Spaceship Earth en de monorail in Epcot - Foto: (c) Disney, Gene Duncan

Epcot: sinds 1982

Epcot in Walt Disney World opende in 1982. Kenners noemen het themapark het meest unieke ter wereld. 

Epcot Center, zo heette het themapark dat op 1 oktober 1982 de poorten opende in Walt Disney World in Florida. Jarenlang was er nagedacht, gewikt, gewogen en getekend over hoe het tweede Disney-park bij Orlando – naast het Magic Kingdom – eruit zou moeten zien. Walt had namelijk in 1966 – vlak voor zijn dood – een plan voor een Experimental Prototype Community of Tomorrow (Epcot) gepresenteerd: een stad van de toekomst. De imagineers van Disney wilden zoveel mogelijk trouw blijven aan de ideeën van Walt, maar een echte stad met twintigduizend inwoners zag men niet zitten. Epcot Center zou een themapark worden, twee keer zo groot als het in 1971 geopende Magic Kingdom.

Walt Disney bij zijn plan voor Epcot (1966) - Foto: (c) Disney

Maquettes

Diverse ontwerpploegen gingen aan de slag voor het nieuwe Epcot. Het verhaal gaat dat er uiteindelijk twee plannen overbleven: één voor een park dat alle verworvenheden van de wetenschappelijke vooruitgang zou laten zien, en één dat de bezoekers zou onderdompelen in culturen van over de hele wereld. Iedere groep had op een tafel een maquette gebouwd. Toen uiteindelijk de twee tafels tegen elkaar werden geschoven was het ultieme plan voor Epcot Center geboren. Het park zou twee gedeeltes krijgen – Future World en World Showcase – van elkaar gescheiden door een groot meer.

De bouw van Spaceship Earth en Epcot - Foto: (c) Disney

Parkicoon

En zo opende op 1 oktober 1982 Epcot Center, dat later simpelweg Epcot ging heten. Het parkicoon is Spaceship Earth, een zilveren bol gemaakt van 11.324 aluminium driehoeken. In Future World staat wetenschap en techniek centraal en in World Showcase zijn elf landen vertegenwoordigd in evenveel indrukwekkende paviljoens. In 2019 bezochten 12,4 miljoen bezoekers het uitgestrekte park. Het is daarmee het op één na populairste park van Walt Disney World, na het Magic Kingdom dat liefst 20,9 miljoen bezoekers trok.

Het Frankrijk-paviljoen in Epcot - Foto: (c) Disney, Gene Duncan

Uitgekiende mix

Volgens experts is Epcot het meest unieke attractiepark ter wereld. “Epcot is heel anders dan de gebruikelijke themaparken”, stelt Duncan Dickson, professor in Hospitality Management. “Het park biedt een uitgekiende mix van attracties en shows en legt de nadruk op cultuur en educatie; iets wat geen ander park ter wereld biedt.” •

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Gene Duncan

Meest bezochte parkprofielen