Verlichte drones boven Disney Springs - Foto: © Disney, Matt Stroshane

Drone steekt vuurwerk naar de kroon

Een nieuwe trend in avondentertainment kondigt zich aan: een show met verlichte drones. Goedkoper en schoner dan vuurwerk en net zo spectaculair.

Verlichte drones boven Disney Springs - Foto: © Disney, Matt Stroshane

Een nieuwe trend in avondentertainment kondigt zich aan: een show met verlichte drones. Goedkoper, schoner en stiller dan vuurwerk en net zo spectaculair. Intel en Disney ontwikkelden een lichtshow in de lucht met liefst driehonderd drones.

Het Franse Puy du Fou had in 2014 de primeur: een avondshow waarin een belangrijke rol is weggelegd voor drones. In de spektakelvoorstelling Cinéscénie werden drones ingezet die – computergestuurd en in positie gehouden door een ingebouwde GPS – lichtpatronen in de lucht vormden. Aan de techniek werd twee jaar lang gewerkt en de ontwikkelingskosten bedroegen bijna twee miljoen euro. De verlichte drones van Puy du Fou vliegen met een snelheid van 25 tot 30 kilometer per uur op een hoogte van zestig meter en kunnen een last van maximaal vijf kilo dragen.

Verlichte drones van Intel - Foto: © Intel

Nieuwe trend

Entertainment met verlichte drones lijkt een nieuwe trend te worden nu ook Disney deze techniek toepast. Voor het vernieuwde winkel- en uitgaansgebied Disney Springs in Walt Disney World in Florida – het voormalige Downtown Disney – is samen met computerexpert Intel de kerstshow Starbright Holidays ontwikkeld waarin driehonderd drones een hoofdrol spelen. Tijdens een door slechts één computer bestuurde choreografie vormen de lichtgevende drones in de lucht onder meer beelden van een vliegende duif, een ronddraaiende kerstboom en het hoofd van de kerstman.

Verlichte drones van Intel - Foto: © Intel

Shooting Star

Voor de nachtelijke voorstelling werkten chipfabrikant Intel en Walt Disney Imagineering maandenlang nauw samen. Intel ontwikkelde de Shooting Star-drone die slechts 280 gram – minder dan een volleybal – weegt, vier rotoren met een doorsnede van vijftien centimeter heeft en twintig minuten in de lucht kan blijven. De ingebouwde led-lamp kan door rood, groen, blauw en wit licht te combineren vier miljard verschillende kleurcombinaties aannemen. Waar ontwerpers tot voorheen nog weken of zelfs maanden nodig hadden voor het programmeren van een lichtshow kost dat met de nieuwe techniek van Intel slechts enkele dagen. Voor Starbright Holidays is maar één piloot nodig die de computer en de drones in de gaten houdt. De drones stijgen gelijkertijd en automatisch op vanaf hun oplaadstation om aan hun dansprogramma in de lucht boven Disney Springs te beginnen.

Verlichte drones van Intel - Foto: © Intel

Innovatieve technologie

Mocht de lichtshow een succes worden, dan is het niet ondenkbaar dat Disney de drones ook in de themaparken inzet, ter ondersteuning van bestaande voorstellingen of zelfs ter vervanging van de kostbare vuurwerkshows. Het bedrijf kreeg speciale toestemming van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten om drones te laten vliegen. “Bij Disney zijn we altijd op zoek naar innovatieve manieren om verhalen te vertellen en onverwachte ervaringen te creëren”, vertelt Jon Snoddy, hoofd van de ontwikkelafdeling van Walt Disney Imagineering. “Het is spannend om te zien hoe de gasten op de lichtshow reageren en te kijken hoe we deze opmerkelijke nieuwe technologie verder kunnen verkennen en uitbouwen.”

Starbright Holidays – An Intel Collaboration is van 20 november tot en met 8 januari te zien in Disney Springs in Walt Disney World, elke avond om 7 uur en half 9.

19-11-2016 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Matt Stroshane (Disney), Intel
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen