MAGIC MOUNTAIN

Magic Mountain - ten noorden van Los Angeles - is vooral bekend als achtbanenwalhalla.

Magic Mountain is vooral bekend als achtbanenwalhalla. Het park, dat gelegen is ten noorden van Los Angeles en voor het eerst zijn poorten opende in 1971, heeft er niet minder dan negentien, waaronder een aantal zeer spectaculaire.

De reputatie van Magic Mountain als achtbanenparadijs begint in 1976 als het park de Revolution bouwt. Het is de eerste loopingachtbaan ter wereld. Aanvankelijk staat de roller coaster nog wat eenzaam in het open veld, maar later worden er bomen en bossen om de baan geplant, zodat de berijders het verloop van de track niet kunnen volgen en de rit spannender wordt.

Ook de Colossus, die twee jaar later wordt gebouwd, draagt bij aan de faam van Magic Mountain. De houten achtbaan heeft twee circuits en is bij opening meteen de grootste baan ter wereld. De legendarische witte achtbaan werd onder meer bekend door een hoofdrol in de film National Lampoon’s Vacation. In 2015 kreeg het houten onderstel stalen rails en twee sensationele loopings. De baan kreeg ook een nieuwe naam: Twisted Colossus.

Telkens weer nieuwe achtbanen zorgen er voor dat het park, een onderdeel van de bekende Amerikaanse Six Flags-keten, geliefd blijft bij rollercoaster-fanaten. Zo heeft de Viper niet minder dan zeven loopings, waarvan er eentje ’s werelds hoogste is. Batman, The Ride is een hangende loopingcoaster en in Riddler’s Revenge gaan bezoekers staande in de trein zes keer over de kop. Déjà Vu is de grootste boemerangbaan ter wereld, waarbij de treinen het traject heen en terug afleggen.

Superman, The Escape en Goliath behoren tot de snelste achtbanen ter wereld met topsnelheden van respectievelijk 161 en 137 kilometer per uur. Full Throttle is een achtbaan waarbij de looping aan twéé zijden wordt gebruikt: op zijn kop én er overheen. De meest originele en spannende achtbaan is X2, waar de stoeltjes náást de baan hangen en ook nog eens 360 graden kunnen kantelen. In deze achtbaan maken durfals een vrije val met het hoofd naar beneden.

West Coast Racers in Six Flags Magic Mountain - Foto: Jeremy Thompson (Flickr)

In de dubbele achtbaan West Coast Racers gaan de treinen viermaal over de kop. De twee banen kruisen elkaar veertien keer en onderweg is er ook een ‘high five’, een moment dat de berijders van de twee voertuigen elkaar bijna kunnen aanraken. De wedstrijd op West Coast Racers gaat over twee laps, met halverwege een heuse pit stop. De treinen worden viermaal gekatapulteerd, waarvan tweemaal gelijktijdig en bereiken een topsnelheid van 89 kilometer per uur.

Wonder Woman, Flight of Courage  is de hoogste en langste single-rail achtbaan ter wereld. De treinen rijden een kilometer lang over één spoor en bereiken daarbij snelheden tot 93 kilometer per uur. Achtbaan Wonder Woman is veertig meter hoog,  gaat driemaal over de kop en staat in het themagebied DC Universe.

Wie wat anders wil dan adembenemende achtbanen kan ook in Magic Mountain terecht: het park heeft nog talloze andere attracties zoals draaimolens, wildwaterbanen en een uitzichttoren. Voor kinderen is er de speelzone Thomas Town. Maar de achtbanen staan bij Magic Mountain op nummer één. De wirwar van houten en stalen tracks is al vanaf ver te zien: wie op snelweg I-5 rijdt kan het park nauwelijks missen.

mm revolution looping 13pers

Attracties

Snelle attracties: Full Throttle (dubbelzijdige loopingachtbaan) – Wonder Woman (single-rail loopingachtbaan) – X2 (vijfdimensionale coaster, met kantelende stoeltjes hangend naast de baan) – West Coast Racers (dubbele loopingachtbaan) – Scream (vloerloze loopingbaan) – Déjà Vu (heen en terug, driemaal over de kop) – Goliath (mega-achtbaan met vrije val van tachtig meter) – The Riddler’s Revenge (staand in een achtbaan over de kop) – Superman, The Escape (schiet treintjes hemelshoog en loodrecht de lucht in) – Batman, The Ride (hangende loopingbaan) – Viper (loopingachtbaan) – Twisted Colossus (dubbele houten achtbaan met stalen rails) – Revolution (’s werelds eerste achtbaan met een looping) – Terminator Salvation, The Ride (houten achtbaan)

Familieattracties: Goldrusher (mijntrein) – Percy the Small Engine (kinderachtbaan) – Ninja (achtbaan met hangende karretjes) – Canyon Blaster (junior rollercoaster) – Buccaneer (schommelschip) – Jet Stream, Log Jammer en Tidal Wave (wildwaterbanen) – Roaring Rapids (raftingbaan) – Sky Tower (uitzichttoren)

Shows: Looney Tunes Celebration en Starlight Spectacular (parades) – BMX Stunt Show (stunts met crossfietsen en skateboards) – CSI Live (show gebaseerd op de populaire televisieserie) – Dance, Dance Live (dansshow)

mm x2 joe schwartz

Restaurants

Colossus (hamburgers, kipgerechten) – Eduardo’s Grill (taco’s burrito’s) – Food Etc. (sushi, kip, salades, sandwiches) – Johnny Rockets (hamburgers, milkshakes) – Katy’s Kettle en Surfside Grill (grill- en barbecuegerechten) – Laughing Dragon Pizza Co. (tafelbediening, pizza’s en salades) – Los Cuates Mexican Grill (Mexicaanse gerechten) – Panda Express (Chinees op z’n Amerikaans)

mm overzicht met bergenShops

Flags (grootste winkel van het park) – Looney Tunes Super Store (alles van de Looney Tunes, van Daffy Duck tot Taz) – Axis (Batman-souvenirs) – Coaster Girls (meidenspulletjes) – Extreme Zone (souvenirs van de topattracties)

Waar?

Six Flags Magic Mountain, 26101 Magic Mountain Parkway, Valencia, CA 91355, Verenigde Staten, tel. 00 1 (661) 255-4100 • Komend vanaf Anaheim/Los Angeles: snelweg I-5 north (Interstate 5), afslag 170 (Magic Mountain Parkway). Aan het eind van de afslag linksaf richting het parkeerterrein • Kaart

Wanneer?

Het park is dagelijks geopend, vanaf 10.00 of 10.30 uur, maar in november en december op sommige werkdagen gesloten. 

mm x2 afdalingKosten

Entreeprijs: $ 99,00 per persoon. Kinderen onder 1,22 meter: $ 57,50 • Een entreekaart voor volwassenen vooraf online kopen is flink voordeliger • Parkeren: $ 40,00.

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: circa 3,6 miljoen.

Waterpark

Naast Magic Mountain ligt het waterpark Hurricane Harbor, met een golfslagbad, waterglijbanen en een waterspeeltuin voor kinderen. Open van mei tot september • Website

Verder lezen

De looping in achtbaan Full Throttle in het Amerikaanse Magic Mountain is niet alleen de grootste ter wereld, hij heeft ook rails aan de binnen- én de buitenkant.

Artikelarchief van Magic Mountain
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Six Flags, Respres e.a.

Meest bezochte parkprofielen