Een buitengewone reis

Het Franse Futuroscope heeft het allereerste ‘flying theater’ van Europa: L’Extraordinaire Voyage. De reis voert langs Egypte, Dubai, India, China en de Verenigde Staten.

Bezoekers van Futuroscope voelen zich zo vrij als een vogeltje: voor zijn dertigste verjaardag opende het park bij het Franse Poitiers L’Extraordinaire Voyage, een theater waarin 84 personen een bijzondere reis door Europa, het Midden-Oosten, Azië en Noord-Amerika maken. Gezeten op banken die in een soort waag zijn gehangen worden de reizigers hoog de lucht in getild. Op een halfrond filmscherm met een grootte van 600 vierkante meter worden haarscherpe beelden vertoond, op een formaat van 6000 bij 6000 pixels. De filmbeelden worden versterkt door wind, geuren en mist.

Het Flying Theater van Futuroscope - Beeld: © Futuroscope/F. Juille

Escher inspiratie voor vertrekhal

In de attractie L’Extraordinaire Voyage zijn Jules Verne en Phileas Fogg de reisleiders. De interactieve ruimte waar bezoekers wachten voor ze de voor- en hoofdshows kunnen betreden is helemaal gewijd aan Jules Verne, met diverse spelletjes, metershoge fotolocaties en een acht meter lange muurtekening die kinderen met stiften kunnen inkleuren. Na de wachtruimte volgen vier voorshows: de vertrekhal die geïnspireerd is op het werk van de beroemde Nederlandse kunstenaar M.C. Escher, de briefingruimte waar de commandant instructies geeft voor de vlucht met de SkyLoop, de transferruimte en de vertrekbalie van vliegmaatschappij SkyWorld.

Vier vliegende theaters

Yellowstone in Futuroscope - Beeld: © Futuroscope/Cube Creative/Brune/B. Comtesse

Via Egypte en Yellowstone

Vervolgens beginnen de bezoekers aan hun vlucht om de wereld, die start in Futuroscope. Eerste stop is bij de piramides van Gizeh in Egypte. Daarna wordt Dubai in het jaar 2030 aangedaan en volgt de vliegsimulator de Ganges-rivier in India. Voordat Poitiers weer wordt bereikt, gaat de vlucht nog over de imposante Himalaya in India en China en over Yellowstone Park in de Amerikaanse staat Wyoming, waar juist tientallen luchtballonnen opstijgen.

Vliegend over Egypte in Futuroscope - Beeld: © Futuroscope/Cube Creative/Brune/B. Comtesse

10.000 tests

In 2013 viel het besluit om een ‘flying theater’ in Futuroscope te bouwen. In september 2015 werden met drones de eerste luchtopnames gemaakt. Tussen januari en juni van dit jaar werd het 110 ton wegende vliegplatform van L’Extraordinaire Voyage geplaatst. Drie maanden lang waren twintig medewerkers bezig met het testen van het nieuwe platform; in totaal werden er 10.000 tests van de machines en het platform uitgevoerd. De 84 personen – drie rijen van 28 gasten – in de attractie worden in twaalf seconden negentig graden gekanteld, waarna hun reis om de wereld kan beginnen. Jules Verne deed er tachtig dagen over, de vliegtocht om de aarde in Futuroscope duurt exact vier minuten.

Even anders zitten… op een Banshee

10-12-2016 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Futuroscope

Meest bezochte parkprofielen