World Expo Paris 2025

Epcot-variant bij Disneyland Paris?

Parijs lonkt naar de World Expo 2025. Als de stad de wereldtentoonstelling krijgt toegewezen, zou er zomaar een Epcot-achtig park naast Disneyland Paris kunnen komen.

World Expo Paris 2025

Parijs wil de wereldtentoonstelling van 2025 organiseren. Twee van de zeven voorgestelde locaties rondom de Franse hoofdstad liggen op slechts enkele kilometers afstand van Disneyland Paris. Mocht Parijs de World Expo 2025 toegewezen krijgen en mocht daarna gekozen worden voor één van deze twee grondgebieden in Val d’Europe, dan krijgt Disneyland een Epcot-variant als buurman.

Parijs moet het Engelse Manchester, het Canadese Toronto en het Japanse Osaka verslaan in de race om de organisatie van de World Expo 2025. Rotterdam is al verslagen; de Maasstad was ook in de race, maar heeft zijn aanmelding ingetrokken. Deze week maakte Parijs bekend welke locaties in Île-de-France men officieel op het oog heeft om de wereldtentoonstelling van 2025 te huisvesten. Twee terreinen liggen in Val d’Europe, op een steenworp van Disneyland Paris.

Global Village

Het Village Global – zoals de Fransen hun World Expo willen gaan noemen – zou mogelijk kunnen komen te liggen naast het Centre Aquatique du Val d’Europe, het overdekte zwembad tussen de plaatsen Serris en Bailly-Romainvilliers. Deze locatie ligt pal ten westen van de centrale toegangsweg naar de Disney-parken en -hotels. Een tweede locatie ligt nog dichterbij, op slechts anderhalve kilometer van de themaparken, binnen de ringweg die om Disneyland heen loopt. Dit grondgebied ligt naast het plaatsje Magny-le-Hongre.

Vijf concurrenten

De twee grondstukken in Val d’Europe hebben nu nog een agrarische bestemming maar staan op de nominatie om ontwikkeld te worden, net zoals de afgelopen 25 jaar is gebeurd met alle bietenvelden rondom Serris, Bailly-Romainvilliers en Magny-le-Hongre. De locaties naast Disneyland Parijs hebben nog vijf concurrenten. Voor de zomer van 2017 beslist de organisatie in Parijs welk terrein gebruikt gaat worden in de finale bid voor de World Expo 2025.

Spaceship Earth in Epcot - Foto: © Adri van Esch

Zilveren koepel

Valt de keus op een grondgebied in Val d’Europe, dan krijgt Disneyland een themapark à la Epcot naast de deur. Epcot in Walt Disney World in Florida is vormgegeven als een permanente wereldtentoonstelling, met de onderdelen Future World – waar thema’s als energie, ruimtevaart, verbeelding en innovatie op een populaire manier toegankelijk worden gemaakt voor een groot publiek – en World Showcase – waar elf landen een eigen paviljoen hebben. Om het expokarakter van Epcot te benadrukken werd een tweetal jaren zelfs een jaartal aan de naam van het themapark toegevoegd: Epcot ’94 en Epcot ’95. Centraal punt in Epcot is de 50 meter hoge zilveren koepel Spaceship Earth. In het Global Village 2025 van Parijs moet een 127 meter hoge bol de blikvanger worden.

Mega-evenement

De Epcot-variant zal slechts één jaar dienst doen als World Expo. Dat het terrein daarna verder gaat als themapark is niet ondenkbaar; de wereldtentoonstelling in het Spaanse Sevilla in 1992 werd na sluiting omgebouwd tot pretpark Isla Mágica. Naar verwachting gaan tussen 45 en 60 miljoen mensen de World Expo van 2025 bezoeken. Parijs was al gaststad voor het mega-evenement in 1855, 1867, 1878, 1889 (waarvoor de Eiffeltoren werd gebouwd), 1900 en 1937. In 2004 kreeg de Franse hoofdstad de Expo ook toegewezen, maar een nieuwgekozen regering maakte de plannen ongedaan. In 2018 wordt bekendgemaakt welke stad de wereldtentoonstelling van 2025 mag gaan organiseren.

> Internationaal shoppen in Epcot

19-10-2016 © Tekst: Parkplanet – Beeld: World Expo Paris 2025, Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen