Soaring Banshees in Avatar: Flight of Passage in Disney's Animal Kingdom - Foto: © Disney

Even anders zitten… op een Banshee

Gasten net even anders in een attractie laten zitten is een beproefde manier om een belevenis helemaal nieuw te maken. Disney past deze techniek toe in een Flying Theater 2.0 in Animal Kingdom.

Slimme attractiefabrikanten creëren een complete andere ervaring door de bezoekers net even anders te laten zitten. Van dit ‘omdenken’ zijn diverse voorbeelden beschikbaar. Een vrijevaltoren is net wat spannender als de zitjes vlak voordat ze omlaag storten een paar graden kantelen (zoals bij The Free Fall in Movie Park Germany) of zelfs 90 graden waardoor gasten met hun gezicht richting aarde naar beneden storten (zoals bij Falcon’s Fury in Busch Gardens Tampa). Een achtbaan wordt een nieuwe ervaring als de vloer in de trein wordt weggehaald waardoor de voeten vrij in de lucht bengelen (zoals bij de floorless coasters van Bolliger & Mabillard) of als je achterwaarts het traject aflegt (zoals enkele jaren gebeurde bij Indiana Jones et le Temple du Peril in Disneyland Paris).

Op de fiets

In 2004 paste de Nederlandse achtbaanfabrikant Vekoma deze filosofie succesvol toe bij de Motorbike Coaster die het bedacht. Berijders zaten niet in een stoeltje, maar in een actieve, voorovergebogen zithouding als op de fiets. Vekoma maakte er motorfietsen van en verkocht de eerste achtbaan aan Toverland in het Limburgse Sevenum. Andere fabrikanten kopieerden het systeem: het Italiaanse Zamperla zette paarden op de achtbaan voor het Amerikaanse Knott’s Berry Farm en het Zwitserse Intamin bedacht quads voor het Deense Djurs Sommerland en waterscooters voor SeaWorld in de Verenigde Staten.

Tron Lightcycle Power Run in Shanghai Disneyland - Foto: Jeremy Thompson, Flickr c.c.

Tron Lightcycle

Ook Disney omarmde het idee van Vekoma om de passagiers van een achtbaan anders te laten zitten: in Shanghai Disneyland kunnen bezoekers een ritje maken op de futuristische Lightcycle-motorfietsen uit de film Tron: Legacy. En Disney gaat verder: voor het themagebied Pandora, The World of Avatar in Animal Kingdom in Florida gaf het concern een nieuwe twist aan het Flying Theater. Deze attractie vond zijn oorsprong in Disney California Adventure in 2001 en krijgt het komende jaar vier opvolgers in Europa.

Vliegen op een Banshee

Een Flying Theater is een immens filmtheater waarin toeschouwers gezeten in een soort hangglider langs een adembenemend (film)landschap vliegen. Disney brengt deze succesvolle attractie naar een nog hoger niveau door… de positie van de passagiers te veranderen. In Avatar Flight of Passage in Animal Kingdom is het stoeltje van het Flying Theater ingeruild voor een Mountain Banshee. Op de rug van dit vliegende wezen wordt de fictieve maan Pandora verkend. De bezoekers zetten 3D-brillen op, waardoor de attractie Avatar Flight of Passage de eerste driedimensionale versie van een Flying Theater is.

Imagineer Joe Rohde, geestelijk vader van themagebied Pandora

23-10-2016 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Disney, Jeremy Thompson (Flickr c.c.)

Meest bezochte parkprofielen