Disney

Vier vliegende theaters op komst

Het Flying Theater – een vondst van Disney – komt nu ook naar Europa: naar Duitsland, Frankrijk, Spanje én Nederland.

In februari 2001 kwam Disney met een bijzondere primeur: een filmtheater waarin toeschouwers gezeten in een soort hangglider over het adembenemende landschap van Californië konden vliegen. Soarin’ over California was een van de hoofdattracties van het nieuwe park California Adventure, naast Disneyland in Anaheim. Het gigantische filmscherm, de geluiden, wind en geuren en het innovatieve vliegsysteem zorgden dat de Soarin-attractie onmiddellijk een hit werd. Later bouwde Disney soortgelijke theaters in Epcot in Walt Disney World en in Shanghai Disneyland. Sinds kort zweven bezoekers over bekende locaties van over de hele wereld in Soarin’ around the World.

Soarin' in Disney's California Adventure - Foto: Cloganese, Flickr c.c.

Varianten op Soarin’

Na verloop van tijd kwamen er klonen op de markt, zoals de i-Ride van het Taiwanese bedrijf Brogent Technologies, dat daarvoor samenwerking zocht met het Nederlandse Vekoma. Een andere variant is van het Canadese Dynamic Attractions. Beide systemen werken op een ietwat andere manier dan de attractie van Disney, maar hebben hetzelfde effect: gasten zweven meters in de lucht terwijl ze op een gebogen scherm een indringende film bekijken. Zowel Brogent als Dynamic Attractions hebben nu hun eerste Flying Theaters in Europa verkocht.

This is Holland

In juni is in Amsterdam gestart met de bouw van This is Holland, het panoramische vliegtheater dat een beeld geeft van Nederland. Het paviljoen komt op het Overhoeksplein, aan de IJ-oever in Amsterdam-noord, naast de onlangs heropende A’DAM Toren. Het theater is afkomstig van de combinatie Brogent/Vekoma en is een initiatief van het bedrijf Lingotto. Het Nederlandse Flying Theater gaat naar verwachting in het voorjaar van 2017 open.

L’Extraordinaire Voyage, het Flying Theater van Futuroscope

Voyage extraordinaire

Drie andere vliegende theaters komen in Frankrijk, Duitsland en Spanje. In het Franse Futuroscope opent in december L’Extraordinaire Voyage, een vliegend theater van Dynamic Attractions voor 84 personen per rit. Het theater beweegt in slechts 12 seconden van een horizontale naar een verticale positie (tekening boven).

Een buitengewone reis in L’Extraordinaire Voyage

Project V in Europa-Park

Voletarium

In het voorjaar van 2017 krijgt het Duitse Europa-Park Voletarium, een Flying Theater van Brogent. In de attractie zijn de bezoekers te gast in het laboratorium van de luchtvaartpioniers Egbert en Kaspar Eulenstein. Van jongs af aan zijn zij geobsedeerd door de wens om te vliegen. De zweeftocht voert – hoe kan het ook anders – over Europa, onder meer over de Nederlandse tulpenvelden. De opnames voor de film Flying over Europe zijn gemaakt met drones en helikopters. Het filmdoek in elk van de twee theaters heeft een doorsnee van 21 meter en een oppervlakte van 425 vierkante meter. Voletarium is het grootste van de vier vliegende theaters, met een totale capaciteit van 1400 personen per uur.

Viaggio in Italia

Een vierde Flying Theater wordt verwacht voor het nieuwe Ferrari Land dat momenteel naast Port Aventura in Salou wordt gebouwd. Ook dit theater is afkomstig van Brogent Technologies. Exacte details zijn nog niet bekend, maar naar verluidt wordt de attractie in het nieuwe themapark bij Barcelona vergelijkbaar met die in Ferrari World in Abu Dhabi. In het emiraat staat Viaggio in Italia, een zweeftocht over Italië, geïnspireerd op de beroemde autorace Mille Miglia. Het Spaanse Ferrari Land opent in 2017.

Theaterhal Voletarium geïnspireerd op Rijksmuseum

14-9-2016 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Disney, Dynamic Attractions, Cloganese (Flickr)

Meest bezochte parkprofielen