Eenzaam op hoogste podium

Eén pretpark uit Duitsland, één uit Frankrijk, één uit Denemarken en één uit Nederland. Meer attractieparken uit Europa acteren niet op het hoogste wereldpodium.

De 4 grootste parken van Europa - Foto's: © Adri van Esch

Eén pretpark uit Duitsland, één uit Frankrijk, één uit Denemarken en één uit Nederland. Meer attractieparken uit Europa acteren niet op het hoogste wereldpodium.

Het wereldpodium van de 25 meest bezochte attractieparken wordt voor een groot deel bevolkt door Amerikaanse pretparken en door parken van het Disney-concern. Liefst tien parken in de top 25 liggen op Amerikaans grondgebied; ze ontvingen samen 112 miljoen bezoekers. Japan en China staan op twee en drie, met respectievelijk vier en drie drukst bezochte parken. Van de elf Disney-parken wereldwijd (het nieuwe Shanghai Disneyland is in deze cijfers uit 2015 van brancheorganisatie Themed Entertainment Association en ingenieursbureau Aecom logischerwijs nog niet vertegenwoordigd) staan er tien in de top 25. Alleen Walt Disney Studios Park bij Parijs komt met 4,4 miljoen bezoekers niet op het hoogste wereldtoneel terug.

De 25 meest bezochte attractieparken ter wereld - Beeld: © Parkplanet / Consultancy.nl

Slechts vier parken

De Europese inbreng in de wereldranglijst is sowieso bescheiden. Het continent waar het fenomeen themapark zijn oorsprong vond, is met slechts vier namen in de top 25 van meest bezochte attractieparken ter wereld vertegenwoordigd. Disneyland Park in Disneyland Paris mocht in 2015 ruim 10,3 miljoen bezoekers verwelkomen en staat in de top 10: op plek negen. Het Duitse Europa-Park staat op de 21e plaats, Tivoli in de Deense hoofdstad Kopenhagen op 23 en de Efteling komt als enige Nederlandse park op een eervolle 24e plek. Het Brabantse pretpark heeft in tien jaar tijd zijn bezoekersaantal met bijna 1,5 miljoen weten te verhogen; een gemiddelde jaarlijkse groei van 3,8 procent.

Bezoekers van de 25 grootste attractieparken - Beeld: © Parkplanet / Consultancy.nl

Grootste eigenaren

De 25 grootste parken ter wereld trokken vorig jaar ruim 235,6 miljoen bezoekers. Een jaar eerder was dat 223,5 miljoen. Het grootste bezoekersdeel komt op conto van grote holdingbedrijven zoals de Walt Disney Company, het Britse Merlin Entertainmenst, het Spaanse Parques Reunidos, het Chinese Chimelong Group en de Amerikaanse bedrijven Universal Parks & Resorts, SeaWorld Parks & Entertainment, Six Flags en Cedar Fair. De tien grootste eigenaren van pretparken kregen in 2015 samen ruim 420 miljoen bezoekers binnen de poorten.

De 20 meest bezochte attractieparken van Europa - Beeld: © Parkplanet / Consultancy.nl

Frankrijk koploper

Het best bezochte themapark ter wereld is het Magic Kingdom, onderdeel van Walt Disney World in Florida, met ruim 20 miljoen bezoekers. Magic Kingdom is zo in trek, dat men met het opvoeren van de entreeprijs en het invoeren van gedifferentieerde prijzen voor hoog- en laagseizoen de druk op het park enigszins wil verminderen. Zorgen van een heel andere aard heeft Disney in Europa: over een periode van tien jaar bezien is Walt Disney Studios in Disneyland Paris weliswaar goed gegroeid, maar het filmpark is het enige Disney-park dat buiten de wereldwijde top 25 valt. De Amerikaanse tegenhanger – Disney’s Hollywood Studios – is veel succesvoller; het trekt 10,8 miljoen bezoekers en bezet een achtste plek op het wereldpodium. In de top 20 van Europese attractieparken staat Frankrijk bovenaan met vijf parken. Vier van de meest bezochte pretparken liggen in het Verenigd Koninkrijk en drie in Duitsland. Denemarken, Zweden en Spanje hebben ieder twee top 20-parken. Italië en Nederland maken de lijst vol met ieder één park.

> Meeste pretparken in de plus

11-9-2016 © Tekst en beeld: Parkplanet i.s.m. Consultancy.nl – Foto’s: Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen