Krakatau Aqua Coaster in Volcano Bay in Universal Resort Florida

Pretpark zonder wachten

Een pretpark zonder wachtrijen is geen toekomstmuziek. Universal in Florida opent een waterpretpark waar lang wachten tot het verleden behoort.

Waterpark Volcano Bay naast Universal Studios bij Orlando krijgt vijftien grotere attracties en voor geen van deze belevenissen hoeven gasten lang aan te schuiven in een wachtrij. Het park werkt met een draagbare TapuTapu, een gadget waarmee een plekje kan worden gereserveerd voor alle hoofdattracties. Het wachten wordt daarmee geen lijfelijke noodzaak (in de rij staan) meer, maar een virtuele. Tijdens de wachttijd kunnen gasten gewoon genieten van andere attracties of wat eten in één van de restaurants. Vijftien minuten voordat gasten aan de beurt zijn gaat de TapuTapu trillen, zodat men weet dat men in de richting van de attractie moet wandelen.

MagicBand

De TapuTapu van Volcano Bay lijkt op de MagicBand van concurrent Disney. Een verschil is dat de TapuTapu trilt en men er op moet tikken om het apparaatje te bedienen. Vandaar ook de naam: tikken is in het Engels ‘to tap’. Een ander onderscheid is dat elke bezoeker bij binnenkomst automatisch een TapuTapu krijgt en daarmee alle grotere attracties moet reserveren. Er zijn geen normale wachtrijen meer; wachten gebeurt virtueel. Bij buurman Walt Disney World is er nog de keuze tussen de gewone wachtrij (standby line) en de ingang voor de gereserveerde plaatsen (Fast Pass line). TapuTapu zou de opmars kunnen zijn naar een wachtrijloos pretpark. Nu wordt het wachten in attractieparken nog verminderd door Fastpass-systemen of veraangenaamd door preshows of thematisering.

Volcano Bay in Universal Resort Florida

Lineaire inductie

De TapuTapu van Universal kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld met waterpistolen te schieten op medebadgasten of speciale effecten in werking te zetten. Grootste attractie van Volcano Bay wordt de Krakatau Aqua Coaster, een waterachtbaan waarin de gasten in vierpersoons kano’s door een watergeul in en om de zestig meter hoge vulkaan Krakatau racen. De bodem van de kano bestaat uit een metalen plaat waardoor de scheepjes naar boven gelanceerd kunnen worden door LIM-motoren. Deze lineaire inductiemotoren worden ook gebruikt voor het wegschieten van reguliere achtbaantreinen.

Interactief wachten op Max & Moritz
 De rij voorbij: het nieuwe wachten

2016 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Universal Orlando

Meest bezochte parkprofielen