KNOTT’S BERRY FARM

Rond het bessenjamwinkeltje van Cordelia Knott ontstond één van de oudste attractieparken van de Verenigde Staten: Knott's Berry Farm.

Knott’s Berry Farm is een van de oudste attractieparken van de Verenigde Staten. Ver voordat andere grote themaparken in de regio hun poorten openden, bestond Knott’s al. De wortels liggen in 1934 toen Cordelia Knott gefrituurde kbf calico mine ridekip ging verkopen in een wegrestaurantje in Buena Park. Haar man Walter had in de jaren daarvoor al een trouwe klantenkring opgebouwd met zijn bessenjams. Omdat er steeds meer gasten naar het eettentje van de Knotts kwamen en de wachtrijen opliepen tot ettelijke uren, besloot het echtpaar begin jaren veertig een wildwest stadje bij het restaurant te bouwen om de bezoekers aangenaam te verpozen.

Voor het stadje kochten ze allerlei oude gebouwtjes op, zoals in het nabijgelegen Calico en in Prescott in Arizona. Het spookstadje was het begin van Knott’s Berry Farm en om die reden is het pretpark volgens de eigenaren ‘America’s 1st Theme Park’.

kbf xcelerator 2Aan het wildwest stadje werden al snel een originele stoomtrein op smalspoor, een gouddelvergebied en een treinritje in een goudmijn toegevoegd. Tegenwoordig telt het park veertig attracties waaronder niet minder dan negen achtbanen. In 1975 verbaasde Knott’s de wereld met de Corkscrew: de allereerste stalen achtbaan met een kurkentrekker.

Het oudste gedeelte van Knott’s Berry Farm – Ghost Town – bestaat nog steeds en omvat nog immer de gebouwen die Walter Knott in de jaren vijftig en zestig naar deze plek bracht. Nog altijd rijdt de authentieke stoomtrein door Ghost Town en kunnen gasten een ritje maken in een postkoets. In de klassieke Calico Mine Ride rijden bezoekers in mijnkarretjes door een goudmijn, door grotten en tunnels, langs watervallen en ondergrondse meertjes en door ruimtes met stomende en pruttelende geisers.

Modern vermaak in een ouderwets jasje biedt de 36 meter hoge en bijna veertienhonderd meter lange houten achtbaan GhostRider. In 2004 opende de Silver Bullet, de grootste achtbaan van de Amerikaanse westkust met zes loopings.

kbf ghostrider 3Naast Ghost Town biedt het pretpark nog vijf andere themagebieden. Fiesta Village is een Mexicaans gethematiseerde hoek met diverse snelle draaimolens en de achtbanen Jaguar en Montezooma’s Revenge. De eerste is een familieachtbaan en de tweede een roller coaster waarin de passagiers worden afgeschoten en vervolgens een looping voor- en achteruit trotseren.

De meeste thrill rides staan in The Boardwalk, zoals de razendsnelle, 62 meter hoge achtbaan Xcelerator, de spannende dive coaster Hangtime en vrijevaltoren Supreme Scream, met 95 meter het hoogste bouwwerk in Knott’s Berry Farm.

De drie overige themagebieden in het park zijn voornamelijk gewijd aan één thema. In Wild Water Wilderness staat natuurlijk water centraal, met wildwaterbaan Bigfoot Rapids als natste attractie. Camp Snoopy is helemaal gericht op kinderen en heeft als thema de stripfiguren uit de bekende reeks Peanuts. In de kinderzone staan de miniachtbaan Timberline Twister en de draaiende roller coaster Sierra Sidewinder. In het kleine themagebied Indian Trails bevinden zich geen attracties, maar kunnen tentoonstellingen over indianen worden bekeken.

Knott’s Berry Farm is tegenwoordig verre van een rustige, rustieke bessenboerderij, maar een modern attractiepark omgeven door hotels en shopping malls. Het park maakt veel werk van grote evenementen; Halloween Haunt en Knott’s Merry Farm rond kersttijd zijn tot in de verre omgeving beroemd. In april wordt elk jaar het Boysenberry Festival gehouden, waarbij zeventig verschillende gerechten en drankjes gemaakt van deze bramensoort op het menu staan.

kbf achtbaan brent schmidt

Attracties

Snelle attracties: Silver Bullet (hangende loopingachtbaan) – GhostRider (houten achtbaan) – Hangtime (dive coaster met vrije val van 96 graden gevolgd door vijf inversies) –  Timber Mountain Log Ride (wildwaterbaan) – Montezooma’s Revenge (loopingbaan) – Xcelerator (hoge en supersnelle achtbaan) – Supreme Scream (vrijevaltoren)

Familieattracties: Bigfoot Rapids (wildwaterbaan met ronde boten) – Pony Express en Jaguar (familieachtbanen) – Sierra Sidewinder (draaiende achtbaan) – Calico Mine Ride (darkride door een goudmijn) – Calico Railway (stoomtrein) – La Revolucion (Frisbee) – Hat Dance (snelle molen) – Timberline Twister (kinderachtbaan)

Shows: Voyage to the Iron Reef (interactieve 4D-film) – Calico Saloon Show (muziek en dans) – Fool’s Gold Stunt Show (wild west stunts) – Charles M. Schulz Theatre (grote ijsshow, opgedragen aan de maker van Peanuts) – Mystery Lodge (multimediale show over de geschiedenis van de indianen)

kbf mrs knotts berry restaurant 2Restaurants

Mrs. Knott’s Chicken Dinner Restaurant (het befaamde restaurant waarmee alles begon ligt net buiten het park, op de Marketplace) – Johnny Rockets (landelijke keten, hamburgers, salades) – Bigfoot Broiler (hamburgers) – Auntie Pasta’s Pizza Palace (pizza’s en pasta) – Ghost Town Grill en Fireman’s Brigade Barbecue (vleesgerechten) – Lucy’s Lunchbox (sandwiches en salades)

Shops

Mystery Lodge Store (originele indianensouvenirs) – General Store (oudste winkel) – Crafts Barn (handwerk) – Casa California en Snoopy’s Camp Store (heel veel Snoopy en Charlie Brown)

kbf silver bullet 6Druk?

Aantal bezoekers per jaar: circa 4,5 miljoen.

Waar?

Knott’s Berry Farm, 8039 Beach Boulevard, Buena Park, CA 90620, Verenigde Staten, tel. 00 1 (714) 220-5200 • Komend vanuit het noorden (Los Angeles): snelweg I-5 south (Interstate 5), afslag 117, Knott Avenue, linksaf Orangethorpe Avenue op en vervolgens rechtsaf Western Avenue op. Komend vanuit het zuiden (San Diego, Anaheim): snelweg I-5 north (Interstate 5), afslag 114, Magnolia Avenue en vervolgens rechtsaf op Crescent Avenue • Kaart

Wanneer?

Knott’s Berry Farm is dagelijks geopend, behalve op 25 december. Het park opent ’s morgens om 10.00 uur en sluit afhankelijk van het seizoen tussen 17.00 en 22.00 uur.

KBF Sierra Sidewinder 11pers

Kosten

Entreeprijs: $ 99,99 per persoon. Kinderen van 3 tot en met 11 jaar en senioren (62+) krijgen korting. Op de parksite zijn tickets met tientallen dollars voordeel te koop. Let er op dat op alle prijzen nog BTW komt • Parkeren: $ 25,00.

Waterpark

Naast Knott’s Berry Farm ligt Soak City. Het waterpark is gebouwd in de Californische strandstijl van de jaren vijftig en heeft naast ruim twintig snelle waterglijbanen, de zeshonderd meter lange Sunset Lazy River en golfslagbad Tidal Wave Bay. Open van eind mei tot begin september • Website

Overnachten

Knott’s Berry Farm Resort Hotel heeft 321 kamers, een restaurant, een eigen zwembad en twee tennisbanen.

Xcelerator in Knott's Berry Farm - Foto: Jack Miller (Flickr c.c.)

Tip

Op vertoon van je lidmaatschapskaart van de ANWB krijg je aan de kassa tot dertig procent korting op de entreeprijs.

Verder lezen

Knott’s knapt historische attracties op
Artikelarchief van Knott’s Berry Farm
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Knott’s Berry Farm, Jack Miller, Brent Schmidt

Meest bezochte parkprofielen