Jora Vision is groot in China

Het Nederlandse Jora Vision haalt dertig procent van zijn omzet in Azië. De firma ontwierp een groot pretpark in de Chinese stad Hefei en een speelpark in een immense shopping mall in Chengdu.

Wie zich wil laten verrassen door spiksplinternieuwe attractieparken moet twee landen in het bijzonder in de gaten houden: China en Dubai. In Dubai gingen in korte tijd liefst vier pretparken open: Legoland Dubai, Motiongate, Bollywood en het geheel overdekte IMG Worlds of Adventure. China is hét land waar grote toeristische bedrijven hun dollars willen investeren. Disney opende in de zomer van 2016 Shanghai Disneyland, bij Beijing ging in oktober de eerste spade de grond in voor Universal Studios – de opening staat gepland voor 2020 – en de Chinese multimiljonair Wang Jianlin wil vijftien gigantische pretparken openen door heel China.

Vier miljard euro

De eerste vijf parken van Jianlin zijn inmiddels open. De laatste loot aan de stam van de miljonair is Wanda Hefei Theme Park, onderdeel van een resort van bijna honderd hectare. Als het complete recreatieproject bij de stad Hefei – een kleine vijfhonderd kilometer ten westen van Shanghai – klaar is, heeft het ruim vier miljard euro gekost. Naar verwachting zullen straks twintig miljoen gasten een bezoek brengen aan het resort. De eerste fase is inmiddels gereed: een 38 hectare groot pretpark met dertig gethematiseerde attracties.

Wanda Hefei Theme Park - Foto: Jora Vision

Folklore en legendes

Drie jaar geleden werd het Nederlandse bedrijf Jora Vision geselecteerd om het masterplan voor Wanda Hefei Theme Park te maken. Vervolgens kreeg het gespecialiseerde bedrijf uit Rijnsburg de opdracht het concept verder uit te werken en het park en de attracties te ontwerpen. Jora Vision liet zich bij het design van de zes themagebieden inspireren door de folklore en de legendes van de provincie Anhui, waarvan Hefei de hoofdstad is. Het was een eis van opdrachtgever Wang Jianlin: elk van zijn parken moet de eigen lokale sfeer uitstralen.

Wanda Hefei Theme Park vanuit de lucht - Foto: Jora Vision

Zes themagebieden

In het themagebied Classic Anhui liet Jora Vision zich leiden door de architectuur van de provincie, met als blikvanger het grote uit zwarte steen opgetrokken Hui Meng House. Voor de zone The Battle of Feishui bedacht het Nederlandse ontwerpbedrijf een reconstructie van de historische strijd op de rivier Fei. Butterfly Dreamland is gevuld met mansgrote dieren en insecten en het themagebied Lost Chaozhou voert bezoekers naar de verzonken stad Chaozhou. Als centrale punt van Happy Water Town werd een meer aangelegd met een pittoresk dorpje aan de waterkant. Vanaf het White Dragon Island wordt het vuurwerk voor de Big Lake Show afgestoken. Het zesde en laatste themaland heet Opera Garden. Het is een eerbetoon aan de fameuze opera’s en theatervoorstellingen van de Anhui-provincie.

Leveranciers

Voor Hefei Wanda Theme Park schakelde Jora Vision zowel nationale als internationale leveranciers in: de Chinese firma Golden Horse bouwde de kantelende achtbaan Battle of Jungle King en het Zwitserse Intamin leverde de zestig meter hoge loopingcoaster Soaring with Dragon. Het Limburgse Lagotronics ontwikkelde in Hefei een interactieve darkride.

Wonderland in Chengdu - Foto: Jora Vision

Leren over voedsel

Jora Vision heeft nog meer ijzers in het vuur in China. Het Zuid-Hollandse bedrijf ontwierp ook Wonderland, een overdekt speelparadijs in de veertig hectare grote Joy City Shopping Mall in de stad Chengdu, in het zuidwesten van China. Jora Vision koos voor het opmerkelijke thema ‘landbouw’. “De opdrachtgever wilde kinderen wat leren over voedsel”, vertelt Simeon van Tellingen, creative director bij Jora Vision. “De nadruk ligt op het spelenderwijs kennis vergaren over agrarische beroepen. Op ruim 2500 vierkante meter ontwikkelden we het dorpje Dulu Town, met een groot speelpark, een theatertje, restaurants, winkeltjes en een videoarcade. De grappige pandabeertjes Qiqi en Niuniu zijn de door ons ontwikkelde parkkarakters en zelfs de muziek werd speciaal voor Wonderland gecomponeerd.”

Wanda Hefei Theme Park - Foto: Jora Vision

Grote opdrachten

Jora Vision heeft goed wortel geschoten in Azië: dertig procent van de omzet komt uit het verre oosten. Dat is voor een groot deel te danken aan June Ren, de partner van Jora Vision-oprichter Jan Maarten de Raad. June is geboren in China, startte haar carrière in Shanghai en spreekt vloeiend Mandarijn. “Zonder June zouden we nooit zoveel omvangrijke projecten in China kunnen doen”, vertelt De Raad. “We werken al ruim tien jaar in het land en vooral de laatste jaren krijgen we er grote opdrachten. Wanda Hefei Theme Park en Wonderland zijn daar de laatste mooie voorbeelden van.”

Jora Vision: Alles draait om creativiteit

2016 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s Jora Vision

Meest bezochte parkprofielen