Pumpkin Party tijdens Halloween in Bobbejaanland - Foto: © Adri van Esch

Halloween: overwin je angsten

Aaron Crow is niet bang voor gevaar. En ook het publiek moet zijn angsten overwinnen, vindt de illusionist. Wat hij daarmee bedoelt, laat hij tijdens Halloween zien in Bobbejaanland.

Halloween in Bobbejaanland - Foto: © Adri van Esch

Aaron Crow heeft geen angst voor gevaar. Zijn toeschouwers houdt hij voor dat ook zij hun angsten moeten overwinnen. “Vrees vrees”, zegt de illusionist cryptisch. Wat hij daarmee bedoelt, laat hij tijdens Halloween zien in Bobbejaanland.

Hij zat in de halve finale van Britain’s got talent, hij wordt in bombastisch Engels aangekondigd en zijn naam is zo internationaal als maar kan. En toch is Aaron Crow een rasechte Belg, afkomstig uit een plaatsje ergens tussen Gent en Brugge. Voor de illusionist is België te klein geworden; hij toert de hele wereld over, van Sydney tot aan New York. Zelden is hij nog in zijn thuisland, maar voor Halloween in Bobbejaanland maakt hij een uitzondering. Tot en met 6 november is zijn show Fear Theater te zien in het pretpark bij Turnhout.

Aaron CrowVerwondering en ongeloof

Verwondering, ongeloof, verbijstering, bewondering en zelfs afgrijzen, in veertig minuten ondergaan de toeschouwers het allemaal. Pure verwondering als hij met druipend kaarsvet, wit verband en zwarte tape zijn ogen afplakt en vervolgens toch feilloos met een mes een zak opensnijdt, een plank kapot slaat en een appel op het hoofd van een argeloze gast in tweeën klieft. Ongeloof als een vlijmscherp mes in één van de vijf rechtopstaande zakken verdwijnt die daarna door iemand uit het publiek – als bij balletje-balletje – worden verschoven en vervolgens door Crow worden platgeslagen. Op de ene zak met het geslepen mes na natuurlijk.

Hangend aan een touwtje

Soms houdt Aaron zijn trucs heel klein, als een tafelgoochelaar. Bijvoorbeeld als hij op aangeven van drie gasten naalden inslikt. Dan gaat hij midden in het theater staan, op de kruising van de gangpaden, zodat iedereen kan zien dat er geen dubbele bodem is. Althans geen zichtbare. Het publiek dat wat verderop in het theater zit, kan de verrichtingen haarscherp volgen op een groot filmscherm boven het podium. Met afgrijzen zien de toeschouwers de naalden één voor één in de keel van Crow verdwijnen, waarna hij ze hangend aan een touwtje weer uit zijn mond tovert.

Overwin je angsten

Toon geen angsten, overwin ze. Fear fear, vrees vrees, dat is het motto van Aaron Crow. Dat geldt niet alleen voor het publiek in de zaal, maar vooral ook voor hen die gevraagd worden de illusionist terzijde te staan op het toneel. Zoals dat verliefde paartje. Zij levert haar verlovingsring in en Crow stopt die diep in een appel. Net als bij Wilhelm Tell belandt de appel op haar hoofd; haar partner mag ‘m vasthouden. Crow stapt op een draaiende schijf en richt een grote handboog op het stuk fruit. De pijl schiet door de lucht en de appel valt in stukken op de grond. Een fractie van een seconde later boort de pijl zich in een stuk hardboard, mét de ring. Een zucht van verlichting gaat door de zaal en het paartje vindt deze overwinning een innige kus waard. Aaron Crow wacht een daverend applaus; Bobbejaanland heeft met de reizende Belgische illusionist een act van niveau binnengehaald.

Pumpkin Party tijdens Halloween in Bobbejaanland - Foto: © Adri van Esch

Bug Escape en Pumpkin Party

Het is niet voor het eerst dat het Vlaamse pretpark tijdens Halloween verrast met een klinkende theateract. Eerder al beklommen in oktober bekroonde illusionisten als Sittah en Marcel Kalisvaart het podium in Lichtaart. “Met een show van wereldklasse bewijzen we dat we een park zijn voor de hele familie”, vertelt Peggy Verelst, commercieel directeur van Bobbejaanland. “Dat we een familiepark zijn zit in ons DNA, dat zullen we nooit verloochenen. Voor de tieners en jongvolwassenen hebben we tijdens Halloween vijf horror mazes, waaronder de gruwelijk enge Doll Factory en House of Phobia. Voor het hele gezin is er dan het Fear Theater van Aaron Crow, het mildere spookdoolhof The Bug Escape en de Pumpkin Party.”

Uitverkochte zalen

Dat het Fear Theater een schot in de roos is, toont de steevast ‘uitverkochte’ zaal. “De voorstelling is bij de entreeprijs inbegrepen, maar bezoekers moeten vooraf tickets halen bij de infopost”, legt Peggy Verelst uit. “De tickets vliegen als warme broodjes over de toonbank. De zaal zit telkens helemaal vol. En dat terwijl we deze show niet geprogrammeerd hebben in ons 375 plaatsen tellende Showtheater maar in de Arena, waarin we een theater bouwden met liefst 550 zitplaatsen. In het Arenatheater zit het publiek heel dicht op de act en Aaron trekt ook diverse keren de zaal in. Zo zijn zijn acts en illusies nog beter te zien.” En die zijn adembenemend. Niet voor niets wordt vooraf gewaarschuwd: Do not try this at home!

> Koop hier kaartjes met korting voor Bobbejaanland
> Halloween in pretparken

29-10-2016 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Aaron Crow, Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen